Osijek
STRUČNI SKUP U POLIKLINICI "OTOS-VITA"

Sve više mladih ima problema sa skoliozom
Objavljeno 15. listopada, 2018.
Gotovo stotinu stručnjaka s područja liječenja skolioze okupilo se u subotu na stručnom skupu o konzervativnom liječenju skolioze, a u organizaciji Poliklinike OTOS-Vita. Konzervativno liječenje skolioze ondje se provodi već treću godinu i to nakon što su tamošnji djelatnici prošli edukaciju ne samo u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu. Skup ima još veći značaj znamo li da je OTOS-Vita jedina ordinacija u ovom dijelu Hrvatske u kojoj se na temelju izdane uputnice od strane Hrvatskog Zavoda za zdravstveno osiguranje provodi liječenje specifičnim vježbama za skoliozu i to, kako kaže ravnateljica Poliklinike, dr. med. spec. Đurđica Kesak-Ursić, sve pod istim krovom – s timom liječnika, fizioterapeuta i ortotičara, što poboljšava kvalitetu i skraćuje vrijeme čekanja do liječenja.
- Naš rad uobličili smo u stručni, međunarodni skup s predavačima i gostima ne samo iz Hrvatske, nego i iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Važno je naglasiti da se s problemom skolioze, odnosno razvojnog poremećaja kralježnice, javljaju brojni adolescenti i to češće djevojčice. Krivljenje kralježnice izaziva estetski poremećaj, no može stvoriti i probleme kod disanja, rada srca, pa i bolove u leđima - pojašnjava dr. Kesak-Ursić, naglašavajući da se probir mladih s tim problemom radi kroz sistematske preglede, odnosno ako liječnik školske medicine ili nastavnik tjelesne kulture primijeti loše držanje, pa se roditelji javljaju za liječenje.
Na subotnjem skupu nakon predavanja o samom značenju skolioze, načinu izrade ortoze, mogućnostima edukacije fizioterapeuta u Hrvatskoj i sl., održane su radionice na kojima su educirani fizioterapeuti pokazali kako se izvode vježbe. M. Mihelić
Najčitanije iz rubrike