Novosti
STUDENTICA FER-A U VIJEĆU ZA SVEMIR

Novković: Hrvatska se može probiti u svemirskoj industriji
Objavljeno 15. listopada, 2018.

Nives Novković, nacionalna kontakt-osoba za svemirske aktivnosti u Hrvatskoj pri UN-ovom Savjetodavnom vijeću svemirske generacije (SGAC), u razgovoru za Hinu predstavila je projekt Blink, softver koji brže od NASA-inog procesuira preuzimanje podataka sa satelita za nadgledanje Zemlje, a također je predvidjela svijetlu budućnost svemirske industrije i aktivnosti u Hrvatskoj.


Novković, studentica Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), u svibnju je izabrana za primarnog glasnogovornika za svemirske aktivnosti u Hrvatskoj pri vijeću SGAC-a. SGAC je vijeće koje su osnovali Ujedinjeni narodi, a okuplja mlade profesionalce i svemirske entuzijaste te radi na organizaciji svih aktivnosti vezanih uz svemirske teme i upoznaje ljude sa svemirskom industrijom. Novković je stručnjakinja za računalni hardver i zaljubljenica u svemir. Ujedno je i dio uspješne FER-ove "spin-off" tvrtke Amphinicy Tehnologies. U sklopu Amphinicyja, Novković je angažirana na ostvarenju inovativnog projekta Blink za koji su dobili 1,3 milijuna eura iz europskog programa za istraživanje i razvoj. "Blink je naš najpoznatiji softver za prikupljanje i obradu podataka sa satelita. S obzirom na to da sateliti nisu uvijek iznad jedne točke, nego imaju svoju putanju, i samo su u određeno vrijeme iznad stanica za prikupljanje podataka, glavna uloga Blinka je da što brže zaprimi, ispravi i analizira to preuzimanje podataka, tj. da ne moramo čekati još jedan prelet, jer su u tom slučaju podaci drugačiji", kaže Nives.
Amphinicy Tehnologies je i suosnivač neprofitne organizacije Adriatic Aerospace Association (A3) koju Nives od milja zove "Hrvatska svemirska agencija", čiji je cilj razvitak svemirske industrije u Hrvatskoj. "Amphinicy je član referentne skupine za svemir koja u suradnji s Ministarstvom znanosti sudjeluje u razradi svemirskih aktivnosti kao savjetnik", rekla je Nives. No prije industrije, napominje Nives, preko SGAC-a treba osvijestiti javnost, i ispitati koliki je interes mladih za svemirom te kolike su mogućnosti naše zemlje. "Uspjeh ovisi o mnogo faktora, od financiranja i u kojoj mjeri će se država uključiti u projekt. Hrvatska do sada još nije u potpunosti prepoznala potrebu za organizacijom svemirskih aktivnosti u zemlji", rekla je Nives, komentirajući kako su oko svemira najaktivnije neprofitne organizacije.
"Imamo stvarno velike mogućnosti, mnogo pametnih i entuzijastičnih ljudi, i mislim da su šanse naše zemlje da se probije realne. Mislim da možemo pokrenuti cijelu novu industriju u Hrvatskoj. Pritom ne mislim na gradnju rampe za lansiranje raketa, nego na možda prvi hrvatski satelit, ili da se Hrvatska prepozna u svijetu baš prema svemirskoj industriji", zaključila je. A.Rašpolić/H
POZIV NA SUDJELOVANJE
Primarna zadaća SGAC-a je da u Hrvatskoj ispita teren, nakon čega je na redu Vlada koja preko EU-a treba aplicirati za punopravno članstvo u Europskoj svemirskoj agenciji. Osim Novković, u sklopu SGAC-a sudjeluju i njezine kolegice Mirta Medanić, nacionalna kontakt osoba za Hrvatsku u SGAC-u i voditeljica programa u Amphinicyju te Tajana Lučić, diplomirani psiholog i voditeljica projektne grupe za istraživanje svemira u SGAC-u. "Pozivam sve da nam se pridruže, ne moraju biti inženjeri elektrotehnike ili strojarstva i slično, trebamo i pravne stručnjake, ekonomiste, psihologe. Bilo bi mi drago da se pridruže svi zainteresirani za svemirske aktivnosti", rekla je Nives.