Mozaik
30. SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA

Veliki festival stvaralaštva,
kreativnosti i inovativnosti
Objavljeno 15. listopada, 2018.
Svoj rad prezentiralo 79 najboljih učeničkih zadruga iz 21 županije iz Hrvatske

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva te Hrvatske zajednice tehničke kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, u dvorani ”Barun Trenk‘‘ u Vinkovcima uspješno je održana 30. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske, koja je privukla veliki broj posjetitelja.


Manifestacija je to koja predstavlja festival stvaralaštva, kreativnosti, inovativnosti i poduzetništva djece i mladih, a svoje proizvode prezentiralo je 79 najboljih učeničkih zadruga iz 21 županije iz Hrvatske. Istraživačke radove izvedene u programu učeničke zadruge prezentiralo je osam učeničkih zadruga, a na Smotri je održano i 14 pokaznih kreativnih radionica za sudionike i posjetitelje Smotre. Pravo nastupa na Smotri imale su učeničke zadruge koje su odabrane na županijskim ili
međužupanijskim smotrama na temelju preporučenih kriterija i kriterija dogovorenih na županijskim podružnicama. Državno povjerenstvo za organizaciju i provedbu 30. smotre učeničkih zadruga donijelo je na Smotri odluku o dodjeli priznanja za najproizvod.
- Samo povjerenje da se to održava u Vinkovcima govori da naše škole dobro rade u pogledu zadrugarstva, a i mi smo to pokazali kroz sve one suradnje koje radimo sa školama. Imali smo prekrasne štandove koje je izradila Drvodjelska škola, na različitim događanjima imamo catering koji izvodi naša Industrijsko-obrtnička škola ili poljoprivredne proizvode iz Poljoprivredno-šumarske škole. Prema tome, vidimo da naše škole pripremaju djecu sve bolje i sve intenzivnije za tržište rada i budući život - rekao je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.
Dobrodošlicu svima poželjela je predsjednica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva, mr. sc. Marica Berdik, koja je istaknula kako joj je posebno drago što se smotra prvi put održava u Vinkovcima.
- I ovom prigodom, uz održavanje 30. smotre učeničkih zadruga, srdačno zahvaljujem svim mladim zadrugarima i njihovim voditeljima na marljivom radu i iskazanoj kreativnosti. Zahvaljujem i svim institucijama koje prepoznaju važnost i vrijednost učeničkog zadrugarstva u hrvatskom školskom sustavu. Plod naše zajedničke suradnje je i ova, 30. smotra, koja na najbolji način govori koliko svi zajedno njegujemo dugu i bogatu tradiciju učeničkog zadrugarstva u Republici Hrvatskoj i pri­donosimo njezinu razvoju - rekla je Berdik.
Prema riječima Jadranke Žarković-Pečenković, prof., ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje učenička je zadruga mjesto na kojem se čuvaju bogatstvo i ljepota tradicije, ali isto tako i zajednica u kojoj se usvajaju nove ideje, razvija stvaralaštvo, zajedništvo i suradničko učenje.
- Smotra učenič­koga zadrugarstva ima veliku važnost u ovome procesu jer je to prigoda za predstavljanje rezultata cjelogodišnjega rada i truda, ali je i mjesto razmjene iskustava i stečenih znanja i vještina. Učenici svladavaju određene tehnike i metode rada, aktivni su sudionici cjelokupnoga procesa. Državna smotra nema natjecateljski karakter, to je smotra postignuća u izvannastav­nim aktivnostima učeničkoga zadrugarstva - rekla je Jadranka Žarković-Pečenković.
Zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro istaknuo je kako radom u zadrugama djeca prepoznaju vlastite prednosti i slabosti koje ih tjeraju da budu još bolji i ustrajniji.
- Učenici se u međusobnoj suradnji upoznaju s radom, proizvodom i zaradom. Rekao bih kako se na najbolji mogući način pripremaju za život - rekao je zamjenik župana Josip Dabro te svim učenicima, mentorima i članovima povjerenstava na 30. smotri učeničkih zadruga čestitao na rezultatima zadrugarskog rada koji ih je doveo do državnog uspjeha i nastupa na Smotri - rekao je Dabro.
Dvije su škole bile domaćini ove manifestacije, a to su Osnovna škola Vođinci, koja ima jednu od najstarijih zadruga u Hrvatskoj, i Srednja strukovna škola Vinkovci.
Mario Kokaj
Najčitanije iz rubrike