Učionica
DIO ODLUKA S 10. SJEDNICE SENATA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2017./2018.

Građevinski i arhitektonski fakultet, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Fakultet agrobiotehničkih znanosti i Medicinski fakultet pokreću nove studijske programe na engleskom i njemačkom jeziku
Objavljeno 12. listopada, 2018.

Na 10. sjednici Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u akademskoj godini 2017./2018., održanoj 25. rujna 2018., donesen je niz odluka, a izdvajamo najvažnije.


Senat je temeljem pozitivnoga mišljenja Odbora za financijsko poslovanje i proračun izdao suglasnosti za potpisivanje ugovora:
1. prof. dr. sc. Vladi Gubercu, rektoru Sveučilišta u Osijeku, za potpisivanje Ugovora sa zajednicom ponuditelja H-Grad d.o.o. i Pomgrad d.o.o. čiji je predmet nabave nastavak izvođenja radova na izgradnji zgrade novoga studentskoga paviljona, uređenju okoliša oko zgrade, radova na izgradnji mosta između dviju zgrada, uređenje Studentskoga trga te izgradnja i uređenje Sjevernog parkirališta – 2. faza u sveučilišnom kampusu, ukupne vrijednosti 149.484.280,20 kuna s PDV-om;
2. izv. prof. dr. sc. Damiru Varevcu, dekanu Građevinskoga i arhitektonskoga fakulteta Osijek, za potpisivanje ugovora za projekt „Internacionalni studijski program Konstrukcije otporne na izvanredno djelovanje - Resilient Structures – InterStruct“ u vrijednosti 1,766.548,42 kuna;
3. prof. dr. sc. Jurislavu Babiću, dekanu Prehrambeno-tehnološkoga fakulteta Osijek, za potpisivanje ugovora za projekt „Razvoj i uspostava interdisciplinarnoga diplomskog studija Biotehnologija” na engleskom jeziku u vrijednosti 1,776.323,15 kuna;
4. prof. dr. sc. Krunoslavu Zmaiću, dekanu Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, za potpisivanje ugovora za projekt „Razvoj i uspostava zajedničkog studija ICT u poljoprivrednim znanostima“ u vrijednosti 1,798.253,29 kuna te
5. prof. dr. sc. Juri Miratu, dekanu Medicinskoga fakulteta Osijek za potpisivanje ugovora za projekt „Razvoj i osnivanje integriranog studijskog programa Medicina na njemačkom jeziku” u vrijednosti 1,779.253,189 kuna.

Kako je istaknuto, ti studijski programi pokreću se u cilju proširenja ponude i kvalitete studijskih programa na Sveučilištu u Osijeku te privlačenja inozemnih studenata.
Nadalje, članovi Senata donijeli su Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku koja se odnosi na usklađivanje ustroja Sveučilišta i promjenu naziva i statusa nekoliko znanstveno-nastavnih sastavnica. Građevinski fakultet promijenio je naziv u Građevinski i arhitektonski fakultet, a Poljoprivredni fakultet u Fakultet agrobiotehničkih znanosti. Dogodila se i jedna statusna promjena prema kojoj je Odjel za kulturologiju pripojen Umjetničkoj akademiji u novu ustanovu pod nazivom Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku koja je umjetnička i znanstveno-nastavna sastavnica Sveučilišta i u Senatu predstavlja umjetničko područje i interdisciplinarno područje znanosti. Također, Senat je potvrdio imenovanje ravnatelja Studentskoga centra u Slavonskom Brodu. Upravno vijeće toga Centra provelo je natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja i 9. srpnja 2018. tajnim glasovanjem, s natpolovičnom većinom glasova, izabran je i imenovan Angelo Denis Delhusa za ravnatelja u sljedećem četverogodišnjem mandatu od 2018. do 2022. godine, a Senat je sada samo potvrdio tu odluku.
Osim toga, prihvaćeno je Izvješće Povjerenstva o utvrđivanju opravdanosti provođenja statusnih promjena znanstveno-nastavne sastavnice i sastavnice Sveučilišta u Osijeku: Strojarskoga fakulteta u Slavonskom Brodu, Studentskoga centra u Slavonskom Brodu te izdvajanja dislociranih studija u Slavonskom Brodu Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. Senat je u skladu sa Statutom Sveučilišta 4. travnja 2018. godine imenovao Povjerenstvo u sastavu: prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta u Osijeku, predsjednik Povjerenstva te članovi: prof. dr. sc. Dražan Kozak, prorektor za nastavu i studente; prof. dr. sc. Sonja Vila, prorektorica za znanost, tehnologije, projekte i međunarodnu suradnju; prof. dr. sc. Ivan Samardžić, dekan Strojarskoga fakulteta u Slavonskom Brodu; prof. dr. sc. Pero Raos, redoviti profesor u trajnom zvanju Strojarskoga fakulteta u Slavonskom Brodu; Angelo Denis Delhusa, dipl. oec., ravnatelj Studentskoga centra u Slavonskom Brodu i prof. dr. sc. Damir Matanović, dekan Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku (FOOZOS). Povjerenstvo je u skladu sa Statutom Sveučilišta dostavilo Senatu Izvješće i Senat je jednoglasno donio zaključak kako se prihvaća Izvješće s financijskim pokazateljima vezanim uz ulaganje u razvoj ustanova Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu i Studentski centar u Slavonskom Brodu te dislocirane studije Učiteljski studij i Studij ranoga i predškolskoga odgoja i obrazovanja FOOZOS-a za razdoblje od 2007. do 31. kolovoza 2018. godine. U skladu s tim Senat je utvrdio kako je za provedbu statusnih promjena navedenih sastavnica te izdvajanja navedenih dislociranih studija u Slavonskom Brodu potrebno Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH predstaviti Izvješće s financijskim pokazateljima te utvrditi raspoloživa sredstava u državnom proračunu u 2019. godini za Sveučilište u Osijeku.
K tomu, Senat je donio odluke o usklađivanju studijskih programa poslijediplomskih interdisciplinarnih sveučilišnih studija Doktorske škole Sveučilišta u Osijeku: Kulturologija sa smjerovima Kultura, umjetnost i književnost u europskom kontekstu, Informacija i komunikacija u kulturi, modul Medijska kultura – istraživanje medija i Menadžment u kulturi, umjetnosti i obrazovanju; Europski studiji te Komunikologija. Donesena je i odluka o davanju suglasnosti Akademiji za umjetnost i kulturu Osijeku za povjeravanje izvođenja nastave vrhunskim umjetnicima iz inozemstva. To su: Vladimir Vladimirov (Bugarska), Marko Feri (Italija), Xhevedt Sahatxhija (Kosovo), Eduard Kunts (Ruska Federacija) i Anna Kijanowska (Poljska).
(Sveučilište u Osijeku)
 
Izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić i izv. prof. dr. sc. Damir Varevac potvrđeni za dekane
U skladu sa Statutom Sveučilišta u Osijeku Senat je potvrdio izbor dekana dviju znanstveno-nastavnih sastavnica za mandatno razdoblje od 2018. do 2022. godine. Izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić potvrđen je za dekana Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta u Đakovu, a izv. prof. dr. sc. Damir Varevac za dekana Građevinskoga i arhitektonskoga fakulteta Osijek. Obojici je novi mandat počeo 1. listopada 2018.
Novi poslijediplomski specijalistički studiji
Senat je donio odluku o ustroju poslijediplomskoga specijalističkog studija Kardiologija na Medicinskom fakultetu Osijek kao i odluku o zajedničkim poslijediplomskim specijalističkim studijima Medicinskoga fakulteta i Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo – Oftalmologija s optometrijom, Psihijatrija i Neurologija. Također, Senat je uskladio Odluku o linearnom modelu studiranja na Sveučilištu u skladu s izmjenama i dopunama Statuta i Pravilnikom o studijima i studiranju na Sveučilištu.
Možda ste propustili...