Crna kronika
NAJUGROŽENIJA SKUPINA U PROMETU

U listopadu poginula čak tri vozača traktora
Objavljeno 15. listopada, 2018.
U sve tri tragedije, traktoristi su na kosini izgubili nadzor nad upravljačem traktora koji se prevrnuo i prignječio vozača

Iako su sve Policijske uprave u Hrvatskoj ove godine organizirali edukativne sastanke sa vozačima traktora, tragedije su se ipak dogodile. Samo ovog mjeseca tri su iskusna vozača poljoprivrednog vozila poginula po identičnom obrascu - nakon prevrtanja su ih prignječili i usmrtili traktori koje su vozili.


Ovo još jednom dokazuje da su vozači traktora među najugroženijim sudionicima prometa. Većina ovih nesreća dogodila se na oranicama i prtenim putevima nakon što su vozači izgubili kontrolu nad upravljačem traktora na kosini. Posljednja se nesreća zbila u subotu u večernjim satima u mjestu Donji Hruševec kod Velike Gorice. Kako je priopćila policija, oko 20.25 vozač traktora, iz zasad neutvrđenih razloga, poljoprivrednim je vozilom sletio u odvodni kanal, nakon čega ga je poklopio traktor. Nesretni vozač, kojemu nisu navedene godine, preminuo je na mjestu nesreće.

Nemaju kabinu

Pogibija traktorista zabilježena je i u srijedu kada je na području Krapinskih Toplica poginuo 59-godišnjak. Do prevrtanja traktora, kojemu je bila pridodana prikolica, došlo je oko 9.30 u mjestu Oratje. Očevidom je utvrđeno da su zbog vlažnosti tla na oštroj nizbrdici poljskog puta proklizili pogonski kotači. Traktor se tada počeo nekontrolirano kretati, pa je desnim kotačem prešao na uzvisinu. Traktor se potom pod inercijom i težinom prevrnuo na lijevu bočnu stranu, pri čemu je vozač ostao prikliješten ispod traktora. Od posljedica teških ozljeda preminuo je na mjestu nesreće.
Prevrtanje traktora bilo je kobno i za vremešnog vozača iz okolice Duge Rese. Prije dvije subote (6. listopada), 81-godišnji traktorist poginuo je u šumi kod Duge Rese, u blizini Mrežničkog Briga, oko 10.50, kad se na njega prevrnuo traktor. Nastradali je s grupom ljudi radio na izvlačenju drva iz šume. Prema navodima svjedoka, drvo je počelo dizati traktor, na što su oni upozorili traktorista, no bilo je kasno, jer se traktor prevrnuo i na mjestu usmrtio vozača koji je ostao pod traktorom.
U sva tri slučaja pogibije vozača, traktori na sebi nisu imali kabinu. Policijskim očevidima tek treba utvrditi jesu li traktori koji su usmrtili vozače registrirani prije 1. siječnja 1983. ili kasnije. Od toga datuma svi novoregistrirani traktori moraju imati ugrađenu sigurnosnu kabinu ili okvir.
Stari traktori

Nažalost, većina traktora koje danas možemo vidjeti na oranicama ili šumi, a da nisu u vlasništvu tvrtke, stariji su od 35 godina, a ima i slučajeva da vlasnici sami skidaju kabine. Ova upozorenja neće pomoći trojici poginulih traktorista u listopadu. Da su sjedili u traktorima s kabinom, vozači bi vrlo vjerojatno preživjeli prevrtanje, jer su se sve nesreće zbile pri malim brzinama.

Inače, neosvijetljeni i neispravni traktori smrt su na cesti, jer vozači koji na takva vozila naiđu, nerijetko ne vide na što nailaze. Vozači traktora u popriličnom broju slučajeva nemaju položen vozački ispit, a nadaju se da ih policija neće uhvatiti u prometu jer se traktorima kreću po ruralnim sredinama. Iz policije doznajemo kako je problem i što veliki broj traktora koji ne izlaze na cestu, nego su cijelo vrijeme na oranici ili u šumi, ne mora ići na tehnički pregled i ne treba registraciju. Pitanje je u kakvom su stanju ti poljoprivredni strojevi, pogotovo ovjes, jer je dovoljna mala neravnina da dođe do prevrtanja nestabilnog poljoprivrednog vozila i tragedije. Policija stoga poziva traktoriste da vode računa o tehničkoj ispravnosti traktora i priključnih vozila, osobito o ispravnosti kočnica i upravljačkog mehanizma.
Milan Bugarić
PRIGNJEČIO GA NJEGOV TRAKTOR
Nesreća sa traktorom mogla je biti kobna i za 68-godišnjaka iz Lapovaca na đakovačkom području. On je početkom listopada sišao s traktora kojeg nije ugasio niti zakočio. Ujednom trenutku došlo je do pokretanja traktora koji je 68-godišnjaka prignječio uz kombajn parkiran u blizini. Drugi poljoprivrednici odmah su priskočili u pomoć 68-godišnjaku, odmaknuvši traktor. Kako se žalio na bol u trupu odmah je prevezen u bolnicu u Slavonskom Brodu, koja je bliža od osječkog KBC-a. Utvrđeno je da je od naleta traktora zadobio prijelom rebara.
Možda ste propustili...

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

OROLIK I BELI MANASTIR

Jedan lopovluk riješen, drugi nije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri