Novosti
RASPRAVA O ZAHTJEVU ZA IZGLASAVANJE NEPOVJERENJA MINISTRU ZDRAVSTVA

Oporba: Kujundžić je najgori ministar Premijer: Odbijam sve vaše navode
Objavljeno 11. listopada, 2018.

Zastupnica Mosta Ines Strenja Linić izjavila je u četvrtak, obrazlažući u Saboru zahtjev za izglasavanje nepovjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, da je Kujundžić najlošiji ministar u Vladi. Strenja Linić istaknula je kako se sva oporba okupila oko zahtjeva za Kujundžićev opoziv te upitala premijera Andreja Plenkovića: "Je li vam u interesu da građani budu zdravi? Urušava li ministar Kujundžić namjerno sustav ili samo ne zna?"


Kujundžić je u mandatu napravio jedno veliko ništa, ustvrdila je Strenja Linić, a Vlada može zabijati glavu u pijesak i odbijati opoziv i reći da nema osnove za nepovjerenje, ali time pokazuje neodgovornost prema pacijentima, liječnicima i medicinskim sestrama. Strenja Linić nabrojila je 52 razloga za opoziv, odnosno sve što je Kujundžić u svoje dvije godine mandata propustio učiniti u hitnoj medicini, primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u području financiranja i organizacije zdravstva te u odnosu prema bolničkom sustavu. "Sve navedeno, kao i grubo vrijeđanje saborskih zastupnika i svojih kolega liječnika, izravno dovodi u pitanje ministrov kredibilitet kao osobe, ali i sposobnost da i dalje obnaša funkciju ministra", zaključila je.
Premijer je odbio sve navode jer ih smatra neutemeljenima. "Taj će prijedlog proći kao svih vaših pet dosadašnjih oporbenih inicijativa za opoziv ministara ili nepovjerenje cijeloj Vladi. Kontinuirano je riječ o pokušaju političke diskreditacije i traženja niza problema u brojnim rješenjima koje i ministar i Vlada nalaze za brojne probleme akumulirane u brojnim sektorima u hrvatskom društvu, a osobito kada je riječ o sustavu u kojemu ste vi pridonijeli brojnim problemima, i to fino", poručio je premijer oporbenim zastupnicima. Rekao je i da je oporbena inicijativa krenula ljetos nakon tragične smrti mladog čovjeka u Zaprešiću, a "vama nije trebalo više od nekoliko sati da jednu ljudsku tragediju iskoristite za ovu raspravu".
Posebno se osvrnuo na istup Branimira Bunjca iz Živog zida, koji je govorio o nepoštovanju stajališta Vijeća Europe o zaštiti mladih od nasilja, rekavši da su "tri mala miša iz Živog zida pobjegla iz sabornice kada se ratificirala Konvencija o zaštiti žena od nasilja i nasilja u obitelji". "Dobro je da javnost zna da krijete svoje vrijednosti", poručio je Plenković. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković upozorio je nato premijera da se nekorektno odnosi prema zastupnicima Živog zida.
Kujundžić je kazao kako Vlada želi reforme i prepoznaje da ima slabosti, a da njihovi prethodnici nisu imali petlje ići u reforme, što pokazuje da zakoni o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju nisu dirani već više od deset godina. "Mi smo prepoznali da treba mijenjati, da hrvatskom narodu treba bolje i zato smo pripremili oba zakona", istaknuo je. H
"NAJMUČNIJIH 30 MINUTA U ŽIVOTU"
U replici ministru Kujundžiću zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesardić požalila se na tretman na hitnom prijmu, na kojem je nedavno završila zbog spontanog pobačaja. Kazala je da su uvjeti koji su je dočekali na razini 15. stoljeća, da su joj svezali ruke i noge i napravili kiretažu bez anestezije. "To je bilo 30 najmučnijih minuta u mom životu. To je 30 minuta ponižavanja svake žene od tisuća žena koje su potpisale peticiju. Namjeravate li to promijeniti i kada", pitala je Ninčević Lesardić ministra zdravstva. Kujundžić je kazao kako iskreno žali zbog gubitka djeteta te je zatražio medicinsku dokumentaciju kako bi provjerio o čemu se radi. Za peticiju je kazao da nikada o njoj nije čuo. Davor Vlaović (HSS) čestitao je pak ministru jer 100 tisuća građana ne zna kojem obiteljskom liječniku se javiti jer ga nema. Čestitao mu je i na prijedlogu da se taj problem riješi liječnicma u kombijima, da, "kao što se dijeli kruh, dijele kroz kombi aspirine". Kujundžić mu je odgovorio da se taj model pokazao uspješnim u mnogim zemljama svijeta.
Možda ste propustili...

SREDIŠNJI SKUP HDZ-A ZA 4. IZBORNU JEDINICU

Plenković: Dokazali smo se u najvećim krizama

PRVI HITNI LET ZABILJEŽEN I U SLAVONIJI

Helikopterska medicinska služba djelovala 26 puta