Tehno
TEST: EPSON ECOTANK ITS L6190

Malen, kompaktan, pouzdan i simpatično sladak poslovni pisač
Objavljeno 12. listopada, 2018.
Na test nam je stigao pisač koji će svojim karakteristikama zadovoljiti brojne korisnike

Iako živimo u digitalnom dobu, pa čak i da je vaš biznis u potpunosti digitalan, ispis dokumenata, njihovo skeniranje, kopiranje, pa čak i faksiranje, danas je poprilično često, nužno i nadasve prijeko potrebno. No, iako je tako, pisač je ta stavka na kojoj toliko puta napravimo pogrešku. Zašto, pitate se? Pa koliko ste puta kupili pisač i onda proklinjali skupe tonere, skupe ispisne uloške za tintne pisače, a valja dodati i pouzdanost u radu, troškove električne energije (koja kod velikih laserskih pisača nije zanemariva). Na radost i veselje brojnih malih poslovnih korisnika, ili samo običnih korisnika koji mnogo ispisuju, Epson je već dugo vremena sinonim za povoljan, pouzdan, kvalitetan i svestran ispis i upravljanje ispisanim dokumentima. Jedan od posljednjih modela koji je stigao na tržište, Epson EcoTank ITS L6190, dobili smo prilike i isprobati.



Sitan, ali dinamitan

Epson EcoTank ITS L6190 pristiže u kompaktnom pakiranju, no tek njegovim otvaranjem uviđamo koliko je ovaj pisač malen, kompaktan, i nadasve simpatično sladak. Moramo priznati da je bilo korisnika koji su ranijih godina Epsonu zamjerali pomalo nemaštovit izgled svojih uređaja, no s Epson EcoTank ITS L6190 definitivno takvih neće biti. Tomu u prilog idu i nagrade za dizajn koje je ovaj pisač pobrao. Dimenzija pisača nešto je veća od tuceta papira (pet puta po 500 listova) kojeg gotovo svatko ima u uredu. Osim kompaktnosti, svakako valja pohvaliti i izradu koja djeluje kvalitetno i dugovječno. Posebna priča je dizajn koji kombinira ravne minimalističke plohe i uglate rubove. S obzirom na to kako je ovo pisač koji koristi inovativan način ispisa bez korištenja ispisnih uložaka, fascinirao nas je način na koje je Epson implementirao spremnike za boju. I dok su ranijih godina ti spremnici bili sa strane, doslovce prikvačeni na pisač, sada su integrirani i dio su samog pisača, a što u konačnici olakšava rukovanje, prenošenje i druge radnje. Poseban dizajn imaju i same bočice s bojom. Naime, one su dizajnirane tako da imaju svojevrsni nepovratni ventil. Dakle, nema mogućnosti prolijevanja boje ili prepunjavanja spremnika, jer kada je spremnik pun boja iz bočice prestat će otjecati. Osim toga, svaka od bočica ima unikatni dizajn priključne glave, pa nema ni mogućnosti krivog ulijevanja boje. Vrlo inovativno i ako se ne varamo jedinstveno! Dizajnerski još valja istaknuti automatski uvlakač dokumenata (ADF) koji kada se ne koristi jednostavno postane dio pokrova samog skenera, stvarajući ravnu plohu. Prednja strana uređaja također je minimalistička, a osim spremnika s bojom, njome dominira osjetljiv zaslon koji donosi intuitivno snalaženje i korištenje pisača (skenera, kopirke, faksa). Tu je tak pokoja fizička tipka, a efektno svijetli ona za uključivanje.

Ispis bez ograničenja

Povezivanje multifunkcijskog pisača Epson EcoTank ITS L6190 s računalom može se ostvariti na danas najpopularnije načine. Tu su bežično povezivanje korištenjem Wi-Fi mreže, zatim tu je žično LAN povezivanje, a za one klasičare tu je i USB način povezivanja. Naše preferencije su mrežno povezivanje, bilo žično ili bežično, jer priznajemo da nismo ljubitelji previše kabela. Nakon munjevite instalacije programske podrške, L6190 je spreman za rad. Ladica za papir, smještena s donje strane pisača, lako se izvlači, a prima do 250 listova. Pisač je pri ispisu izuzetno tih, što je svakako dobro došlo, jer ako ga budete koristili u uredu neće nikome smetati. Za ispis je zadužena Epsonova PrecisionCore glava pisača koja je već dobro poznata u svijetu ispisa dokumenata. U ovom pisaču ona raspolaže s 400 mlaznica za crnu boju i po 128 mlaznica za svaku od boja. Rezultat koji Epson EcoTank ITS L6190 pruža je ispis do 15 stranica u minuti crno-bijelo te osam stranica u boji. Rezolucija ispisa je 4.800 x 1.200 dpi, a zahvaljujući njoj ispis je jasan i oštar. Uz pisač stižu i dva seta bočica s bojama, a oni će vam biti dovoljni za više od 14.000 ispisanih stranica crno-bijelo, odnosno kakvih 11.200 stranica u boji! Uvjereni smo da će ove brojke biti dovoljne i za one koji ispisuju zaista mnogo dokumenata, možda čak i nekoliko godina. Skener pruža također odlične performanse s razlučivošću od 1.200 dpi x 2.400 dpi, a ADF je nužan pri skeniranju više dokumenata. Spomenimo i automatski obostrani ispis, mogućnost faksiranja, skeniranja u oblak, samostalnog kopiranja dokumenata.

Najbolja kupnja

Za kraj ostaje nam cijena. Epson EcoTank ITS L6190 prodaje se po cijeni od oko 2800 kuna, ovisno o prodavaonici negdje je ova cijena niža, negdje viša. Za taj iznos dobiva se izuzetno moćan multifunkcijski uređaj (pisač, skener, kopirka, faks), koji odmah iz kutije raspolaže s bojom za ispis više od 14.000 stranica. Osim toga, jednom kada boju potrošite ona je poprilično jeftina, a lako se nadopunjuje.

Stoga, ako ste mali poslovni, ili napredni kućni korisnik, Epson EcoTank ITS L6190 definitivno je vaš poslovni anđeo koji će vas spasiti skupih ispisnih uložaka možda nekog jeftinog pisača i skupih tonera i troškova laserskih pisača. Epson EcoTank ITS L6190 zaslužuje naše najveće preporuke.
Marin Režić
Epson EcoTank ITS L6190 prodaje se po cijeni od oko 2800 kuna
Pisač je pri ispisu izuzetno tih, što je svakako dobro došlo
Najčitanije iz rubrike