Regija
AMERIČKI SAN RAFAELA SPAJIĆA PRETVOREN U STVARNOST

Đakovčanin vještinama nogometa uči Amerikance od - LA-a do Havaja!
Objavljeno 16. listopada, 2018.
ĐAKOVO

Dok drugi sanjaju svoj američki san, on ga je već pretvorio u stvarnost; mladi, 29-godišnji đakovački virtuoz uličnog nogometa Rafael Spajić preko jedne organizacije na promociji sporta male Amerikance uči vještinama našega nogometa, surađujući s tamošnjim nogometnim kampovima od istočne do zapadne obale Sjedinjenih Američkih Država, pa i Pacifika – od Los Angelesa do Havaja!


Osim ovog rajskog otočja, gdje upravo traje njegov angažman, i Los Anglesa, Rafaelov rad u kampovima obuhvatio je i Seattle, Detroit, Chicago...
- Moj angažman u tim kampovima jest učenje američke djece specifičnim vježbama s loptom koje mogu koristiti u igri, a sve kako bi se više zainteresirali za sport - kaže Rafael u zemlji koja jest velesila u svemu, ali ne i u našem nogometu, nego njeguje svoj, američki nogomet.
– Da, tako je, no malo-pomalo nogomet postaje sve konkurentniji s obzirom na to da u Americi postoji prilika da kao sportaš dobiješ plaćenu školarinu, pa brojni tamošnji roditelji vide priliku u nogometu da svome djetetu olakšaju budućnost i što bolju naobrazbu. Nedavno sam posjetio stadion kluba u Los Angelesu, LAFC, koji je nedavno otvoren i mogu reći kako je to jedan od najboljih na kojima sam bio – na vrhu stadiona je bazen, jacuzzi u VIP ložama..., a to je samo dio onoga što taj velebni sportski kompleks pruža - govori o svom životu i viđenome u Sjedinjenim Američkim Država Rafael.
S obzirom na sve strane svijeta na kojima je promovirao i obučavao ulični nogomet i sve "trikove" tog sporta, Rafaela je uistinu teško zadiviti viđenim. Jer, s istom misijom bio je već u Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, na Islandu, u Velikoj Britaniji, Kanadi... Trenutačni boravak u SAD-u nije mu prvi odlazak preko Atlantika.
- U Americi sam bio i prije pet-šest godina i od tada se, moram reći, puno toga promijenilo nabolje, Siguran sam da će sport postati ondje još popularniji - kaže svjetski putnik Rafael, koji se u uličnom nogometu na svjetskim natjecanjima popeo na njegov sami vrh – više puta bio je treći na svijetu u različitim disciplinama. Uz sportske akademije, među kojima je sada i "I Got Skills" zahvaljujući kojoj je i angažman na Havajima, prepoznaju to i cijene i veliki, svjetski sponzori poput Adidasa...
Uličnim nogometom bavi se petnaestak godinama; počeo je od lokalne razine u gradu Đakovu preko županijske, a put ga je vodio sve više i dalje, pa je dosad igrao, trenirao ga i izvodio trikove u više od trideset zemalja na svim stranama globusa, upoznavši pri tome razne kulture – od arapskog svijeta do zapadnjaštva. A gdje boljeg primjera za potonje od SAD-a.
– Život u svakom dijelu Amerike je drukčiji. Havaji jako podsjećaju na naš južnjački mentalitet jer je sve ‘lako ćemo‘, dok je u drugim sredinama američka svakodnevica jako ubrzana i puno toga se radi usput – primjerice, jede se u restoranu, kava se pokupi usput i i pije dok hodate ulicom, nema onog klasičnog ručka i večere, jutarnje špice i kavice... Nadalje, u nas su djeca puno slobodnija, igraju se na igralištima non-stop, a u Americi takvog mentaliteta nema - uspoređuje njih i nas Rafael. Za ulični nogomet kaže da je klasični nogomet koji se igra i kod nas.
- Stvar je samo u trikovima, ali doista trikovima koji se mogu iskoristiti u igri. Primjerice, ako nekoga tko ga igra na betonskim površinama pitate što mu je najdraže napraviti dok igra, vjerojatno će vam reći da je to gurnuti nekome loptu kroz noge. Ulični nogomet samo je naziv za jedan golemi broj trikova koji se mogu koristiti i u malom i u velikom nogometu - otkriva "trikove" mladi Đakovčanin Rafael Spajić.
Bez obzira na svjetski uspjeh, sponzorstva i njegovu itekako gusto "ištambiljanu" putovnicu, Rafael je ostao i dalje jednostavan, drag, pristupačan i krajnje pristojan dečko iz susjedstva. U svoje Đakovo ovaj svjetski putnik i strastveni zaljubljenik u nogomet stiže 21. listopada.
Suzana Župan
“U SAD-u postoji mogućnost da kao sportaš dobiješ školarinu, pa roditelji vide priliku za djecu”, kaže Rafael.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BUDE SE BARANJSKE TURISTIČKE DESTINACIJE

Na Cvjetnicu još jedan karanački Proljetni vašar

2

“VRHUNSKO VUKOVARSKO” NA TRŽIŠTU

Proizvodi iz Vukovara u 50 “kvadrata” trgovine koja je u Dubrovniku

3

NEŠTO JE ČUDNO U BELOMANASTIRSKOJ ŠEĆERANI

Tri su požara buknula u krugu od jednog kilometra