Novosti
PORUKE S VUKOVARSKOG PROSVJEDA I NJEGOVI ODJECI

Plenković: Bitno nam je da čujemo svjedočenje žrtava i da tu poruku primimo k znanju
Objavljeno 15. listopada, 2018.
Gjenero: Vladu se ne može "tresti" iz Vukovara, ovaj je prosvjed nije uzdrmao

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Premijer Andrej Plenković u nedjelju je, komentirajući prosvjed u Vukovaru, istaknuo kako u ime Vlade i svih institucija može reći da je pitanje ratnih zločina, njihovo nezastarijevanje, nužnost istraživanja i u konačnici procesuiranja, trajna zadaća svih tijela koja su za to nadležna, prije svega policije, Državnoga odvjetništva, a onda i sudova, te je poručio da ima još ratnih zločina koji nisu ni do kraja istraženi ni procesuirani te da je to zadaća kojom se te institucije trebaju baviti.


Premijer je podsjetio da imamo četiri specijalizirana suda za ratne zločine, kao i državna odvjetništva. "Brojni su procesi do sada već dovedeni do kraja, a neki još traju. Međutim, sigurno ima još ratnih zločina koji nisu ni do kraja istraženi niti su procesuirani i smatram da je to zadaća kojom se te institucije trebaju baviti", izjavio je premijer Plenković na pitanje novinara kako komentira subotnji prosvjed u Vukovaru, čije je održavanje inicirao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) zbog nezadovoljstva radom državnih institucija u procesuiranju ratnih zločina.

Realnost i percepcija

Na konstataciju novinara kako je percepcija u javnosti da procesuiranje ratnih zločina ide jako sporo i upitan zašto je to tako, Plenković je rekao kako misli da su ministar pravosuđa i predstavnici DORH-a više puta kazali koliko je u biti velik broj procesuiranih ratnih zločina u Hrvatskoj.
"I dobro je da kontinuirano izlaze s tim podatcima, tako da je između realnosti i percepcije u ovome, čini mi se, malo došlo do jedne diskrepancije, jer, kao što znate, procesuiranje ratnih zločina koji su počinjeni na teritoriju Hrvatske, a posebno onih koji su se zbili u Vukovaru i na Ovčari, vodilo se pred hrvatskim sudovima, i pred Haaškim sudom, i pred specijaliziranim sudom za ratne zločine u Srbiji. Međutim, taj posao treba nastaviti", naglasio je predsjednik Vlade.
Upitan je li u subotu u Vukovaru bio i antivladin prosvjed, jer su prosvjednici nosili i njegovu sliku, premijer Plenković je odgovorio: "Pa očito da je bilo i nekih koji su nastojali poslati upravo i takve poruke. Ono što je za mene bilo bitno jest da čujemo svjedočenje žrtava, da vodimo računa o sudbinama onih koji su izgubili sve početkom Domovinskoga rata i da tu poruku primimo k znanju, a osobito da ju prime ona tijela koja trebaju procesuirati te ratne zločine."
Na pitanje hoće li biti sankcija za neke iz HDZ-a koji su bili na prosvjedu u Vukovaru, predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je rekao: "Ne vidim zašto."
Novinari su ga pitali i hoće li možda zbog ovog prosvjeda biti promjena u odnosima sa Srbijom, a premijer je odgovorio kako je "ta tema procesuiranja ratnih zločina kontinuirani dio našega dijaloga i dio, između ostaloga, i politike koju Srbija treba ispuniti u okviru Poglavlja 23 kroz pregovore" s Europskom unijom.
Upitan o tome da se i za sljedeću godinu, odnosno za godinu dana, najavljuje prosvjed te misli li hoće li doći do nekakvog pomaka u vezi s pitanjem tih istraga da se prosvjed ne bi ponavljao, Plenković je rekao da ne zna što će biti za godinu dana, ali zna da je u mandatu njegove vlade osnovana radna skupina za istraživanje ratnih zločina. "Ono što sigurno znam jest da je u vrijeme naše vlade, dakle, Ravnateljstvo policije ustrojilo posebnu radnu skupinu, započeti su i, ja bih rekao, na određeni način pripremljeni kvalitetno procesi nakon istraga, koje su trajale dugo. Sada se one materijaliziraju i na tom će se tragu i nastaviti", poručio je premijer Plenković.
Politički analitičar Davor Gjenero za naš je list vukovarski skup ocijenio "vrlo pristojnim".
"Taj rok od godine dana za otklanjanje ključnih pogrešaka je racionalan rok, u kojem se može mnogo toga napraviti. U redu je da interesne skupine pred Vladu iznosu svoje probleme i potpuno je u redu da definiraju zahtjeve na način na koji su to učinile u subotu u Vukovaru", ocijenio je Gjenero. Naglasio je kako je potpuno jasno da ova vlada ne snosi najveću odgovornost za stanje oko pokretanja postupaka za kažnjavanje ratnih zločina, ali i da se u godinu dana može otkloniti mnogo propusta oko tog pitanja.
O pitanju političkih refleksija skupa Gjenero je kazao kako su HDZ i Andrej Plenković prošli "neokrznuti".
"Prosvjed u Vukovaru sasvim sigurno nije uspio uzdrmati Vladu. Bilo je jasno i prije da to neće biti moguće. Vladu se ne može ‘tresti‘ iz Vukovara. Ako netko želi ‘tresti‘ Vladu, to mora činiti u Zagrebu", naglašava Gjenero. Priznao je kako je skup u Vukovaru pokazao da postoji snažna scena političkih igrača koji su desno od HDZ-a i koja će ići udruženo na parlamentarne izbore.
"Mislim da to HDZ-u ne bi trebalo nanijeti previše štete. Naprotiv, HDZ-u može čak i olakšati situaciju, jer će se HDZ moći odvojiti od tvrdih, desnih zahtjeva koji dolaze od trenutno parlamentarno marginalne desnice, s kojom se sve očitije poistovjećuje Most. Most je snažno zaobišao HDZ s desne strane. Ta stranka ima svoje biračko tijelo, ali bit će zanimljivo vidjeti hoće li ga moći povećati", kaže Gjenero.
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u subotu je na prosvjedu za procesuiranje ratnih zločina rekao: "Nemojte se na ovim pitanjima prepucavati i nadmudrivati."
"Nije teško doznati tko su zapovjednici vojske koja je napala Vukovar, tko je pilot koji je bacao bombe na vukovarsku bolnicu i koji su umovi smislili i proveli zločin na Ovčari. Znate gdje su mjesta srpskih koncentracijskih logora, obilježite ih i tražite odštetu za logoraše. Ako ne znate kako - mi ćemo vam pomoći", poručio je s prosvjednog skupa u Vukovaru Ivan Penava, nezadovoljan radom državnih institucija na procesuiranju ratnih zločina.
Predložio im je promjenu zakona koji se tiču istraživanja ratnih zločina i osnivanje specijaliziranog suda i posebnog odjela u DORH-u u kojima neće raditi oni koji su se borili protiv Hrvatske. Također je zatražio imenovanje povjerenstva za istinu.
"Ne dopustite da se za zločine počinjene na hrvatskom tlu nad hrvatskim građanima sudi izvan Hrvatske. Uvjetujte tim zahtjevima, utemeljenim na razumu i pravdi, ulazak Srbije u EU", naglasio je Penava, dodavši kako smo kao država jako zakazali kroz zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast te da za to svi snosimo odgovornost, no daleko najveću imaju dužnosnici koji su obnašali vlast proteklih 27 godina.
Prebacivanje odgovornosti

"Svjedočio sam panici i besramnom prebacivanju odgovornosti s jedne institucije na drugu i ako ovako nastave raditi, sve vrijeme ovoga svijeta neće im biti dovoljno da procesuiraju ratne zločince. Svjedoci su bezbroj puta dali iskaze, no za zločine nitko nije odgovarao, pa stoga govore kako više nemaju povjerenja u hrvatske institucije i pravosuđe", rekao je i nastavio kako okupljeni na prosvjedu jasno poručuju da su došli reći "dosta" i poslati vapaj za prekid obezvrjeđivanja žrtava. Sve je pozvao da mu se pridruže na putu borbe za pravedniju Hrvatsku, koja treba biti dostojna divova koji su za nju dali živote na kojima počiva temelj Hrvatske.

