Regija
VJERNOST NA DUGE STAZE

Bartol Bačić čita Glas Slavonije čak 64 godine
Objavljeno 15. listopada, 2018.
Započeti dan bez Glasa Slavonije je kao da si ustao, a nisi se umio, kaže umirovljeni brijač
ĐAKOVO  - Gotovo 23.000 puta umirovljeni đakovački brijač i kroničar vremenskih prilika Bartol Bačić (79) posegnuo je na kiosku, ili u obližnjem dućanu, za Glasom Slavonije. Ovih dana zakoračio je u čak 64. godinu svakodnevne kupnje Glasa i čitanja njegovog sadržaja od ‘prve do zadnje‘! Čitateljska je to vjernost na kojoj bi mu pozavidjele sve novinske redakcije. Prvi puta Glas mu je došao u ruke, dobro se sjeća, u 15. godini, 1955., u Osijeku, gdje je kao šegrt radio u brijačkoj radnji Vendelina Keresteša.
- Bila je to najčistija radnja, u Županijskoj, nema je više, nostalgično će Bačić. "Kada sam završio zanat, počeo sam odmah privatno raditi. I po povratku u Đakovo nastavio sam kupovati Glas. To mi je poput jutarnjeg rituala. Jer kad sam u Osijeku bio šegrt prolazio sam svakog jutra pokraj ‘trafike‘ s novinama, pa sam uvijek kupio Glas i ponio ga majstoru", kaže Bačić, dodajući da prvo pogleda što piše iz Đakova i u Crnoj kronici. "I obitelj obvezno čita. Započeti dan bez novina za mene je kao da si ustao, a nisi se umio. Kad se na nešto navikneš, to ti uđe pod kožu. Prvo ujutro prelistam cijele novine, a kasnije detaljnije čitam", kaže umirovljeni brico. Stara je to ‘bečka škola‘, ni jedna ga mušterija za njegovog radnog vijeka nije vidjela bez bijelog mantila, uvijek uredno podšišane kose i brka, k‘o apoteka uredne radnje, uljudan, s velikim poštovanjem prema poslu i svakoj mušteriji. Tako su i one vraćale njemu; baš njemu, u njegovu radnju u Nazorovoj dolazile su i mušterije iz 30-ak km udaljenog Čepina…, iako su im lokalni brice bili ‘pod nosom‘...

Bartol ne čita novine na internetu, iako ga, kaže, unuk ima. "Ako nisi osjetio papir pod prstom, to nije to. Pratim i novine, i radio, i TV…", kaže Bačić, za kojim je čak 47 godina svakodnevnog praćenja i zapisivanja vremenskih prilika zbog čega ga je i Grad nagradio Poveljom zahvalnosti. Zbog tog hobija često kontaktira s medijima. "Tekst o moje 64 godine čitanja Glasa bit će moje 96. pojavljivanje u medijima - od novina, gostovanja na radiju, na TV-u...", kaže Bačić. Na toj brojci pozavidjeli bi mi u neki uspavani saborski zastupnici… U šali, ovaj vjerni čitatelj Glasa kaže: "Samo još nisam bio u Glasu Koncila i Crnoj kronici"!
Suzana Župan
47

godina Bartol Bačić zapisuje vremenske prilike u gradu Đakovu
95

puta dosad Bačić je zbog svog hobija bio u raznim medijima, novinama, na radiju, TV-u
Ne čitam novine na internetu, iako ga unuk ima, jer ako novine ne osjetiš pod prstima, to nije to!
Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike