Učionica
TRADICIONALNI ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP U VUKOVARU

Na 17. Ružičkinim danima sudjelovala 424 autora iz 11 zemalja
Objavljeno 12. listopada, 2018.

Tradicionalni znanstveno-stručni skup XVII. Ružičkini dani održan je u Vukovaru od 19. do 21. rujna 2018. u organizaciji Prehrambeno-tehnološkoga fakulteta Osijek, Hrvatskoga društva kemijskih inženjera i tehnologa te međunarodnih udruga IUFoST, EHEDG i EuCheMS.


U znanstveno-stručnom dijelu skupa ukupno 424 autora iz 11 država održalo je pet plenarnih, pet pozvanih, jedno tematsko predavanje, 16 usmenih i 88 posterskih priopćenja, a skup je posjetilo 279 sudionika. Na 6. susretu mladih kemičara „Na mladima kemija ostaje“ učenici osam srednjih škola iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine predstavili su deset priopćenja. Ove je godine prvi put na Susretu mladih kemičara održano pozvano predavanje koje je održao Domagoj Šubarić, student Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije, a učenicima se uvodno obratio i Igor Štagljar, jedan od plenarnih predavača skupa. Osim toga, prvi su put na skupu sudjelovala djeca vrtićke dobi, odnosno Dječji vrtić „Maza“ iz Valpova koji je predstavio svoje učenje i viđenje kemije usmenim izlaganjem i putem pet postera.
Ove je godine na poseban način obilježeno i 40 godina od održavanja prvoga skupa u spomen nobelovcu Lavoslavu (Leopoldu) Ružički te je tim povodom predsjednik Znanstveno-organizacijskog odbora skupa prof. dr. sc. Srećko Tomas napisao monografiju naslova „40 godina Ružičkinih dana, Vukovar, 1978. – 2018.“, a pripremljena je i istoimena izložba na kojoj su izloženi svi zbornici skupa i 22 postera na kojima su prikazane fotografije, isječci iz novina, organizatori, predsjednici i sponzori dosadašnjih skupova. Znanstveno-organizacijski odbor u pratnji sudionika skupa položio je vijenac u spomen svim preminulim sudionicima Ružičkinih dana i braniteljima.
Na otvorenju skupa zaslužnim su institucijama, ustanovama, tvrtkama i pojedincima dodijeljena priznanja za dugogodišnji doprinos Ružičkinim danima, zahvalnice za organizaciju XVII. Ružičkinih dana i zahvalnice za potporu izdavanju monografije, a svim dosadašnjim predsjednicima uručen je spomen-poster predsjednika znanstveno-organizacijskih odbora skupa.
Đurđica AČKAR
Pokroviteljstva i potpore
Skup je održan pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti uz potporu: Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, Sveučilišta u Osijeku, Osječko-baranjske županije, Vukovarsko-srijemske županije, Gradova Osijeka i Vukovara, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge poslodavaca. Financijsku potporu skupu dali su brojni sponzori, od kojih valja istaknuti zlatnoga sponzora INA-u (Industrija nafte d.d.), srebrnoga sponzora Labena d.o.o. te brončane sponzore Karolinu d.o.o., Inspecto d.o.o i Dechra Genera d.o.o.
Možda ste propustili...

ODRŽAN 2. DAN DOKTORATA NA FAKULTETU AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI OSIJEK

Okupljenima usmeno izložili pet obranjenih doktorskih disertacija

PREDSTAVLJENI NOVI SVEUČILIŠNI DIPLOMSKI STUDIJSKI PROGRAMI NA OSJEČKOJ AKADEMIJI

Od jeseni devet novih zanimljivih studijskih programa, neki jedinstveni i u široj regiji

DIO ODLUKA SA 7. SJEDNICE SENATA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2018./2019.

Senat donio odluku o uvjetima upisa u višu godinu studija i prijedlog upisnih kvota na sastavnicama Sveučilišta u akademskoj godini 2019./2020.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LIDIJA BARIĆ DR. MED., DOBITNICA NAGRADE „ZA ŽENE U ZNANOSTI“ U 2018. GODINI

Nakon što doktoriram imam želju teme kojima se bavim u znanosti primijeniti u pedijatriji

2

SREDIŠNJA PROSLAVA DANA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU I SVEČANA SJEDNICA SVEUČILIŠNOGA SENATA

Obilježena 44. akademska godina od osnutka Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

3

AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Jedinstvena institucija koja podjednako razvija vrhunsko umjetničko stvaralaštvo i ozbiljan znanstveno-istraživački rad