Magazin
GILLIAN TANS

Borba za ravnopravnost započinje u samom procesu zapošljavanja
Objavljeno 13. listopada, 2018.
GLAVNA IZVRŠNA DIREKTORICA BOOKING.COM-a

Istraživanje Booking.com-a ukazuje na pozitivnu budućnost žena zaposlenih u sektoru tehnologije unatoč većem broju izazova u odnosu na muškarce. Koji su problemi?


- I dalje bilježimo značajan manjak žena u tehnološkom sektoru. Naša trenutačna istraživanja pokazuju gdje žene nailaze na najveće prepreke i gdje se kriju najveće prilike za pokretanje promjena. Razina optimizma i ambicija koju žene diljem svijeta pokazuju kako bi ostvarile uspjeh u tehnološkom sektoru zaista je inspirativna, posebice među mlađom generacijom koja vidi izniman potencijal koji donosi karijera u tehnološkom sektoru, posebice s obzirom na njihova visoka očekivanja - kaže Gillian Tans, glavna izvršna direktorica Booking.coma.

Kako se boriti protiv neravnopravnosti koja je i dalje evidentna?
- Kako bismo potaknuli žene da ostvare uspješnu karijeru u tehnološkom sektoru, upravo naš sektor ima priliku učiniti mnogo više. To uključuje promoviranje većeg broja ženskih uzora, borbu protiv neravnopravnosti spolova koja započinje u samom procesu zapošljavanja prije nego što se žena uopće zaposli te ulaganje u inicijative koje će sektor tehnologije predstaviti kao atraktivan i pristupačan na svim razinama, od početnika do najviših pozicija na samom čelu tvrtke - dodaje Tans.

Što čine tehnološke kompanije, pa i sektor u cjelini, kako bi pokušali ukloniti prepreke?
- Industrijske tehnologije imaju golem potencijal po pitanju kriterija koje su žene sa svih strana svijeta navele pri opisivanju "posla iz snova" i karijernih težnji. Probijanje tih barijera i usmjeravanje više žena u područje tehnologije cilj je koji sjedinjuje obrazovanje, društveni razvoj, korporativnu odgovornost i vladine inicijative. Ako se u tehnološkoj industriji želi zadržati uravnotežen pritok talentiranih ljudi, žene moramo neumorno poticati da na svim razinama obrazovanja djeluju kao pozitivni izvori motivacije i utječu na percepciju koju djevojčice imaju o STEM području - pojašnjava Tans.

Što kaže statistika, odnosno istraživanje, kada je riječ o građenju karijere?

- Kada je u pitanju karijera, istraživanja su pokazala da rano učenje i obrazovanje značajno utječe na karijerne odabire žena. Na svjetskoj razini gotovo četiri od pet žena koje su sudjelovale u istraživanju smatra da su na njihove karijerne izbore utjecale vještine naučene u školi i visokoobrazovnim ustanovama (79 %), i predmetima koje su pohađale (77 %). U Indiji i Kini žene u većoj mjeri kreću istim karijernim putovima kojima su išli njihovi roditelji (64 % u Indiji i 52 % u Kini, u odnosu na svjetski prosjek od 40 %). Osim toga, kada je riječ o pronalasku informacija o potencijalnim karijernim opcijama, žene u Kini i Indiji u većoj se mjeri oslanjaju na pomoć tehnoloških organizacija kojima pripadaju, poput Girls Who Code (Djevojke kodiraju) (36 % u Indiji i 27 % u Kini, u odnosu na svjetski prosjek od 20 %). Ovi rezultati mogli bi pomoći razjasniti zašto su stope sudjelovanja djevojčica u STEM obrazovnom području, kao i broj diplomiranih žena, načelno više u azijskim zemljama nego u zemljama Zapada te pokazati kako utjecaj u ranoj dobi može pozitivno oblikovati i pridonijeti jednakoj zastupljenosti spolova u području tehnologije.(D.J.)
Možda ste propustili...

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

DR. SC. PREDRAG HARAMIJA, PROFESOR NA ZAGREBAČKOJ ŠKOLI EKONOMIJE I MANAGEMENTA

Ključ pobjede na saborskim (i predsjedničkim) izborima izborne su jedinice

Najčitanije iz rubrike