Novosti
IDUĆE GODINE DOSPIJEVAJU DVIJE OBVEZNICE

Marić: Razgovaramo s investitorima o zaduživanju
Objavljeno 12. listopada, 2018.
Ministar financija Zdravko Marić u petak je za Hinu izjavio kako se već vodi dijalog s investitorima oko zaduživanja na inozemnom tržištu kapitala za iduću godinu, s obzirom na dospijeće inozemne obveznice vrijedne 1,5 milijardi dolara i domaće od milijardu eura. Ministarstvo financija ove je godine u lipnju izdalo na inozemnom tržištu kapitala obveznicu od 750 milijuna eura, a u srpnju na domaćem financijskom tržištu dvije tranše obveznica u ukupnom iznosu od 10,5 milijardi kuna, čime je pokrilo sve potrebe za zaduživanjem u 2018. godini. Prema Marićevim riječima, u Ministarstvu već prate međunarodno tržište za iduću godinu. "U idućoj godini imamo jedno veće dospijeće obveznica koje su nominirane u američkim dolarima, u drugoj polovini godine, tako da je dijalog s investitorima, investicijskim bankama i svima koji su obično u tim procesima već usmjeren za iduću godinu", rekao je Marić, koji na indonezijskom otoku Baliju sudjeluje na godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.
"U svakom slučaju, financijska odnosno investitorska zajednica dobro zna da su sa sređivanjem stanja javnih financija - balansiranim proračunom prošle godine, u prvih šest mjeseci ove godine čak i sa suficitom - potrebe za financiranjem kudikamo manje nego što su bile prije nekoliko godina", kaže Marić.
"Sada smo uglavnom fokusirani na daljnje korake i poduzimanje mjera da se struktura našeg javnog duga dodatno poboljša, da se prije svega trošak kamata i općenito sve vezano uz javni dug unaprijedi te to također da jedan dodatni doprinos fiskalnoj konsolidaciji", dodao je.
Kako je Marić rekao, u razgovorima s predstavnicima Svjetske banke hrvatska delegacija u Indoneziji stavila je naglasak na pripremu nove strategije suradnje, koja će biti definirana na pet godina umjesto dosadašnjih četiri, a očekuje se da će biti finalizirana tijekom prve polovine iduće godine. "Nova strategija usmjerila bi se na razvoj ljudskih potencijala, što je jedna nova inicijativa koju Svjetska banka prilično zagovara", kazao je. Također, suradnja će i dalje biti usmjerena na podršku gospodarskom razvoju manje razvijenih regija, rekao je Marić, podsjetivši da je Svjetska banka već uključena u projekt Slavonije, Baranje i Srijema, kao i na podršku jačanju institucija i poboljšanju konkurentnosti poslovnog okruženja. H