Zdravlje
SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

Depresija bi mogla postati 2. najraširenija bolest u svijetu
Objavljeno 15. listopada, 2018.

Grad Zagreb, Centar za zdravlje mladih i udruga BoliMe u povodu obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, koji je ove godine posvećen mentalnom zdravlju mladih, organizirali su niz aktivnosti kojima je cilj skrenuti pozornost javnosti, pogotovo mladih, na važnost mentalne higijene i otvorenog razgovora o emocijama.


Premijerno se prikazao film „Pričamo o mentalnom zdravlju, 1. dio“, koji poručuje mladima kako je važno razgovarati – Kada te boli, moraš reći. Riječ je o prvom u nizu od šest videa koji će se objavljivati svaki tjedan i donositi razgovore sa stručnjacima na jedan razumljiv i zanimljiv način.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, depresija će do 2020. godine postati 2. najzastupljenija bolest u svijetu, stoga treba vrlo ozbiljno shvatiti važnost mentalnog zdravlja te na vrijeme prepoznati prve simptome bolesti kako bi se depresija ili bilo koja druga mentalna bolest mogla spriječiti na vrijeme.
Mladi su danas iznimno osjetljiva skupina koja je sve češće izložena različitim stresovima i strahovima s kojima ne znaju kako upravljati. Upravo o tim temama, ali i načinima na koji odrasli, prije svega institucije, mogu prepoznati spomenute probleme govorilo se na okruglom stolu „Mentalno zdravlje mladih – Teen blues“. S mladima je potrebno razgovarati, razumjeti ih, ali i obraćati im se na način koji je njima najbliži, često su to upravo situacije iz njihova svakodnevnog života.
„Mi odrasli trebali bi biti primjer mladima, no kako će mladi otvoreno razgovarati o emocijama, ako ih i mi sami često potiskujemo i ispod glasa govorimo o njima. Treba jasno komunicirati kako je društveno prihvatljivo osjećati se tužno, anksiozno ili pod stresom, sve te emocije sastavni su dio života. Ipak, ako u jednom trenutku osjećamo teret zbog tih emocija, potrebno je odmah potražiti pomoć“, istaknuo je dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, na što se nadovezala Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo.J.Kn.
Gubitak osjećaja zadovoljstva
Osnovne karakteristike bolesti su sniženo, depresivno raspoloženje, gubitak osjećaja zadovoljstva, gubitak snage i energije, javljanje osjećaja neodređenog straha (anksioznosti), osjećaj krivnje, bezperspektivnosti, bezizglednosti, gubitak volje za životom, razmišljanja o samoubojstvu i pokušaji. Uz to nastupa promjena mišljenja, sna i apetita.Depresivne osobe tipično osjećaju žalost i beznađe. One gube sposobnost osjećanja zadovoljstva i nisu više zainteresirane za aktivnosti koje su ih ranije veselile i u kojima su uživale.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike