Regija
U FUNKCIJI PROČISTAČ OTPADNIH VODA U ŽUPANJI

Pročišćena voda poljodjelcima
Objavljeno 16. listopada, 2018.
ŽUPANJA
Nakon što je u Županji u rad pušten uređaj za pročišćavanje otpadnih voda koji smanjuje izravno ispuštanje nepročišćenih otpadnih voda u površinske vode, direktor Komunalca Ilija Lešić pročišćenu vodu ponudio je na korištenje poljoprivrednicima.
- Imamo bazen za vodu koja je prošla postupak pročišćavanja i prema pravilniku je za ispuštanje u Savu. Poljoprivrednici je besplatno mogu koristiti za prskanje, zalijevanje i za druge potrebe u poljodjelstvu gdje se umjesto pitke vode može koristiti tehnološka. Voda im je na raspolaganju i zainteresirani se mogu javiti - kaže Lešić.
Poljoprivrednik Marko Maroševac pozdravlja inicijativu i ističe da će to poljoprivrednicima biti od pomoći, prije svega onima koji nemaju cijevi kojima iz okolnih dubokih kanala mogu crpiti vodu do svojih parcela i puniti prskalice. Za jedno jutro obradivih površina potrebno je otprilike 120 litara vode, odnosno oko 200 litara vode za hektar. Inače, Županja je među prvim gradovima u Hrvatskoj riješila pročistač otpadnih voda, sagrađen je u sklopu infrastrukturnog projekta "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Županja" koji se sufinancira iz strukturnih i kohezijskih fondova EU. Ukupna vrijednost projekta je oko 77 milijuna kuna, od čega su 71,1 posto nepovratna EU sredstva. Projekt će znatno pridonijeti zaštiti okoliša i poboljšanju kvalitete života. M.L.O.
Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

Najčitanije iz rubrike