Mozaik
MUZEJ OKUSA OPET ODUŠEVIO

Gosti uživali u gastronomskim umjetničkim djelima triju chefova
Objavljeno 15. listopada, 2018.

Tri vrhunska chefa i pet jedinstvenih sljedova jela u prekrasnom vizualnom i glazbenom ambijentu zaslužni su za još jednu uspješnicu Muzeja okusa. Pod motom "Jer Osijek to zaslužuje" u subotu se u restoranu s Michelinovom preporukom održao pravi kulinarski spektakl. Bilo je tu mnogih poznatih osječkih lica, a ovu neponovljivu priliku nije propustio ni gradonačelnik Ivan Vrkić.


Vođeni idejom da slavonsku i baranjsku gastronomiju još više obogate djelićem gastronomije i izvan naše regije, organizatori su u kuhinju doveli goste iz Sarajeva, odnosno Beograda te daleke Moskve. Na toj jedinstvenoj večeri svoja su jela uz chefa kuhinje Nikolu Eterovića pripremali i glavni kuhari Nikola Milanović te Jurij Volkov. Gostima su poručili da dobro naoštre svoja nepca i prepuste se uživanju u njihovim gastronomskim umjetničkim djelima – a oni su ih poslušali.
Spomenuti trio pripremio je pet sljedova: ramsteak carppacio s pireom od kestena, craunch od đumbira i s prahom od maslinova ulja kao prvi, uslijedili su poširani ravioli u ulju od bijelog tartufa nadjeveni repom od fajferice i chutneyjem od dunje, potom file smuđa, tartar od kulena, souse vide fuzija pastrnjaka i čips od kadulje te pačja prsa - french style peace ragu. Naposljetku, stigla je i zaslada - lemon tart, crispy menreque ili lemon gel, orange conf u berton bazi. Svaki od sljedova pratila su vrhunska vina najpoznatijih hrvatskih vinarija koja su se izvrsno sljubljivala sa svakim jelom. Čitavu večer pratila je glazba za koju su se pobrinuli Iva Ćurić i Ivan Sastić, a kao poseban gost oduševio je i poznati hrvatski saksofonist Baucho.
Vlasnik restorana Damir Pejaković znao je da će Osječani prepoznati inovativnost i čar koja se krije iza drukčijeg i neuobičajenog. "Znao sam unaprijed da Osječani mogu, hoće i žele, samo im treba ponuditi kvalitetu. Osijek je sjajan grad i ne treba ga podcjenjivati. Ponudili smo nešto novo prema prilagođenim cijenama i uspjeli smo izvesti to na visokom nivou, kako smo i zamislili ", rekao je Pejaković, koji je nešto slično radio ranije u suradnji s drugim osječkim restoranima, a sada se odlučio na samostalan pothvat, uz pomoć gostiju kuhinje te podršku sponzora (Glasa Slavonije, Belja, Badela, Kutjeva i tvrtke Metro Cash & Carry Hrvatska).
Jasenka Pejaković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike