Novosti
ŠTO ĆE DONIJETI DIREKTIVA O PRAVIMA PUTNIKA U ŽELJEZNIČKOM PROMETU

Vlakovi na relaciji Osijek - Zagreb po danu prosječno kasne 14 minuta
Objavljeno 13. listopada, 2018.
Odbor za transport i turizam Europskog parlamenta izglasao je prije nekoliko dana Direktivu o pravima putnika u željezničkom prometu na kojoj je radila i naša europarlamentarka Biljana Borzan. Prema tom novom prijedlogu putnici bi u slučaju kašnjenja od 60 do 90 minuta mogli tražiti povrat 50 posto iznosa karte, a kasni li vlak sat i pol, 75 posto. Za kašnjenje duže od dva sata putnik bi dobio povrat novca u stopostotnom iznosu.
- Naš prijedlog sad treba još proći kroz plenarnu sjednicu, a potom će se ići u tzv. trijaloge s Komisijom i Vijećem gdje će se vidjeti kako dalje. Ponajprije je važno Vijeće da bi se vidjelo kako ‘dišu‘ države članice, no pitanje je kako će do kraja izgledati Direktiva - rekla je Borzan za Glas Slavonije. Hrvatska europarlamentarka smatra da putnik treba biti obaviješten o svojim pravima.
Iako se putnici imaju pravo nadati da će uspjeti uskoro ostvariti svoja prava povrata novca u slučaju kašnjenja vlaka, to neće moći učiniti bar do 2020. godine zbog procedure koja očekuje ovu direktivu u Europskoj uniji do njezina konačnog usvajanja i primjene u svim članicama Europske unije. Također, primjena sada važeće uredbe Europskog parlamenta i Vijeća iz 2007. godine prema kojoj je moguće za kašnjenja od 60 do 119 minuta ostvariti pravo na povrat 25 posto, a za kašnjenje duže od 120 minuta 50 posto povrata iznosa kupljene karte odgođena je do prosinca 2019. godine.
- Putnici HŽ Putničkog prijevoza neće moći ostvarivati pravo na povrat novca u slučaju kašnjenja vlakova sve do 3. prosinca 2019. godine. U slučaju da prijedlog Direktive Odbora za transport i turizam Europskog parlamenta bude prihvaćen, HŽPP će postupati sukladno novoj direktivi - stoji u odgovoru HŽ Putničkog prijevoza.
Prema podatcima HŽ Infrastrukture u prvih devet mjeseci ove godine prosječno kašnjenje vlaka je četiri minute na 100 kilometara na cijeloj željezničkoj infrastrukturnoj mreži u putničkom prometu u Hrvatskoj. Prošle je godine kašnjenje bilo tri minute.
"Na dionici Osijek - Zagreb vlakovi su prošle godine prosječno kasnili tri minute, a u razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna 2018. u prosjeku su po danu kasnili 14 minuta", doznajemo od HŽ Infrastrukture.
Tri minute prosječno kasnili su vlakovi na relaciji Zagreb - Vinkovci prošle godine, dok su ove, do 30. rujna, kasnili osam minuta. U suprotnom smjeru, na relaciji Vinkovci - Zagreb, kašnjenje je u 2017. godini bilo prosječno četiri, a ove godine do 30. rujna po danu sedam minuta. M.Mihelić
KOMPENZIRATI ŠTETU
"Dobro je da smo učinili prvi korak, jer bez toga nema ni promjene. Vijeće obično zauzme stajalište koje je na strani građana, tako da se nadamo najboljem. Nitko ne očekuje da će Hrvatska imati japansku željeznicu i svjesni smo da su kašnjenja uvjetovana često lošom prugom ili lošim vlakovima, no onome tko je oštećen, a to su putnici, treba se kompenzirati šteta", zaključuje Borzan. Uz pravo na povrat karte, prijedlog regulira i prava putnika koji imaju više karata za jedno putovanje, jer se u slučaju kašnjenja jednog vlaka nerijetko zakasni na drugi.