Osijek
DRAGICA PAVLOVIĆ, NOVA GLAVNA SESTRA DOMA ZDRAVLJA OSIJEK

Magistra sestrinstva koja će doktorirati na istraživanju o dojenju
Objavljeno 12. listopada, 2018.

Početkom rujna pomoćnicom ravnatelja osječkog Doma zdravlja za sestrinstvo imenovana je magistra sestrinstva Dragica Pavlović. Nova glavna sestra Doma zdravlja zaposlenica je te zdravstvene ustanove još od 2004., kada je počela raditi kao patronažna sestra.


- Godine 1999. kao prva generacija sestara na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu upisala sam studij sestrinstva i nakon odrađivanja staža u Općoj bolnici u Slavonskom Brodu došla sam u Osijek na svoje prvo radno mjesto, u Dom zdravlja. U međuvremenu sam u Osijeku na Medicinskom fakultetu završila i diplomski studij i postala magistra sestrinstva, a od 2005. bila sam vanjski suradnik na tom fakultetu te poslije i asistent na Fakultetu dentalne medicine i zdravstva. Od 2013. na doktorskom sam studiju i planiram doktorirati o temi vezanoj uz dojenje te napraviti posebno istraživanje u vezi s majčinim mlijekom. Inače, 2015. postala sam voditelj patronažne službe, ali sam nastavila raditi i kao patronažna sestra na terenu - priča ta uspješna majka troje djece.
Inače, danas Dom zdravlja Osijek zapošljava oko 100 medicinskih sestara, a na svaki natječaj za radno mjesto javi se između 10 i 15 kandidata. - U patronažnoj zdravstvenoj zaštiti mogu raditi isključivo prvostupnice sestrinstva, a od njih 28 čak je 13 magistara sestrinstva. Najviše je radnih mjesta za sestre srednje stručne spreme, ali velik broj naših sestara ima i više kvalifikacije. Nama je u planu da specijalistika ubuduće također zapošljava prvostupnice sestrinstva, jer različite su kompetencije sestara sa srednjom stručnom spremom i prvostupnica. U Domu zdravlja se i do sada dobro radilo, ali treba nastaviti ulagati u edukaciju i sestara i edukatora. Naime, sestre koje prođu formalno obrazovanje od Hrvatske komore medicinskih sestara dobiju licencu na šest godina, ali svake godine moraju odslušati bar četiri predavanja da bi mogle obnoviti licencu. Znači, obrazovanje i usavršavanje u sestrinstvu je, kao i kod liječnika, cjeloživotno. Mi kao Dom zdravlja organiziramo predavanja i sami kako bismo našim sestrama omogućili da steknu dovoljan broj bodova - naglašava glavna sestra Pavlović i dodaje kako je iz Doma zdravlja u prošlih nekoliko godina u inozemstvo otišlo manje od pet sestra, što potvrđuje da je ta ustanova jedan od traženijih poslodavaca.
Recimo i kako je danas Dom zdravlja Osijek najveća zdravstvena ustanova primarne zdravstvene zaštite u Osječko-baranjskoj županiji te djeluje na sedam lokacija na području grada Osijeka, četiri prigradske lokacije te na 13 lokacija u susjednim općinama. Od 1994. Dom zdravlja jedina je ustanova primarne zdravstvene zaštite u županiji koja ima status nastavne baze Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Osijeku te zapošljava 270 djelatnika. Taj hram primarne zdravstvene skrbi 2016. godine obilježio je 90 godina postojanja. N.Z.Eberhard
Najčitanije iz rubrike