Novosti
PROJEKT IRB-A

Primjena znanosti u gospodarstvu
Objavljeno 13. listopada, 2018.
Strukturni projekt "Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu" - O-ZIP ključni je dio razvojne strategije Instituta Ruđera Boškovića (IRB), koji će taj vodeći hrvatski institut u području prirodnih znanosti doista učiniti institutom za 21. stoljeće, istaknuto je u petak na predstavljanju toga projekta na IRB-u. Predstavljanje O-ZIP-a - kapitalne investicije vrijedne 72 milijuna eura bilo je dio bogata programa događaja pod nazivom "Od OBZOR-a do O-ZIP-a" priređena na IRB-u, na kojemu je ravnatelj David M. Smith istaknuo kako je osnovno načelo O-ZIP-a jačanje najkonkurentnijih strana IRB-a za osnaživanje suradnje s gospodarstvom. Važnost toga projekta za jačanje opće konkurentnosti Hrvatske i njezin boljitak svojom su nazočnošću potvrdili i predstavnici izvršne vlasti - predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i bivši ravnatelj IRB-a, dr. sc. Tome Antičić.
Uspjeh toga projekta koji će znanstvenicima na "Ruđeru", zahvaljujući infrastrukturnoj obnovi, omogućiti radne uvjete koje imaju njihovi kolege u razvijenim zemljama Europe i svijeta, ipak ne ovisi isključivo o IRB-u, nego su za to, ocijenio je u uvodnim riječima Smith, potrebni snažni partnerski odnosi s Vladom i mjerodavnim ministarstvima.
Premijer Plenković istaknuo je kako IRB ima punu potporu Vlade i ministarstava u provedbi projekta.
"Svojom nazočnošću htjeli smo poslati i poruku znanosti u Hrvatskoj, a posebno vama znanstvenicima na ‘Ruđeru‘ da vi morate biti ona snaga koja će omogućiti Hrvatskoj da napravi upravo ono što i jest smisao ovako velika projekta kao što je O-ZIP, vrijedna 72 milijuna eura - a to je da se vaša izvrsnost pretoči u najbolja i najrecentnija znanstveno utemeljena rješenja koja će poslije primijeniti hrvatsko gospodarstvo", rekao je Plenković. H
Možda ste propustili...