Regija
U PREPUNOJ KATEDRALI U ĐAKOVU

Obljetnica Đakovačko-osječke nadbiskupije
Objavljeno 12. listopada, 2018.
Euharistijsko slavlje predvodio tajnik za odnose s državama iz Državnog tajništva Svete Stolice, mons. P. R. Gallagher
ĐAKOVO

Drago mi je što s vama mogu slaviti ovu euharistiju u ovoj veličanstvenoj katedrali. Zahvaljujem ponajprije đakovačko-osječkom nadbiskupu, mons. Đuri Hraniću, na lijepim riječima koje mi je uputio na početku slavlja. Čast mi je i radost svima vama, građanskim vlastima, predstavnicima Pravoslavne (i Reformirane) Crkve te svim dragim vjernicima Slavonije i cijele Hrvatske prenijeti pozdrav i blagoslov pape Franje. Sveti je Otac duhovno blizak hrvatskom narodu, a na osobit način ovome kraju, gdje je rat devedesetih donio nemale patnje. Riječi su to tajnika za odnose s državama iz Državnoga tajništva Svete Stolice, mons. Paula Richarda Gallaghera na početku njegove homilije koju je izrekao predvodeći jučer euharistijsko slavlje kojim je u katedrali proslavljena 10. obljetnica utemeljenja Đakovačko-osječke crkvene pokrajine. U prepunoj prvostolnici misno je slavlje predvodio u suslaviteljstvu s nadbiskupom zagrebačkim, uzoritim kardinalom Josipom Bozanićem, drugim biskupima HBK-a te biskupima Đakovačko-osječke metropolije.


Pozdravne riječi uputio je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, mons. Đuro Hranić, koji je podsjetio na 18. lipnja 2008. i odluku tadašnjeg pape Benedikta XVI. o utemeljenju ove crkvene pokrajine uzdizanjem tadašnje Đakovačke ili Bosanske i Srijemske biskupije na rang nadbiskupije koju čine i Požeška te ponovno osamostaljena Srijemska biskupija. – Ovom prigodom obdareni smo dvostrukim darom; prihvaćena je naša molba da sv. Ćiril i Metod budu proglašeni nebeskim zaštitnicima Đakovačko-osječke crkvene pokrajine. Drugi dar, s nama je mons. Paul Richard Gallagher. Preuzvišeni, dobro nam došli! - rekao je nadbiskup Hranić, pozdravivši i mons. Giuseppea Pinta, apostolskog nuncija u RH. Dobrodošlicu je uputio i kardinalu Bozaniću i dr. – Radosna obljetnica koju slavimo, deset godina od ustanovljenja Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, pruža mi priliku zahvaliti Gospodinu zajedno s vama te izbliže upoznati ovu mjesnu Crkvu i s vašim dragim nadbiskupom podijeliti radosti i izazove koji prate njegovu pastirsku brigu. Iz riječi koje mi je uputio mogu naslutiti da je zajednica Đakovačko-osječke nadbiskupije živa stvarnost, bliska osobama i obiteljima, napose onima koji trpe posljedice prijašnjih ili sadašnjih poteškoća - rekao je mons. Gallagher, izrazivši radost zbog nazočnosti brojnih mladih misnom slavlju te podršku svima mladima koji zbog posla odlaze u tuđinu. Prisjetio se i svih mladih života palih na bojištima. – Papa Franjo u svojoj enciklici Lumen fidei piše: "Ljubav i istinu nije moguće odvajati. Bez ljubavi, istina postaje hladna, neosobna i mučna za svakodnevni život osobe. Istina koju tražimo, ona koja daje smisao našem putovanju kroz život, prosvjetljuje nas kad god smo dotaknuti ljubavlju. Onaj koji ljubi shvaća da je ljubav iskustvo istine, da ona otvara naše oči kako bismo mogli gledati čitavu stvarnost na nov način, u jedinstvu s ljubljenom osobom."

- Gdje su različita uvjerenja o istini dovela i dalje dovode do napetosti, nesporazuma, a ponekad i do društvenih i političkih sukoba, Kristova je ljubav neizostavno polazište kako bismo mogli uočiti ono što nas ujedinjuje i drži zajedno, više od svega onoga što nas razlikuje i odvaja i kako bismo mogli razvijati naume mira koji otvaraju put praštanju i pomirenju - poručio je mons. Gallagher.
Suzana Župan
Sv. Ćiril i Metod zaštitnici nadbiskupije
- Svojim dekretom Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata potvrdila je sv. Ćirila i Metoda za zaštitnike Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, u kojoj je posebno živo štovanje ‘apostola slavenskih naroda‘, ‘prvaka i zaštitnika ekumenskoga nastojanja sestrinskih Crkava Istoka i Zapada, kako bi se, molitovm i dijalogom, ponovno pronašlo vidljivo jedinstvo u savršenom i potpunom zajedništvu‘, kako je to lijepo izrazio papa Ivan Pavao II. - rekao je mons. Paul Richard Gallagher sinoć u Đakovu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike