Regija
ODLUČILI DOSKOČITI VANDALIMA

Postavljanje nadzornih kamera
Objavljeno 16. listopada, 2018.
BELIŠĆE
Nastojeći spriječiti vandalska (ne)djela i krađe koje se događaju u posljednje vrijeme, Grad Belišće kreće u postavljanje kamera na određenim lokacijama u gradu, najavio je nedavno gradskim vijećnicima gradonačelnik Dinko Burić.
- Veliki novac ulaže se u obnovu zelenila, a onda se događaju situacije kao nedavna u Ulici kralja Tomislava, kada su se ponovo morali saditi kuglasti bagremi jer su vandali nedugo nakon sadnje sve mlade sadnice polomili. Apeliram na sve naše sugrađane da svakog takvog vandala kojeg primijete da oštećuje zajedničku imovinu prijave, a Grad se sprema i za neke druge mjere - nagovijestio je prvi čovjek Belišća otkrivši da Grad na razne lokacije postavlja kamere, no sve neće ostati samo na tome.
- Kazne za oštećenje zajedničke imovine nisu male, a sve one koji se usuđuju drznuti na javnu imovinu podsjetit ću na slučaj nedavnog oštećenja obnovljene spomen-ploče kod bazena kada je osoba koja je oštetila tu ploču presuđena za kazneno djelo oštećenja zajedničke imovine na četiri godine zatvora, uvjetno na jednu godinu - podsjetio je Burić dodajući da ne može sa sigurnošću reći je li riječ o pravomoćnoj ili nepravomoćnoj presudi.
- Dok sam ja gradonačelnik, ako treba, od Belišća ćemo napraviti grad koji će cijeli biti premrežen kamerama. Ne mislim da bismo od grada trebali napraviti Big Brother u lošem smislu, ali da će biti premrežen kako bismo zaštitili našu imovinu – hoće - odlučno je najavio Burić. Dodao je da će na isti način odgovarati i oni koji kradu cvijeće po kružnim tokovima i na Oštrom ćošku te na drugim lokacijama, jer se kamere postavljaju i na mjestima na kojima lopovi to najmanje očekuju.
Da za takve odluke doista ima opravdanja najbolje svjedoči podatak da je u 2017. godini Policijska postaja Belišće na području grada zabilježila 73 kaznena djela, ili sedam kaznenih djela više nego godinu prije. Tada je bilo ukupno šest krađa, ili upola manje nego 2016. godine. Broj teških krađa se s 15 u 2016. povećao na čak 35 u prošloj godini, gdje su u 28 slučajeva otkriveni počinitelji.
Bila su i dva razbojstva, a zabilježeno je i četiri slučaja oštećenja tuđe stvari gdje je otkriven jedan počinitelj, dok je u 2016. godini bilo pet takvih slučajeva, a otkrivena su četiri počinitelja.L.Aničić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike