Novosti
SSSH O PROSVJEDU 20. LISTOPADA:

To je samo set mjera, a ne mirovinska reforma
Objavljeno 11. listopada, 2018.
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel i izvršni tajnik SSSH-a Darko Šeperić na konferenciji za novinare u četvrtak u Osijeku ponovili su neslaganje sindikalnih središnjica s predloženom mirovinskom reformom. Najavili su prosvjed koji će se 20. listopada u podne održati na Europskom trgu u Zagrebu.
Šeperić je rekao da Vladin prijedlog nije prava mirovinska reforma, nego set administrativnih mjera koje nemaju kapacitet znatne promjene funkcioniranja mirovinskog sustava, ali mogu nanijeti veliku štetu standardu velikog broja građana. ‘‘Prije svega se protivimo ubrzanju podizanja dobi za odlazak u mirovinu sa 67 godina, umjesto od 2038., već od 2031. godine, te smatramo da se uvjet dobi treba zakonski vratiti na 65 godina. Također se borimo protiv povećanja penalizacije za prijevremeno umirovljenje i zahtijevamo sankcioniranje poslodavaca koji radnike šalju u prijevremenu mirovinu. Apsolutno neprihvatljivim smatramo pooštravanje kriterija za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu dugogodišnjeg osiguranika, kao i povećanje stope doprinosa za II. mirovinski stup, jer to je nešto što si Hrvatska ne može priuštiti‘‘, rekao je Šeperić.
Predsjednik SSSH-a poručio je kako su proteklih nekoliko mjeseci bez uspjeha pokušavali uvjeriti ministra rada Pavića i sve koji smišljaju ‘‘zakone protiv radnika‘‘ da njihovi prijedlozi idu na štetu radnika i umirovljenika te da ne preostaje ništa nego izići na ulicu. D.Miklić
Možda ste propustili...