Učionica
PROJEKT „ISTRAŽIVANJE BEACONA U SVRHU IZGRADNJE MREŽE KRETANJA – RAZVOJ PLATFORME ZA URBANU MOBILNOST“

FERIT Osijek i Trilix d.o.o. razvijaju platformu za urbanu mobilnost
Objavljeno 12. listopada, 2018.

Na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Osijek 21. rujna 2018. održana je uvodna konferencija EU projekta „Istraživanje beacona u svrhu izgradnje mreže kretanja – razvoj platforme za urbanu mobilnost“ koji zajednički provode tvrtka Trilix d.o.o. iz Zagreba i FERIT Osijek.


Tijekom konferencije predstavljeni su ciljevi projekta, aktivnosti koje će se provoditi te očekivani rezultati. Zahvaljujući tomu projektu, koji je odobren u sklopu poziva „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“, korisnici će dobivati pravovremene, sažete i personalizirane informacije na svoj pametni telefon ovisno o aplikaciji, području interesa i mjestu kretanja, i to neovisno je li riječ o otvorenim ili zatvorenim prostorima. Platforma će korištenje usluge omogućiti javnim i komercijalnim partnerima i njihovim aplikacijama u svrhu povećanja razine inteligencije životne okoline, poboljšanja kvalitete života, urbane mobilnosti i korisničkoga iskustva u mobilnim aplikacijama.
U sklopu projekta Trilix d.o.o. zasnovat će infrastrukturu za razvoj platforme, testirati različite beacone i senzorne sklopove te istražiti sve mogućnosti primjene navedenih sklopova u svrhu što boljega uzorkovanja kretanja i potreba korisnika te isporuke potrebnoga sadržaja u aplikacijskom okruženju platforme. FERIT će Osijek, uz modeliranje i razvoj okoline i postupaka prikupljanja i analize podataka, raditi na analizi depersonaliziranih podataka postupcima strojnoga učenja u cilju otkrivanja uzoraka ponašanja korisnika. Istraživanja će uzimati u obzir vremenska obilježja sustava i korisničko iskustvo. Također, provest će se ispitivanje platforme. Nakon faze razvoja planirano je pokretanje komercijalne upotrebe što će dovesti do novih zapošljavanja. Proizvodi će se ponuditi kupcima diljem Europske unije, a koristit će se u svrhu isporuke sadržaja (tekst, audio, video, kupon i slično) ili zahtjeva za izvedbu određene aktivnosti ovisno o kontekstu (aplikacije koja se koristi, lokaciji, smjeru kretanja, interesu korisnika i drugo) u području urbane mobilnosti.
Partner na projektu jest FERIT Osijek, čije će se znanje i dugogodišnje istraživačko i stručno iskustvo u računarstvu i informacijskim tehnologijama koristiti u razvoju novog proizvoda. U sklopu projektnih aktivnosti objavit će se znanstveni radovi iz navedenoga područja istraživanja, a izravna suradnja s partnerom, tvrtkom Trilix d.o.o., na industrijskom istraživanju približit će i studentima praktična znanja iz navedenoga područja.
Voditelj je projekta Mladen Amidžić, dipl. ing., MBA, direktor tvrtke Trilix d.o.o., a voditelj je projektnoga tima na partnerskoj instituciji prof. dr. sc. Goran Martinović sa Zavoda za programsko inženjerstvo FERIT-a Osijek. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskoga fonda za regionalni razvoj.
Mladen AMIDŽIĆ, Goran MARTINOVIĆ
Ukupna vrijednost projekta veća od 3,5 milijuna kuna
Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.526.917,02 kuna, a sufinancira ga Europska unija iz Europskoga fonda za regionalni razvoj iznosom od 2.241.146,27 kuna. Razliku u iznosu od 1.285.770,75 kuna osiguravaju tvrtka Trilix d.o.o. iz Zagreba i FERIT Osijek. Projekt je započeo 1. lipnja 2018. godine, a trajat će 24 mjeseca.
Možda ste propustili...

UDRUGA DIPLOMIRANIH STUDENATA AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

ALUMNI AUK potvrđen umjetnički dignitet