Novosti
RASPRAVA O ZAHVATU BEZ ANESTEZIJE

Ninčević Lesandrić: Sada je jasno zašto žene šute
Objavljeno 13. listopada, 2018.
Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split Deni Karelović opovrgnuo je izjavu Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić da su joj u KBC-u Split obavili kiretažu bez anestezije. Bolnica će se o tom slučaju službeno očitovati u ponedjeljak, najavio je Karelović. Poručio je kako oni korektno rade svoje posao, da stoji iza svojih ljudi te da se svakoj pacijentici u takvim slučajevima nudi opća ili lokalna anestezija. "Konkretan slučaj dogodio se u veljači i ta je žena došla s malom trudnoćom od sedam tjedana i pobačajem. Nije točno da je rađena kiretaža, kako se navodi, već vakuumska aspiracija. To je najmodernija medicina, gdje se u ušće maternice uvodi vrlo usko plastično crijevo i aspirira na vakuum. To traje vrlo kratko", objašnjava Karelović. "Meni je žao svakoga tko doživljava da mu se radi loše, ali to je kratki zahvat koji se radi samo u modernim klinikama i mislim da je zahvat odrađen kako treba", kazao je Karelović.
Na to je reagirala Mostova zastupnica, ocijenivši "neprimjerenim i neetičnim" od jednog liječnika da iznosi detalje koje ona nije rekla a da je ništa ne pita. "Sada sam proguglala da vidim što je to što on tvrdi da nije kiretaža, pa sam vidjela da je to malo moderniji oblik kiretaže. O čemu mi pričamo, pa vidjeli ste stotine i stotine žena koje su se javile od sinoć. Bol koju smo te žene i ja prošle, zvala se ona aspiracija, vakuumska ili onakva, to je čišćenje maternice", rekla je ogorčeno Ninčević Lesandrić, koja je svoje mučno iskustvo iznijela u četvrtak na saborskoj raspravi o ministru zdravstva. Istaknula je da ostaje pri svojim tvrdnjama, vjerojatno kao i sve žene koje su to prošle. "Kada na ovakav način reagiraju, zapravo vidite zašto sve žene šute jer nitko ne želi govoriti i biti tretiran na način da vam netko govori da lažete i da to nije tako. Vjerojatno su mislili da će me na taj način ušutkati i da to neću govoriti, ali mislim da su definitivno naišli na krivu osobu. To iskustvo mene i tih žena nema šanse da prešutim", poručila je. Mostova zastupnica ističe kako joj nikakva anestezija nije ponuđena. "Doktorica je rekla da je to spontani pobačaj i da treba napraviti kiretažu. I ja sam rekla ‘OK‘ jer sam došla s punim povjerenjem, ‘vi ste doktori, vi znate‘, ja ne znam i ne razumijem te termine kojim oni sada pokušavaju objasniti da nije A nego je B. A ako već doktor sad kaže da je to kao da samo nekoga taknete, onda ne znam zašto su me svezali", dodala je Ninčević Lesandrić.
Ministar zdravstva Milan Kujundžić održao je u petak sastanak se s ravnateljem KBC-a Split i Stručnim vijećem bolnice, gdje se razgovaralo i o tome. "Žao nam je što se ovakvim objavama naše pacijentice neopravdano dovode u stanje zabrinutosti i nepovjerenja prema našoj ustanovi", istaknuo je Karelović, ponovivši svoje navode. Kujundžić nakon sastanka nije želio dati izjavu. I.Bošnjak/H
To je kratki zahvat koji se radi u modernim klinikama i mislim da je odrađen kako treba, tvrdi Karelović
Možda ste propustili...