Osijek
JUKIĆ O POSLOVANJU VODOVOD-OSIJEKA:

Nismo u financijskim problemima, neovisno o poslovnom rezultatu
Objavljeno 12. listopada, 2018.
Razlozi za iskazani minus u 2017. godini ponajviše se odnose na sudske tužbe iz prethodnih razdoblja
Pred vijećnicima će se Gradskog vijeća Osijeka idućeg tjedna naći i izvješće o poslovanju Vodovod-Osijeka za prošlu godinu. A 2017. neće biti godina za pamćenje u toj tvrtki u pretežitom vlasništvu Grada Osijeka, jer je završila milijunskim gubitcima. Ali...

- Vodovod Osijek bez obzira na gubitak u 2017. godini nije ni u kakvim financijskim problemima, jedini razlog tog poslovnog rezultata izvanredni su financijski rashodi koji se odnose na sudske tužbe naše tvrtke iz prethodnih razdoblja te na vrijednosna usklađenja u vlastitim tvrtkama kćerima. Nema, dakle, gubitaka iz operativnog poslovanja, što, uostalom, rezultat poslovanja za prvih osam mjeseci ove godine i pokazuje - objašnjava Ivan Jukić, direktor Vodovoda.

Stečaj Graditeljstva

Potom detaljnije obrazlaže kako je gubitak nastao kao izvanredni rashod koji se tiče sudskih sporova s Tvornicom šećera koji datiraju i deset godina unatrag. Iznos od 20 milijuna kuna je prema prvotnoj odluci iz tog procesa još 2014. Vodovodu bio isplaćen kao izvanredni prihod. Vrhovni sud cijeli postupak ipak vraća na ponovno odlučivanje, pa je 2017. Vodovod imao istih tih 20 milijuna kuna kao gubitak u sudskoj tužbi. Sada je to ponovno na odlučivanju, prvostupanjska je presuda opet u korist Vodovoda i u očekivanju su pravomoćnosti te presude. Drugi je dio negativnog rezultata nastao smanjenjem vrijednosti tvrtki kćeri.
- Jedna od tih tvrtki, Vodovod graditeljstvo, završila je u stečaju prošle godine. To je bila odluka koju smo morali donijeti nakon nekoliko pokušaja rekonstruiranja. S obzirom na to da se ona nije uspjela tržišno pozicionirati i da ne možemo javni novac koristiti za nova restrukturiranja, tvrtka je mogla završiti samo u stečaju. I to su dva osnovna razloga zbog kojih je zabilježen ovakav negativni poslovni rezultat. No, ponovno naglašavam, Vodovod nije ni u kakvim problemima - kaže naš sugovornik.
U ovoj su godini u Vodovodu nastavili i maksimalnu kontrolu u upravljanju troškovima, pa za prvih osam mjeseci imaju dobit kojom će pokriti znatan dio gubitka, a Jukić očekuje da će u bilanci vrlo brzo moći izjednačiti ono što su u 2017. godini izgubili. I to namirenje ne tereti građane kroz račun za vodne usluge.
Brže i preciznije

U Vodovodu u vremenu koje je pred njima očekuju i da će infrastruktura i oprema koju su ugradili i obnovili definitivno dovesti do daljnjih smanjivanja troškova. Jukić navodi kupnju vozila s kamerama kojima se koriste pri snimanju cijevi, što su dosad morali plaćati kao vanjsku uslugu - koja nije jeftina.
- I definitivno puno brže dobivamo informaciju koje ulice i koje cijevi treba hitno mijenjati. Također s novim nadzornim upravljačkim sustavom ugrađenim na sustav odvodnje dobili smo bolju kontrolu nad svojim poslovanjem. Realiziramo i projekt tehničkog informacijskog sustava (TIS i GIS), kojim dobivamo i kompletan nadzor vodoopskrbe, te ćemo lakše moći definirati, pa i sanirati, gubitke koji nastaju u vodoopskrbi, pa čak i ispod EU direktive, koja se odnosi na 20-ak posto. To su procesi s kojima idemo u budućnost - kaže naš sugovornik.
Unutar same kuće priprema se osnivanje sektora koji se bavi energetskom efikasnošću (uvode novi sustav ISO 15002), gdje će, uz već usvojeno energetsko djelovanje samih djelatnika, uz neke nove sistemske varijante uštedjeti i do nekoliko stotina tisuća kuna.
- Sve su to rezultati kojima ubrzano nastojimo sanirati rezultate nastale u prošloj godini. Na ovakav način, u redovitom poslovanju, doći ćemo do maksimuma u uštedi i ispraviti negativan rezultat koji je nastao kao posljedica izvanrednih financijskih rashoda u 2017. godini - zaključuje Jukić.
Dario Kuštro
PROČIŠĆIVAČ OTPADNIH VODA
Prošla godina neće se pamtiti ni po učinkovitosti u projektima koji se realiziraju europskim novcem, premda je najveći zastoj nastao zbog financijskih problema kod određenih izvođača građevinskih radova. Kada je u pitanju realizacija pročišćivača otpadnih voda (UPOV-a), izvođač ne izvodi nikakve radove na gradilištu. "No s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova te s Hrvatskim vodama dogovorili smo da se financiranje produži do kraja 2021., tako da ćemo u sljedećem razdoblju ili nastaviti s nekim drugim izvođačem, ili će postojeći morati maksimalno ubrzati svoje poslovanje", kaže Jukić.
PITKA VODA
Izgradnja postrojenja za dvostupanjsku filtraciju u završnoj je fazi, glavni izvođač uspijeva dostići rok zadan od Ministarstva zdravstva. Uređaj će biti gotov do kraja godine, a u prvom će kvartalu iduće biti raspoloživi rezultati što se tiče kontrole u obradi pitke vode.
2018.
ŽELI SE POSTIĆI MAKSIMALNA UŠTEDA
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike