Osijek
NIŠTA IM NIJE SVETO

Učestala krađa cvijeća
na Retfalačkom groblju
Objavljeno 15. listopada, 2018.
Krađu je zabilježila i nadzorna kamera, ali se kradljivici ne vidi lice

Da će na svoje oči vidjeti kako žena u svojim 60-im godinama krade živo cvijeće ne samo s groba njezina brata, nego i s ostalih grobova hrvatskih branitelja na Retfalačkom groblju, Osječanka M. B. (podaci poznati redakciji), nije mogla niti sanjati. No, upravo tome svjedočila je ovih dana i kaže kako se jedva suzdržala da ne napadne kradljivicu koja već duže vrijeme „operira“ po grobovima i krade cvijeće, i to ne samo aranžmane, nego i cvijeće s netom ostavljenih vijenaca!


- Došla je hladno do groba s vrećicom u rukama, otvorila je i u nju utrpala cvijeće. Ona to radi ciljano, uopće se ne okreće za sobom, nego krade ono što joj se sviđa. Nisam ju uhvatila pri krađi cvijeća s groba moga brata, no nedavno sam došla na grob i vidjela počupano cvijeće, jer očigledno ostavlja ono koje joj se ne sviđa. Na kameri je snimljena kako uzima cvijeće, i iako joj se ondje ne vidi lice, dobro znam tko je ona i uvijek bih ju prepoznala. Znalo se dogoditi da stavim cvijeće prijepodne i do uvečer ga više nema, a ima rutu i to od Strossmayerove ulice odakle dolazi na groblje. Krade u rano poslijepodne kad je malo ljudi i jedva se suzdržavam da ju ne napadnem – ispričala je M. B., koja se zbog tog problema obratila Ukopu, a spremna je i pozvati policiju, kaže, bilo koji dan između 13 i 15.30 sati kad ta žena uobičajeno uzima uglavnom živo cvijeće s grobova hrvatskih branitelja. Vjeruje da isto čini i na drugim dijelovima groblja i kaže da nije stvar u materijalnoj vrijednosti cvijeća, nego nezapamćenom vandalizmu i zadiranju u svetinju – grobove najmilijih.
- Gospođa koja je prije pet mjeseci pokopala sina žalila mi se da netko krade cvijeće s njegova groba. Rekla sam joj, baš kao i u Ukopu, da točno znam tko to radi, iako kradljivici ne znam ni ime ni prezime. Čak sam joj u vazi ostavila poruku da ako treba novca ja ću joj ga ostaviti, ali neka mi ne dira cvijeće na grobu moga brata – naglašava M. B., dodajući da je u Ukopu rekla kako će točno reći tko je kradljivica, jer to što ona radi, radi već godinama. Preprodaje li cvijeće, ili što radi s onim što je ukrala, ne zna, no smatra da je riječ o vandalskom, morbidnom činu.
Hrvoje Ostrički, direktor Ukopa, kaže kako je kamera uspjela snimiti osobu prilikom krađe cvijeća, no nemoguće ju je identificirati budući da joj se ne vidi lice. Ostrički je odlučan također stati na kraj kradljivcima cvijeća kojih je proteklih godina sve više. Potvrđuje da mu se na krađu požalila i M. B. te mu rekla kako je spremna pričekati kradljivicu i pozvati policiju.
- Nemamo ništa protiv, a i mi ćemo ubuduće prijavljivati takve situacije. Sramotno je da se krade cvijeće, no osim ove, imamo takvu situaciju i na Groblju svete Ane. Dodatan je problem u tome što policija izlazi na teren kad su u pitanju krađe vrijednijih predmeta, no svakako ćemo pojačati i ophodnju naših upravitelja – odlučno kaže Ostrički koji će ubuduće, kaže, obavijestiti i korisnika grobnog mjesta o krađama koju zabilježe nadzorne kamere, ali i policiju. Također, najavljuje i bolje videokamere na Groblju svete Ane, koja će pokriti kritična mjesta gdje su krađe najčešće.
Marija Mihelić
BEZOČNA KRAĐA
Ne samo da krade aranžmane s grobova hrvatskih branitelja nego, prema riječima M. B., ista je ženska osoba 15. rujna ove godine iščupala cvijeće i s tek postavljenih vijenaca!

- Vijence su toga dana donijeli predstavnici Gradske četvrti „Retfala“ i položili ih u spomen poginulim hrvatskim braniteljima. Ta je bezočna krađa snimljena i putem nadzornih kamera Ukopa i nisam mogla vjerovati svojim očima kad sam vidjela ogoljele vijence - vidno uzbuđena priča M. B.

Dodajmo tome da ovo nije jedina krađa cvijeća s tek postavljenih vijenaca na grobove, a koja se dogodila u posljednje vrijeme. Prije godinu dana na Gornjogradskom groblju (Sveta Ana) iz tek postavljenih vijenaca nakon pogreba netko je ukrao samo ruže, a ostalo cvijeće ostavio.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike