Regija
NEDOSTATAK RADNIKA BILJEŽI I POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA

Do sada zaposlena 134 strana radnika
Objavljeno 12. listopada, 2018.
POŽEGA
- I dok veliki broj Hrvata traži zaposlenje u zemljama Europske unije, u cijeloj Republici Hrvatskoj pojavljuje se nedostatak radne snage. Isti je slučaj i u Požeštini, odnosno u Požeško-slavonskoj županiji, iako još uvijek bilježimo veliki broj nezaposlenih djelatnika na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Na području Požeško-slavonske županije pojavljuju se prvi put i strani radnici, jer očito je da među nezaposlenima nema onih koji bi htjeli raditi, ili nisu te kvalifikacijske strukture u pojedinim granama industrije.
Najgore je u građevinskom sektoru, gdje ni za lijeka nema građevinskih radnika i vozača. Upravo za ta zanimanja najviše je zatraženih radnih dozvola u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj.
- Policijska uprava požeško-slavonska, zajedno s pripadajućom Policijskom postajom Pakrac, u razdoblju od 1. siječnja do 25. rujna 2018. godine izdala je ukupno 134 dozvole za boravak i rad stranaca. Čak 90 dozvola izdano je za područje građevinarstva za zanimanja keramičar, tesar, zidar, armirač, zavarivač i fasader. Za zanimanje pekar i mlinar izdane su dvije dozvole, dok je za zanimanje vozač teretnih vozila izdano četrdeset dozvola te dvije dozvole za područje ugostiteljstva i turizma, zanimanje pomoćni radnik u turizmu – navodi se u odgovoru na naš upit kojeg smo dobili iz Policijske uprave požeško-slavonske.
Najviše radnika došlo je iz Bosne i Hercegovine, njih 104. Iz Srbije i Albanije došlo ih je 28, po 14 iz svake, i dva radnika s područja Kosova.
U samo devet mjeseci 134 radna mjesta na području Požeštine popunili su strani državljani. Ako znamo da naši sugrađani u strane zemlje odlaze obavljati gotovo iste, ili slične poslove, potpuno je jasno da nije u pitanju volimo li i hoćemo li raditi ili ne. U pitanju je očito sigurnija egzistencija, mogućnost napredovanja, odnos prema radniku i općenito prava koja mu njegovim radom pripadaju.AGM Kruna
90

radnih dozvola izdano je za građevinska zanimanja
Možda ste propustili...

PRVI VELIKI PROJEKT ENERGETSKE OBNOVE

Našički vrtić Zvončić od sada samoodrživ

ŠKOLA NIJE BAUK, MOŽE BITI “COOL”

Kempfovci na “prespavancu” u školi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

“VRHUNSKO VUKOVARSKO” NA TRŽIŠTU

Proizvodi iz Vukovara u 50 “kvadrata” trgovine koja je u Dubrovniku

2

NEŠTO JE ČUDNO U BELOMANASTIRSKOJ ŠEĆERANI

Tri su požara buknula u krugu od jednog kilometra

3

RAZVOJ INDUSTRIJSKE ZONE JANJEVCI U DONJEM MIHOLJCU

Nova infrastruktura 15 milijuna kuna