Svijet
NA PROSVJEDU U MOSTARU OKO 10.000 HRVATA

Hrvati prosvjedovali, Komšić poručio da ga to neće omesti
Objavljeno 13. listopada, 2018.
Poslana je poruka da se suživot ne može graditi negiranjem političke volje Hrvata

Oko 10.000 Hrvata sudjelovalo je u četvrtak navečer na prosvjedu u Mostaru protiv izbora Željka Komšića za hrvatskog člana predsjedništva BiH koji je izabran glasovima Bošnjaka. Prosvjednici su upozorili kako se suživot u BiH ne može graditi negiranjem političke volje Hrvata te su pozvali na izmjene izbornog zakona.


"Želimo dati do znanja svim građanima BiH da postoje mladi ljudi koji su uglavnom hrvatske narodnosti i koji traže da se poštuju naši interesi, naši zahtjevi, jer se s nama, na kraju krajeva, mora graditi BiH. Ako žele dobro Bosni i Hercegovini, trebaju ubuduće uvažavati interese nas mlađih i inače našeg naroda u BiH‘‘, rekao je jedan od prosvjednika Petar Ćavar.

Stvaranje tenzija

Uz isticanje transparenata "Not my president" i naconalnih zastava u BiH, Hrvati su se okupili na prostoru sveučilišnog Kampusa na poziv neformalne Facebook skupine "R.I.P. Democracy in BiH". Na početku prosvjeda okupilo se između 4000 i 5000 ljudi, a koloni koja je završila svoj hod kod ureda što ga je u Mostaru otvorio odlazeći hrvatski član Predsjednštva BiH Dragan Čović potom se priključio veliki broj mladih i drugih Mostaraca, ali i Hrvata pristiglih iz susjednih općina. Kolona s ljudima koja je ispunila glavne ulice Mostara u jednome je trenutku bila dugačka gotovo kilometar. Ispred Čovićeva ureda u Mostaru brojni su zapalili svijeće, čime su, kako ističu, simbolično poslali poruku o hrvatskoj prisutnosti u BiH i gaženju njihovih prava.
Komšić je u petak izjavio kako smatra legitimnim prosvjede onih kojih su nezadovoljni njegovim izborom, ali ističe kako ga to neće omesti u nakanama da kao član državnog vrha radi u interesu cijele zemlje i svih njezinih građana. Komentirajući činjenicu da je u Mostaru više tisuća osoba mirnim prosvjedom iskazalo nezadovoljstvo njegovim izborom u Predsjedništvo BiH, Komšić je u intervjuu za sarajevsku TV1 kazao kako to smatra legitimnim načinom izražavanja volje građana jer su prosvjedi održani sukladno zakonu. Prema rezultatima koji su do petka obrađeni s više od 99 posto glasačkih mjesta u BiH, Komšić je na izborima održanim 7. listopada dobio povjerenje gotovo 220 tisuća birača, a njegov glavni protukandidat Dragan Čović oko 140 tisuća glasova. Komšić je kazao kako se nakon prebrojenih glasova i HDZ BiH i svi drugi moraju pomiriti s time da Dragan Čović nije član državnog vrha, a aktualnom lideru HDZ-a BiH poručio je kako će se osobno potruditi da on ne bude "još dugo" član Predsjedništva BiH.
- Bez potrebe se stvaraju tenzije i ne znam što želi postići HDZ BiH i komu šalju te poruke. Ako je to vrsta pritiska oko formiranja vlasti, onda je to besmisleno. Ako je za neke buduće razgovore o izmjenama izbornog zakona ili ustava, onda opet neće naći sugovornike - kazao je Komšić.
Hrvatske stranke, brojne udruge i pojedinci upozoravaju kako je Komšić treći put zaredom nametnut mimo volje Hrvata glasovima Bošnjaka koji su brojniji u Federaciji BiH. Prema podacima SIP-a, u četiri gotovo isključivo hrvatske općine na području Županije zapadnohercegovačke Komšić je dobio oko 160 glasova (0,66 posto), a Čović oko 30.000.
Silajdžićeve riječi

S tim u vezi, na Youtubeu iznova je često pregledana izjava Harisa Silajdžića, bivšeg lidera Bošnjaka u BiH, iz televizijske emisije 2006. godine, koju je izgovorio u raspravi s Komšićem. "Ako već ne živimo u sistemu građanskog predstavljanja, nego etničkog, ako Bošnjaci uglavnom biraju Bošnjake, a Srbi uglavnom Srbe, smatram da nije pravedno prema Hrvatima da netko drugi za njih bira njihova predstavnika. Mislim da bi to bilo opasno za BiH, da bi to građanima BiH hrvatske nacionalnosti ogadilo BiH i da bi onda mogli krenuti u to da traže treći entitet", rekao je tada Silajdžić.

Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz redova srpskog naroda Milorad Dodik rekao je da neće podržati moguću tužbu BiH protiv Hrvatske Međunarodnom sudu za pravo mora zbog gradnje Pelješkog mosta, a što zagovaraju njegovi budući kolege u državnom vrhu Željko Komšić i Šefik Džaferović. "Mislim da to nije produktivno za BiH i neću to podržati iako možda i imam neke razloge za to zbog opstrukcije Hrvatske u pogledu gradnje mosta na Savi kod Gradiške", izjavio je Dodik u intervjuu za sarajevsku televiziju TV1. Time je aludirao na činjenicu da je vlastima u RS-u gradnja tog mosta koja treba početi 2019. godinama prioritet jer bi se time otklonilo sadašnje usko grlo na međugraničnom prijelazu koje predstavlja stari most. "Komšić Hrvatskoj prijeti tužbom zbog Pelješkog mosta, a Srbiji govori da prizna samoproglašeno Kosovo. Svakako da to smanjuje šansu za bilo kakav politički proces na regionalnoj razini", zaključio je Dodik.
Igor Bošnjak/Hina
Milorad Dodik

član Predsjedništva BiH

Komšić je malo prenaglio u svađama s Hrvatskom i Srbijom, što otežava Predsjedništvu da profunkcionira kao partner država regije. On nije autentični predstavnik hrvatskih nacionalnih interesa u BiH i to što hrvatske predstavnike izglasavaju Bošnjaci može biti opasna politička igra.
Možda ste propustili...

ODLAZE MLADI I VISOKOOBRAZOVANI

BiH od rata ostala bez 87 tisuća državljana

NE ODUSTAJU OD POKUŠAJA ODCJEPLJENJA

Škotska želi novi referendum o neovisnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NE ODUSTAJU OD POKUŠAJA ODCJEPLJENJA

Škotska želi novi referendum o neovisnosti

2

POSLJEDICE TERORISTIČKOG NAPADA U ŠRI LANKI

Broj žrtava povećan na 359, u vladi krenule ostavke

3

SUSRET PUTINA I KIMA JONG-UNA

Sjeverna Koreja je u potrazi za saveznicima