Novosti
MINISTAR UPRAVE TVRDI DA PREBROJAVANJE JOŠ TRAJE

Ima li dovoljno potpisa za referendume i jesu li neki od njih krivotvoreni?
Objavljeno 12. listopada, 2018.

Nakon što se u medijima pojavila neslužbena tvrdnja kako građanske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj navodno nisu prikupile dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma, oko tog se pitanja odmah podignula bura na političkoj sceni.


Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je da informacije koje je o prebrojavanju potpisa prikupljenih za referendum objavio Jutarnji list nisu informacije iz povjerenstva koje se bavi provjerom prikupljenih potpisa. Demantirao je i da je on osobno, kao probni balon, plasirao u medije neslužbene informacije o nedovoljnom broju potpisa, dodajući kako se može očekivati da će povjerenstvo u iduću srijedu dovršiti svoj posao i dostaviti službeno izvješće sukladno Zakonu o refendumu. Nema, rekao je ministar, ni informacije da je povjerenstvo, koje je dobilo zadatak sortirati važeće i nevažeće potpise, utvrdilo u potpisnim peticijskim listama imena umrlih osoba te da su neki potpisivani i više puta, kako se tvrdi. I iz Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT) koja radi na prebrojavanju potpisa, naveli su kako od njih nije u medije došla informacija prema kojoj nije prikupljeno dovoljno potpisa.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak poslijepodne je kazao da ne zna imaju li građanske inicijative za raspisivanje dva referenduma dovoljno potpisa. "Čekam ministra Kuščevića da sa svojim kolegama i povjerenstvom obavi posao do kraja“, kazao je premijer, dodajući kako je sporno i jako loše da su podaci iscurili, "ako je to uopće istina“. Na pitanje sumnja li iz kojih izvora su mogli iscuriti ti podaci, odgovorio je da ne zna ništa o tomu, ali da bi volio to znati.
Građanska inicijativa Narod odlučuje ustvrdila je kako je sigurno prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o pravednijem izbornom sustavu te poručila da "ne komentira neslužbene laži ministra uprave Lovre Kuščevića koje plasira u medije, već samo one laži koje iznosi službeno". "Hrvatski su građani dali 30.000 potpisa više nego što je potrebno za referendum", stoji u priopćenju inicijative. I predstavnici Građanske inicijative Istina o Istanbulskoj ustvrdili su da imaju dovoljno potpisa građana za raspisivanje referenduma kojim bi se otkazala Istanbulska konvencija te su najavili da će se svim sredstvima boriti da to dokažu. Na konferenciji za novinare u Saboru izrazili su nezadovoljstvo jer im nije dopušteno da imaju promatrače tijekom kontrole potpisa. Najavili su i da su organizirali osam autobusa kojima će njihovi podupiratelji u subotu ići u Vukovar na prosvjed. Predstavnica inicijative Kristina Pavlović ustvrdila je da se nisu koristili starim dokumentima, odnosno potpisnim listama iz referenduma za brak od prije nekoliko godina, kako se tvrdi.
Saborska oporba prozivala je Vladu, premijera i ministra Kuščevića, poručivala da su "institucije okupirane", zamjerala što na prebrojavanju nije dopušten pristup promatračima i pozivala građane na reakciju. "Hrvatski građani nemaju povjerenja u institucije, u kojima se događa korupcija i koje su okupirane. Građani ne vjeruju Ministarstvu uprave", izjavio je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja. SDP-ov Gordan Maras smatra neozbiljnim od države da sve to toliko traje, kao i da se puštaju informacije i probni baloni u medije. "Imamo definitivno želju Vlade i gospodina Plenkovića da se referendumi sruše, i to je toliko vidljivo”, izjavio je pak zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović. SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar uprave Arsen Bauk rekao je kako njegovo iskustvo pak govori da je provjera potpisa "još uvijek u razumnom roku".
HNS je najavio da će tražiti ne samo društvenu i političku nego i eventualnu kaznenu odgovornost građanskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj pokažu li se točnima tvrdnje da su lažirale potpise za svoje dvije referendumske inicijative. Žele ipak vjerovati, iako su im stavovi dijametralno suprotni, ističu u HNS-u, "da ove inicijative nisu na ovaj način zlorabile svoja građanska i demokratska prava”.
Igor Bošnjak
Obje građanske inicijative negoduju jer im nije dopušeno promatranje kontrole potpisa
Najčitanije iz rubrike