Regija
RECIKLAŽNO DVORIŠTE UZ KUĆU

Varga: Zagradili mi put do njive, jedva mogu doći do kuće
Objavljeno 12. listopada, 2018.
Snežana Varga tvrdi da nije dala suglasnost za gradnju, a Općina da bez nje ne bi dobili dozvolu
DARDA

Kada je Snežana Varga, na privremenom radu u Austriji, ljetos došla kući u Dardu na godišnji odmor, iznenadila se vidjevši kako je u neposrednoj blizini njezine obiteljske kuće - gradilište. I to ne bilo kakvo. Djelatnici Osijek-Koteksa tamo su počeli gradnju reciklažnog dvorišta, koje će od kuće dijeliti nepuni metar širok nogostup.


- Prvo sam se šokirala kada nisam mogla doći do kuće, a još veći šok doživjela sam kada sam čula što se tamo gradi. Ne mogu vjerovati da će reciklažno dvorište biti na samo metar od kuće, ispred koje će biti dva metra visoka ograda!? Uz sve to, potpuno su nam zagradili put do njive. Ovih dana moram obrati kukuruz, a kako će kombajn doći do njive, nitko ne zna - žali se Snežana, dodajući kako ona nikada nikome nije dala suglasnost za bilo kakvu gradnju u neposrednom susjedstvu, a ni njezina sada pokojna majka. Kada je shvatila o čemu je riječ, požalila se općinskom načelniku.
- Zamolila sam ga da dođe i, ako ne zna, na terenu vidi o čemu se radi. Međutim, pomoći nije bilo. Njegova tajnica mi se ismijavala, a zamjenik poručio kako Općina može raditi što želi - kaže, napominjući kako je svjesna da je zemljište na kojem se gradi u općinskom vlasništvu. Pokazujući na poprilično veliku površinu koja se proteže do benzinske crpke, tvrdi kako se dvorište komotno moglo graditi nekoliko metara dalje, što nikome ne bi smetalo.
- Možete misliti kako ćemo se osjećati kada budemo zagrađeni kao u koncentracijskom logoru, uz smrad koji će se vjerojatno širiti naokolo - nastavlja, dodajući kako je uspjela spriječiti planirano podizanje pristupne prometnice za 70 centimetara, što bi joj potpuno onemogućilo ulazak u dvorište, kao i izgradnju kliznih ulaznih vrata koja bi došla do kuće.
- Tako što raditi bez ikakve obavijesti i suglasnosti susjeda nepojmljivo mi je. Uz sve to, jedva se probijam do kuće, a dolazak kući gotovo da moram najaviti. Jutros su mi prijetili policijom jer im je smetao moj automobil parkiran ispred ulaznih vrata u vlastito dvorište - kaže Varga.
Načelnik Općine Darda, Anto Vukoje, tvrdi da reciklažno dvorište ima sve dozvole.
- Bez suglasnosti ne možemo dobiti ni građevinsku dozvolu, bez koje ne bismo mogli nominirati projekt - objašnjava Vukoje, dodajući kako Općina reciklažno dvorište gradi po projektu, na vlastitoj površini i ne ometa ničiji posjed. Ako nekom smeta, nastavlja, njegov problem. Kaže kako će stanari dobiti asfaltirani pristup kućama te da sličnih primjera ima diljem Hrvatske.
Ivica Getto
financiranje
Ministarstvo gospodarstva daje 2,2 milijuna kn
"Smrada neće biti, radimo za dobrobit mještana"
Vukoje podsjeća i da se moraju poštovati odredbe EU, prema kojima reciklirati treba sve što je moguće. ‘‘Bit će manje divljih odlagališta jer ćemo omogućiti besplatno odlaganje glomaznog otpada na za to predviđenim površinama", kaže, naglašavajući kako će u reciklažnom dvorištu završiti plastika, tekstil, bijela tehnika i sve ono što pripada u glomazni otpad, što znači da smrada neće biti. Vukoja odbacuje kuloarske priče o ‘‘srpskim kućama gdje se može svašta raditi‘‘, koje je spomenula Snežana Varga. Kaže kako takvo što ne treba ni komentirati, no ipak dodaje da nije nacionalist, što dokazuje četvrti načelnički mandat u multietničkoj sredini. ‘‘Ne znam koje je vjere i nacionalnosti gospođa Varga, niti me to zanima. Radimo samo za dobrobit mještana‘‘, podvlači Vukoje.
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike