Osijek
PAMETNI SUSTAVI I TEHNOLOGIJE

Ilić: Budućnost je u
znaku digitalizacije
Objavljeno 11. listopada, 2018.

U organizaciji Fakulteta elektronike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), jučer je u hotelu Osijek održana konferencija Pametni sustavi i tehnologije (Smart Systems And Technologies). Bilo je to treće izdanje SST konferencije čiji je fokus i ovaj put bio usmjeren na pametne sustave i nove tehnologije, odnosno primjenu elektrotehnike, računarstva, informacijskih i komunikacijskih tehnologija u svakodnevnom životu.

- Na konferenciji sudjeluje oko 100 autora iz 14 zemalja i ovo je odlična prilika za širenje znanja i spoznaja iz područja pametnih sustava i tehnologija. Postoji jako mnogo područja u kojima možemo primijeniti različite tehnologije. Kada je u pitanju razvoj poljoprivredne proizvodnje, neke projekte zajednički prijavljujemo s Poljoprivrednim institutom i Fakultetom elektrotehnike i računarstva iz Zagreba, kako bismo iznašli rješanja koja će unaprijediti poljoprivredu, ali isto tako sudjelujemo i u rješenjima za pametne gradove i pametna naselja - rekao nam je dekan FERIT-a Drago Žagar.
Konferencija je kroz 39 predavanja pružila teorijsku i praktičnu platformu za znanstvenike i istraživače. Među brojnim stručnjacima našli su se i oni iz tvrtke Siemens, koja je globalni lider u automatizaciji, elektrifikaciji i digitalizaciji, što će, doznajemo, biti i glavna odrednica njihovog budućeg razvoja.
- U Simensu smo maksimalno fokusirani na digitalizaciju koja je obuhvatila sve segmente društva. Danas, recimo, ne možemo zamisliti život bez pametnih mobitela i ostalih uređaja, ali u drugom valu digitalizacije zahvaćeni su i industrija, energetska postrojenja, infrastrukturna postrojenja, bankarstvo, zdravstvo... Dugi niz godina surađujemo s FERIT-om, trenutačno smo na pragu osnivanja laboratorija za kibernetičku sigurnost, što će biti novina u Hrvatskoj. Osijek je grad koji ima brojne potencijale za mlade stručnjake koji se bave softwareom i u budućnosti ćemo dosta surađivati s lokalnim tvrtkama - poručila je Ivana Ilić iz tvrtke Siemens. I. Alilović

Možda ste propustili...

U ČEPINU MIMOHODOM OBILJEŽEN CRKVENI GOD PRESVETOG TROJSTVA

Tradicija duga gotovo 20 godina

ŽELJELI PLATITI, ALI KONOBAR NIJE IMAO NOVČANIK

Osječanin: Porezna inspekcija “zarobila” nas u kafiću pola sata

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVA VELIKA GRADILIŠTA

Gundulićevu i promenadu okupirala mehanizacija

2

NA SASTANKU KOORDINACIJE U ŽUPANIJI OTKRIVENI KORACI U BORBI PROTIV KOMARACA

Aviotretiranje komaraca
počinje u srijedu, a
istovremeno kreće
i tretiranje s tla

3

RESTITUCIJA OTETE IMOVINE

HKD Napredak ne želi odustati od svojih nekretnina

oglas