Osijek
ZELENI ČETVRTAK

Kruh od opne i sjemenki grožđa
Objavljeno 12. listopada, 2018.
Kruh kao simbol hrane već dugo nije ograničen samo na onaj pripravljen od bijelog ili polubijelog brašna. Znao je to još prije deset godina Vladimir Flačer, predsjednik Braniteljske udruge „Donji grad“, koji je počeo najprije s običnim vrstama, no uskoro se specijalizrao za određene vrste kruha. Jedan takav prezentiran je jučer na Zelenom četvrtku, na gornjogradskoj tržnici, i to kruh s brašnom opne i sjemenki grožđa. Velik poput šake, no težine od oko pola kilograma zainteresirao je posjetitelje, a Flačer kaže da je riječ o jednom od najzdravijih vrsta kruha.
- Kod prešanja grožđa dobivena opna i sjemenke koristim za brašno i taj kruh kojem je kora ispucala i malog je obujma, a jako je zdrav. Osim tog kruha imamo u ponudi i kruh od sikavice koji je odličan za čišćenje organizma, kruh od rogača koji je neobičan, ukusan i vrlo zdrav. Ono što je važno jest to da su specijalne vrste kruha poput ovog od opne i sjemenki grožđa zapravo „ubijači glutena“ - rekao je Flačer, dodajući da su Osječani i Slavonci uglavnom ljubitelji bijelog, polubijelog, kukuruznog i raženog kruha, no u ostalim dijelovima Hrvatske tražene su specijalne vrste kruha. Primjerice, u Dalmaciji ili Zagrebu, kaže, uglavnom se stanovnici opredjeljuju za neuobičajene i nadasve zdrave vrste ove namirnice. No, Flačer ne odustaje i vjeruje da će se i Osječani okrenuti ovim specijalnim vrstama koji su mnogo zdravije od uobičajenih vrsta kakve su u ponudi u brojnim pekarnicama.
Inače, Braniteljska udruga „Donji grad“ svakog petka, subote i nedjelje nudi svoje proizvode na glavnoj osječkoj tržnici gdje su već godinama dobro poznati posjetiteljima. M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike