Osijek
ENERGETSKO SIROMAŠTVO

Štede na grijanju zimujući u trgovačkim centrima?!
Objavljeno 13. listopada, 2018.
Iz "Potrošačkog foruma" ističu kako, ima i mnogo onih koji si čak ni uz sve mjere štednje grijanje ne mogu priuštiti

Računi za centralno grijanje bacaju mnoge potrošače u očaj i svrstavaju ih u kategoriju energetskog siromaštva, uoči intenziviranja sezone grijanja poručuju iz Razvojne organizacije za zaštitu potrošača (ROZP). Sve uz savjete kako ne bankrotirati ove zime, a i dalje se grijati.


Ističe se da, iako je u Osijeku uvelike zastupljeno centralno grijanje zastarjeli i najskuplji oblik grijanja, većina potrošača na istoku Hrvatske ne može si priuštiti prelazak na drugi oblik grijanja. No, paralelno, i da štednja na grijanju nije „smrzavanje“ i neprovjetravanje prostorija, nego smanjenje potrošnje, a da pritom osjećaj topline ostaje isti.
- Sustav centralnog grijanja potrebno je servisirati jednom godišnje, pa ako ste ove godine zakasnili, nikako to ne propustite iduće godine. Ako su u stanu neki radijatori hladni, a drugi vrući, sustav vam nije dobro uravnotežen. Pozovite stručnu osobu da pregleda cijeli sustav. Iza radijatora namjestite aluminijsku foliju, može i zaštita od sunca koju koristimo za zaštitu na vjetrobranskom staklu automobila, ona će toplinu isijavati u sobu, umjesto da se gubi kroz zidove. Ako su radijatori postavljeni pod prozore, iznad njih namjestite policu (ne na njih) da toplinu odbija od prozora i usmjerava prema sredini sobe, a i sama će polica, preuzevši toplinu od radijatora, grijati sobu. Nemojte preko radijatora navlačiti zastore - postoje „ljetne“ i „zimske“ zavjese, to nije pomodarski hit. Kada ne koristite sobu, zatvorite radijator i ventilaciju da uzalud ne gubite toplinu. Vrata zagrijavanih prostorija neka budu uvijek zatvorena, zato i postoje vrata da biste sačuvali toplinu. Objesite na prozore teške, pune zavjese s mnogo nabora da hvataju topli zrak i nastojte da njihov rub dobro priliježe uz zid. Ako koristite rolete, pazite da donji rub legne na prozorsku dasku ili pod. Zatvorite sve otvore na vratima i prozorima, korištenjem spužvaste ljepljive trake, plastične trake, ili trake od bakra. Kao dodatnu zaštitu od gubljenja topline kroz ulazna vrata, montirajte „tračnicu“, pa na nju objesite teški zastor. Na vrata namjestite četkastu ili gumenu traku koja seže do poda. Ispod vrata je uvijek propuh, spriječite ga postavljanjem jastuka protiv propuha (odrežite rukav starog kaputa ili veste, ispunite ga krpama ili starim novinskim papirom da se zaobli i oteža, pa ga polegnite podno vrata", savjetuju iz ROZP-a, uz poruku potrošačima da se ne ljute na velike račune, jer su za njihov iznos sami odgovorni.
Iz "Potrošačkog foruma", pak, ističu kako, nažalost, u Osijeku ima i mnogo onih koji si čak ni uz sve navedene mjere štednje grijanje ne mogu priuštiti.
- Kao osobito tužnu činjenicu navela bih da smo se u svom radu susretali i s našim sugrađanima koji se nalaze u toliko nezavidnoj financijskoj situaciji da, kako tvrde, nastoje većinu slobodnog vremena provesti u prostorijama nekog trgovačkog centra kako bi se ondje ugrijali i uštedjeli na grijanju u svojim domovima, jer nemaju ga čime platiti - kaže Dunja Mak iz "Potrošačkog foruma".
Dodaje i kako su u Osijeku u nezavidnoj situaciju i oni koji se griju na tzv. gradsko grijanje, jer ne mogu utjecati na svoje račune za grijanje.
- Već poslovično dobivamo pritužbe na samu cijenu grijanja, bilo da je riječ o tzv. gradskom centralnom grijanju, bilo da je riječ o cijeni i kvaliteti plina. Ima i onih građana koji imaju u svom vlasništvu stanove u zgradama gdje postoji zajednički toplinski sustav, a u tim stanovima nitko ne stanuje. Ogorčeni su što za njih ipak moraju plaćati grijanje, a ako se, sukladno Zakonu o tržištu toplinske energije, izdvoje iz zajedničkog toplinskog sustava, i tada moraju plaćati sve troškove, osim troškova toplinske energije za svoju samostalnu uporabnu cjelinu - kaže Mak.
Ivana Solar
Bez uštede uz pomoć razdjelnika
Iz "Potrošačkog foruma" kažu kako se upiti građana vezani uz sezonu grijanja često odnose na ugradnju razdjelnika. "Mnogi građani su ih, u strahu od kazni ugradili, da bi potom završili razočarani, jer im nisu donijeli nikakvu uštedu, a neki su na koncu imali i veće račune za grijanje nego prije. Građane je revoltiralo to što im nitko nije objasnio kako točno razdjelnici funkcioniraju te smatraju da su se trebale uvesti drugačije mjere u svrhu postizanja uštede energije, poput poticanja energetske obnove stambenih jedinica", kaže Dunja Mak.
Možda ste propustili...

E-ROMOBILI - ZAVRŠEN JAVNI POZIV

Bolt ostaje, raste li cijena?

SARVAŠ- DAN MJESNOG ODBORA I CRKVENI GOD

Rekonstrukcija državne ceste za privlačniji Sarvaš

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana