Učionica
LUKA KRULJAC, PREDSJEDNIK STUDENTSKOGA ZBORA FAKULTETA ELEKTROTEHNIKE RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA OSIJEK

,,Studenti i djelatnici FERIT-a nekoliko su koraka ispred svojega vremena“
Objavljeno 12. listopada, 2018.

Fakultet elektrotehnike računarstva i informacijskih tehnologija Osijek bavi se područjima života koja ne zahtijevaju samo da si u koraku s vremenom, već da si i nekoliko koraka ispred. Toga su svjesni svi djelatnici i studenti fakulteta što rezultira time da živimo u istom vremenu pa međusobno nailazimo na razumijevanje.


O kompetencijama studenata FERIT-a dovoljno govori činjenica da jako velik broj studenata već na diplomskom studiju radi posao iz svoje struke. Dakle, još kao studenti mogu ponuditi određena znanja i vještine svoje struke na tržištu rada. Kada je riječ o stjecanju znanja potrebnoga za polaganje ispita, postoji nekoliko metoda. Osnovno i najčešće dovoljno je pohađanje nastave te prosječan rad samoga studenta. Osim toga, na početku života na FERIT-u brucošima su organizirane besplatne pripreme, odnosno ponavljanje potrebnoga znanja iz srednje škole iz područja matematike, fizike i programiranja. Nadalje, svaki je usputni problem moguće ukloniti na konzultacijama koje se lako dogovore zahvaljujući visokoj susretljivost FERIT-ovih profesora, odnosno asistenata. Također, za one kolegije na kojima se češće javljaju problemi Studentski zbor FERIT-a i studentski ogranak IEEE-a (Institut of Electrical and Electronics Engineers – Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike), koji vode upravo studenti FERIT-a, organiziraju i besplatne skupne instrukcije pod motom,,Student pomaže studentu“.
Kada govorimo o stjecanju dodatnog znanja, opet mogu izdvojiti samo prednosti. Studenti FERIT-a imaju tu pogodnost da studiraju u Software Gigu, odnosno u gradu gdje se nalazi velik broj tvrtki koje se bave informacijskim tehnologijama (IT). Takve tvrtke na razne načine surađuju s Fakultetom te doprinose procesu stjecanja znanja. Neki su od oblika suradnje: održavanje gostujućih predavanja, izvođenje višemjesečnih edukacija i, po meni najvažnije, omogućavanje studentske prakse. Prema tomu, nije rijetkost da studenti već nakon prve godine studija odrađuju praksu ondje gdje proširuju/primjenjuju svoje znanje.
Pogodnosti studentskog života kada si student FERIT-a? Studentska menza i,,Gaudeamus“ – popularno zvan „Gauda“ – nalaze se doslovce na minutu hoda od našega fakulteta, a imaš i prigodu otputovati na STEM Games i ondje ponosno braniti boje jednoga od najuspješnijih fakulteta toga natjecanja. Društveni život? Priče da su studenti FERIT-a asocijalni štreberi koji komuniciraju samo računalom nisu ništa drugo nego mitovi. Dokaz su tomu naši partyji za koje se uvijek traži ulaznica više.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike