Kultura
OSJEČANI NA 21. SUSRETU HC ASSITEJ

Lučić: Predstava s kojom idemo u Čakovec u ovom je trenutku među najboljima
Objavljeno 16. listopada, 2018.

U proteklih se 21 godinu mnogo toga promijenilo u kazalištu za djecu i mlade, kao i odnos prema tom zasigurno najposjećenijem segmentu kazališne umjetnosti. Umjetnička se razina predstava izuzetno podignula u proteklih nekoliko godina, za što je zaslužan i Susret HC ASSITEJ, koji omogućuje uvid profesionalaca, gledatelja i javnosti u kazalište za djecu i mlade te razmjenu iskustava i znanja. Percepcija drugih prema nama još nije onakva kakvu bismo htjeli, ali je bolja nego što je bilo - kaže Romano Bogdan, predsjednik HC ASSITEJ.


Kazalište Oberon i Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku i ove je godine prošlo selekciju pa će se u srijedu predstaviti uspješnicom Zašuti (Jana Sobriea/Ravena Ruëlla), u prijevodu, dramatizaciji i režiji Damira Mađarića. Igraju: Edi Ćelić, Kristina Fančović i Srđan Kovačević.
- Bez obzira na to što su festivalske predstave subjektivni odabir izbornika, ipak se na njima pokazuje ono što je iznad nekakve ‘prosječne‘ kvalitete. Tako je meni jako drago što i ove godine sudjelujemo na ovom festivalu. Ne bih davao nekakve prognoze o nagradama, ali bez lažne skromnosti mislim da je predstava s kojom dolazimo u Čakovec u ovom trenutku među najboljima u kategoriji predstava za djecu i mlade - istaknuo je ravnatelj Dječjeg kazališta Ivica Lučić.
Prvoga je dana otvorena izložba studenata kazališnog oblikovanja Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.
- HC ASSITEJ djelić je velike obitelji kazališta za djecu i mlade pod okriljem ASSITEJ INTERNATIONAL, koji djeluje u 75 zemalja svijeta. Cilj nam je svima jednak: prikazati svijet onakvim kakav jest, ponekad ružan, ponekad lijep, ali naš je i nemamo drugi. No uvijek možemo zamišljati i maštati kroz umjetnost, uz želju da publiku što bezbolnije uvedemo u život i budemo sastavni dio njezina odrastanja. Ovogodišnje su predstave presjek produkcije hrvatskih kazališta. Prva im je nagrada pljesak, a na kraju festivala dodijelit će ih i stručna prosudbena komisija - kaže Bogdan.
Od 30-ak prijavljenih ovogodišnji je selektor Robert Raponja odabrao 10 naslova:
- Što vidimo, što čujemo, kako živimo i kako maštamo i sanjarimo, od čega strepimo i zašto djelujemo preprekama usprkos - odgovori se nude kroz nadahnuto, kazališno inventivno odigrane priče, s tekstom i bez teksta, kroz čaroban lutkarski medij, teatar pokreta, ludističke i zabavne predstave u kojima se pjeva, pleše, glumi, ali i poziva na maštanje i domišljanje novih kazališnih oblika i tema - zaključuje Raponja.
Narcisa Vekić
Savezništvo s publikom može se stvarati samo iskrenim, predanim, promišljenim i posvećenim umjetničkim radom!
Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

Najčitanije iz rubrike