Prema policijskim je procjenama skup u središtu Vukovara okupio devet tisuća ljudi, a organizatori su iznijeli podatak da ih je bilo 20 tisuća. Nakon skupa isticali su kako će ustrajati u zahtjevima za procesuiranje ratnih zločina da bi pravda bila zadovoljena, pa makar i nakon tri desetljeća.
Dragana KORPOŠ/Igor MIKULIĆ/H
JOSIĆ: RATNI ZLOČINI NE ZASTARIJEVAJU
Tomislav Josić, čelnik Penavina Savjeta za branitelje, vukovarski branitelj i zatočenik srpskih logora, poručio je kako je žalosno da one koji situaciju mogu promijeniti prosvjed u Vukovaru uopće ne zanima. "Okupili smo se čuti svjedočanstva žrtava i upitati kako je moguće da počinitelji zločina nisu procesuirani. Kako je moguće da iskazi i dokazi stoje u ladicama i nitko ništa ne pokreće? Do sada protiv te prakse nije ustao ni jedan političar, a sada je to učinio Ivan Penava. Ovdje su se nakon okupacije dogodila zvjerstva. Ratni zločini ne zastarijevaju i tražimo da se počinitelje i nalogodavce procesuira", naglasio je Josić i dodao kako mu se ne može sviđati pomirba u kojoj mu poštu donosi poštar kojemu je predao oružje ili ga zaustavlja policijac koji je tijekom Domovinskoga rata bio u agresorskoj vojsci. Prema njegovim riječima, ako se može po zapovjednoj odgovornosti osuditi i zatvoriti Hrvate, onda to treba učiniti i onima koji su silovali, ubijali i činili zločine te onima koji su te zločine naredili.
NOVI PROSVJED ZA TOČNO GODINU DANA
Na subotnjem prosvjednom skupu protiv šutnje hrvatskih institucija i nedovoljnog angažmana u procesuiranju ratnih zločina pušteni su i snimci svjedočanstava stradalnika Vukovara i okolnih mjesta. Oni su jasno naveli identitet počinitelja zločina, nerijetko dodavši kako te ljude i danas sreću na ulicama grada, pa čak i u nekim institucijama lokalnih vlasti i policiji. Od trenutka kada je Penava najavio održavanje prosvjeda, u javnosti se manipuliralo pitanjem ima li to okupljanje i političku pozadinu, je li dio unutarstranačkih borbi u HDZ-u te hoće li se pretvoriti u prosvjed protiv aktualne vlasti. Pisanih parola i povika koji bi na to upućivali nije bilo, s tim što su prosvjednici u nekoliko navrata, kada se na pozornici govorilo o neučinkovitosti pravosuđa, uzvikivali "izdaja, izdaja". Kada je Ivan Penava najavio kako će pročitati dio iz knjige Vladimira Šeksa, čulo se glasno negodovanje i zvižduci. Na samom kraju najavljeno je da će idući prosvjed na istom mjestu, Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru, biti 12. listopada 2019. Do tada je institucijama zapravo ostavljen rok da intenziviraju rad na istrazi i procesuiranju ratnih zločina, a neslužbeno se moglo čuti kako će novi prosvjed, ako rezultati izostanu, biti organiziran u Zagrebu.
ZABORAVLJENE PRIJAVE
Danijel Rehak, čelnik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, upitao je zašto kaznene prijave koje su pokrenuli od 2002. do 2011. i danas stoje u ladicama. "Nitko nam nije odgovorio ni da ih je zaprimio, a kamoli da su koga priveli na informativni razgovor. U tim su prijavama brojna imena i prezimena onih koji su krivi za počinjene zločine u vrijeme agresije na Vukovar i nakon nje. DORH i naše pravosuđe moraju shvatiti da ovo nije Jugoslavija, nego Republika Hrvatska", poručio je Rehak.
Možda ste propustili...