Učionica
ŠESTI PO REDU ZNANSTVENI SKUP GLOBALIZACIJA I REGIONALNI IDENTITET

Jedino održiv gospodarski i društveni razvoj može zaustaviti odseljavanje iz Hrvatske
Objavljeno 12. listopada, 2018.
U Osijeku je 14. i 15. rujna 2018., u suorganizaciji Filozofskoga fakulteta Osijek, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Poljoprivrednoga fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i Filozofskoga fakulteta Univerziteta Crne Gore, održan šesti po redu međunarodni znanstveni skup Globalizacija i regionalni identitet.
Na skupu je sudjelovao 31 znanstvenik, ponajviše sociolozi, ekonomisti, agroekonomisti, demografi i filozofi. Ove je godine skup održan pod tematskom odrednicom „Sudbina otvorenih granica“, a bavio se upravo ubrzavanjem migracijskih tijekova pod utjecajem globalizacije i jedinstvenoga europskog tržišta rada. Prva je tematska sekcija skupa analizirala društveni kontekst novih migracijskih tijekova, odnosno pitanje izbjegličkih migracija u Europu i etičkih, političkih i društvenih nedoumica koje izaziva. Druga se tematska sekcija bavila novijim migracijskim fenomenima, poput utjecaja internetskih društvenih mreža na migracije te intenziviranja migracija žena i visokoobrazovanih osoba. Treća je sekcija okupila znanstvenike koji su ponudili nacionalna, regionalna i lokalna razvojna rješenja, a time i načine upravljanja migracijskim tijekovima. Većina se radova izravno ili neizravno bavila i pitanjem odseljavanja iz Hrvatske, ponajprije iz Slavonije i Baranje. Zaključeno je da, u trenutačnoj situaciji otvorenih granica europskih tržišta rada i smanjenja komunikacijskih i simboličkih prepreka za odseljavanje, jedino održiv gospodarski i društveni razvoj oslonjen na lokalne resurse, a ne samo mjere migracijske politike u užem smislu, može omogućiti zaustavljanje depopulacije.
Željko PAVIĆ
Možda ste propustili...

HATZ I FERIT OSIJEK ORGANIZIRALI TRIBINU „ICT U GOSPODARSTVU I NA SVEUČILIŠTU“

Postići što bolju usklađenost nastavnih programa s potrebama gospodarstva

OD 13. DO 17. SVIBNJA 2019. SVEUČILIŠTE U OSIJEKU ORGANIZIRALO JE PRVI TJEDAN KARIJERA

Događaj koji je karijerno osnažio studente, upoznao ih i povezao s dionicima na tržištu rada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVEUČILIŠTE U OSIJEKU KAO KREATIVNO SREDIŠTE

Kreativan pristup nastavnika i studenata popularizaciji znanosti s temom „Boje“

2

ODJEL ZA KEMIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Jaka znanstvena djelatnost, brojne studentske aktivnosti i otvorenost za međunarodnu suradnju i mobilnost

3

DR. PETAR KAUKOV, REDATELJ I DOCENT NA ODSJEKU REŽIJE DRŽAVNE AKADEMIJE ZA KAZALIŠNU I FILMSKU REŽIJU U SOFIJI (BUGARSKA) TE SURADNIK AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

S kolegama iz Kazališta Virovitica i s osječke Akademije dijelim zajednički umjetnički jezik