Osijek
PROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA LOGORAŠA

Dan logoraša obilježit će 150 izaslanika iz cijele Hrvatske
Objavljeno 12. listopada, 2018.
Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Osječko-baranjske županije, u petak je u Centru za profesionalnu rehabilitaciju održalo konferenciju za medije na kojoj je najavaljen i predstavljen program obilježavanja Dana (susreta) logoraša, koji će se od 19. do 21. listopada održavati u gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Na konferenciji su sudjelovali predsjednik HDLSKL-a Danijel Rehak, predsjednik HDLSKL-a Osječko-baranjske županije Damir Buljević, predsjednik HDLSKL-ovog ogranka grada Osijeka Branislav Škorak te član i stručni suradnik HDLSKL-a OBŽ-a Marijan Gubina.
- Ovogodišnji program obilježavanja počinje u petak, 19. listopada, dočekom pedesetak izaslanika HDLSKL-a iz Šibenika, Dubrovnika, Zagreba, Siska, Splita, Zadra i Varaždina, koji će biti smješteni u hotelima Millennium i Silver. Njima će se u subotu ujutro pridružiti još stotinjak naših izaslanika iz Vukovara i Osijeka, kada će ih u povodu Dana logoraša svečano primiti osječki gradonačelnik Ivan Vrkić - rekao je Buljević te naglasio važnost tradicionalnog obilježavanja Dana logoraša, koje traje već više od dvadeset godina, a svake se godine održava u nekom od gradova u kojima se nalazi jedna od jedanaest podružnica i šest ogranaka HDLSKL-a.
Središnji je događaj programa svečana skupština logoraša koja će se u subotu, s početkom u 10 sati, održati u Auli Glagoljica Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Gubina je istaknuo važnost brige za sve žrtva rata o čemu će, u sklopu simpozija, istog dana na Ekonomskom fakultetu govoriti više liječnika i profesora medicinske struke. Poslijepodne je rezervirano za posjet osječkoj Pivovari, obilazak Parka prirode Kopački rit, kao i molitvu za sve poginule na kapelici Kraljice mira na krunskoj utvrdi. Subotnji dio programa završava svečanom večerom i druženjem logoraša u restoranu Kopika, a nastavlja se u nedjelju ujutro obilaskom đakovačke katedrale i ergele. Također, logoraše će ugostiti predsjednik đakovačkog ogranka HDLSKL-a Igor Švraka. Predsjednik osječkog ogranka HDLSKL-a Danijel Rehak naglasio je problem i potrebu za rješavanjem statusa civilnih zatočenika srpskih logora.
Tijekom Domovinskog rata, deseci tisuća civila i hrvatskih branitelja u srpskim su koncentracijskim logorima bili zatočeni, sustavno mučeni i ubijani s ciljem etničkog čišćenja.
Program obilježavanja njihova dana održat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. D. Miklić
Središnji je događaj programa svečana skupština logoraša koja će se održati na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.
Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike