Učionica
ŠESTI MEĐUNARODNI SIMPOZIJ O PROUČAVANJU BALKANSKE POVIJESTI U TURSKOJ

Iznjedrili važne zaključke o kulturnim, političkim i povijesnim vezama balkanskih zemalja
Objavljeno 12. listopada, 2018.

Od 20. do 22. rujna 2018. na Sveučilištu u Balikesiru (Turska) održan je 6. međunarodni simpozij o proučavanju balkanske povijesti (6th International Symposium on Balkan History Studies) s temom „The Cultural and Political Relations of the Balkan Countries (From Past to Present)“, odnosno naglaskom na kulturne i političke veze balkanskih zemalja.


Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku bilo je jedan od suorganizatora toga simpozija, a uz njega simpozij su suorganizirali Sveučilište u Balikesiru (Turska), Sveučilište u Tuzli (Bosna i Hercegovina) i Turska razvojna agencija TIKA uz potporu znanstvenoga časopisa OMAD. Sveučilište u Osijeku predstavljali su dekan Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti prof. dr. sc. Damir Matanović i prodekanica za razvojne i stručne poslove izv. prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar koji su ujedno i članovi Programskoga i Organizacijskoga odbora te konferencije. Na simpoziju su sudjelovali izlagači iz Turske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Rumunjske, Bugarske, Francuske i Poljske.
Prof. dr. sc. Damir Matanović pozdravio je sve nazočne u ime rektora Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Vlade Guberca, a ujedno je bio i prvi izlagač na simpoziju. Izložio je svoj rad pod nazivom „Forgotten origins migrations from Ottoman Empire to Habsburg Empire during late 17th and 18th Century“. Izv. prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar izložila je svoj rad naslovljen „Turkish Loanwords in Slavonian Dialect, With An Emphasis on Stari Perkovci Vernacular As An Example of A Protected Vernacular of The Republic of Croatia“. Simpozij je bio organiziran u tri paralelne sesije, a brojni ugledni izlagači i sudionici otvorenoga stola – istaknuti povjesničari, kulturolozi i filolozi – iz različitih krajeva Europe iznjedrili su važne zaključke za nova promišljanja i istraživanja balkanske povijesti kao i nove smjernice i promišljanja za sljedeći simpozij koji će se održati na Sveučilištu Trakya u Edirnu (Turska) u rujnu 2019. godine.
Emina BERBIĆ KOLAR
Možda ste propustili...

RAZGOVOR: TAJANA MOHNACKI, OSJEČKA MAGISTRICA KULTURALNOGA MENADŽMENTA, ODNEDAVNO GLOBALNA POTPREDSJEDNICA ERASMUSOVE STUDENTSKE MREŽE (ERASMUS STUDENT NETWORK)

Glavni cilj, na koji ću se usmjeriti u svojem mandatu, bit će priznavanje rada studenata volontera

DIO ODLUKA SA 7. SJEDNICE SENATA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2018./2019.

Senat donio novi Pravilnik o cjeloživotnom učenju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LIDIJA BARIĆ DR. MED., DOBITNICA NAGRADE „ZA ŽENE U ZNANOSTI“ U 2018. GODINI

Nakon što doktoriram imam želju teme kojima se bavim u znanosti primijeniti u pedijatriji

2

SREDIŠNJA PROSLAVA DANA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU I SVEČANA SJEDNICA SVEUČILIŠNOGA SENATA

Obilježena 44. akademska godina od osnutka Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

3

AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Jedinstvena institucija koja podjednako razvija vrhunsko umjetničko stvaralaštvo i ozbiljan znanstveno-istraživački rad