Osijek
PANEUROPSKA UNIJA ODRŽALA TRIBINU I OBNOVILA RAD OGRANKA

Predsjednica ogranka u Osijeku Loretana Farkaš
Objavljeno 11. listopada, 2018.

Hrvatska Paneuropska unija (HPEU) održala je u srijedu u hotelu Osijek tribinu "Paneuropska zamisao i suvremeni izazovi", na kojoj su govorili akademik Mislav Ježić, predsjednik HPEU-a i dopredsjednik Međunarodne Paneuropske unije, te prof. dr. sc. Pavo Barišić, glavni tajnik te ugledne organizacije koja se od 1923. zauzima za europsko ujedinjenje.


Objašnjavajući važnost Paneuropske unije i njezinih načela te dajući kratki povijesni pregled te organizacije, Barišić je istaknuo važnost djelovanja njezina utemeljitelja Richarda von Coudenhove-Kalergija, političara austrijskog i japanskog podrijetla, koji je prvi promicao ideju europskog ujedinjenja. Njegovo je ključno djelo "Paneuropa", objavljeno 1923., u kojem se zauzima za jedinstvo Europe "od Portugala do Poljske". Svrha je takvog europskog okupljanja eliminacija ratova u Europi. Njegova krilatica, pod kojom i danas djeluje Paneuropska unija, glasi: "In necessariis unitas, in dubiis libertas, in omnibus caritas", a može se prevesti: "U važnim stvarima jedinstvo, u slučaju dvojbi sloboda, a u svemu ljubav". Zanimljivo je da je autor te dikte nekadašnji senjski biskup, splitski nadbiskup i windsorski dekan Markantun de Dominis, koji ju je objavio u svome djelu "De Repubblica Ecclesiastica".
Barišić je naglasio vrijednosti na kojima se temelji djelovanje Paneuropske unije, a to su jedinstvo Europe, načelo supsidijarnosti, grčka filozofija, rimsko pravo i kršćanska vjera, poštovanje čovjekove osobe, pravna država i demokracija te kršćanski socijalni nauk. Iako je tijekom divljanja nacista u Europi utočište pronašao u Sjedinjenim Državama, grof Coudenhove-Kalergi vidio je Europu stiješnjenu između Amerike i Rusije, što je izrazio riječima: "Kroz Scilu ruske vojne diktature i Haribde američke novčarske diktature vodi tek uzak put u bolju budućnost. Taj put se zove Pan-Europa i znači: samopomoć udruživanjem Europe u svrhovit politčko-gospodarski savez." Barišić je još rekao da je Paneuropska unija najstariji pokret za ujedinjenje Europe, aktivan i danas na pitanjima proširenja Europske unije. Ova organizacija ima 20.000 članova, koji djeluju u 28 europskih zemalja. Bečki arhiv organizacije završio je kao ratni plijen u Moskvi tijekom sovjetske okupacije nakon 1945. Poučena tim iskustvom, Paneuropska unija svoj poslijeratni arhiv čuva u Švicarskoj, a njezino je sjedište u Strasbourgu. Čovjek koji je obilježio djelovanje organizacije nakon 1945. bio je austrijski nadvojvoda Otto von Habsburg. Na njezinu je čelu bio od 1973. do 2004., a dao je golemi doprinos diplomatskom priznanju Hrvatske i njezinoj afirmaciji u europskoj politici.
Nazočnima se obratio i akademik Ježić nižući svoja sjećanja na osnutak i djelovanje Hrvatske Paneuropske unije, posjet Otta von Habsburga ratnome Osijeku i osnutak osječkog ogranka 1994. Prvi je predsjednik osječkog ogranka bio arhitekt, dr. sc. Mihajlo Biglbauer, između ostaloga autor stambene višekatnice Ljepotica u Trpimirovoj ulici i robne kuće Stop u Radićevoj ulici.
Tribinu u hotelu Osijek vodio je Pavao Nujić, predsjednik Mladeži Hrvatske Paneuropske unije, inače zaposlen kao asistent na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, a među uzvanicima bili su i rektor Sveučilišta, prof. dr. prof. Vlado Guberac, te dožupan Petar Lagator. Naposljetku je održana i obnoviteljska skupština osječkog ogranka Paneuropske unije, čija je nova predsjednica prof. dr. sc. Loretana Farkaš, dekanica Filozofskog fakulteta. D. Celing
Paneuropska unija najstariji je pokret za ujedinjenje Europe, aktivan i danas na pitanjima proširenja EU-a
Možda ste propustili...

REZULTATI JAVNIH USTANOVA I ZAVODA

Većina ustanova i zavoda u plusu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODLAZAK KINEZA IZ OSIJEKA

Zatvara se “Hong Kong”, ostat će samo “Asia centar”

2

PROJEKT KOJI TRAJE DUŽE OD ČETIRI GODINE

Sjenjak se u katastru i dalje vodi kao oranica

3

BESKUĆNIK PRONAŠAO KROV NAD GLAVOM

Sjenica u Sakuntalinu parku kao prenoćište

oglas