Kultura
DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA U KOPRIVNICI

Od osnutka festivala Jaje
Objavljeno 12. listopada, 2018.
KOPRIVNICA
U koprivničkom Domu mladih i ove se godine sprema trodnevna kulturna poslastica za najmlađe! Sve je spremno za 4. JAJE, kazališni festival za djecu i mlade koji se održava u povodu Međunarodnog dana jaja koji se obilježava uvijek drugi petak u listopadu, a u 2018. godini to je 12. listopada. Ove godine bit će održan od 12. do 14. listopada, a predstave dolaze iz Kopenhagena, Osijeka, Virovitice i Zadra.
Festival otvara predstava Kazališta lutaka Zadar i Kazališta Virovitica Kaštanka 12. listopada, u 17 sati, Akademija za umjetnost i kulturu Osijek sutradan u 10 sati igra predstavu Poštanska bajka, dok će Dječje kazalište Branka Mihaljevića nastupiti sa svojim novim naslovom Pingvini ne znaju ispeći kolač sa sirom (premijerno izvedenim ambijentalno na Osječkom ljetu kulture, te na kazališnim daskama u rujnu), istoga dana u 17 sati. Festival zatvara Theatergruppe Batida iz Danske u nedjelju, 14. listopada, u 11 sati, predstavom Spagetti, nakon koje će biti proglašenje pobjednika Festivala uz dodjelu nagrade za najbolju predstavu u cjelini.
- Bit će to sjajna tri dana vrhunskih predstava. I to u čast jajetu. I mada će ono biti samo u obliku nagradne skulpture, ovaj je festival u konačnici njegova zasluga, zato što postoji jaje, i mi svi se imamo prilike družiti i zabaviti - poručuju organizatori.
Dva pingvina, kratkovidni krt i kokoš s usisivačem! Što se tu može dogoditi? Veliki nered. Kratkovidni krt je sebi za rođendan naručio kolač sa sirom, ali dva pingvina su odavno smazala kolač sa sirom do posljednje cvebe. Što ono reče cvebe? Kada kažem cvebe mislim na grožđice, rozine, suho grožđe, ono malo stisnuto slatko što se stavlja u kolač! I što sada? Pojeli smo kolač do posljednje cvebe!? Rozine! Grožđice! Panika! Na nadomjestak ne mogu ni pomisliti jer pingvini ne znaju ispeći kolač sa sirom!
U predstavi igraju Areta Ćurković, Kristina Fančović, Ivica Lučić i Srđan Kovačević, redatelj je Damir Mađarić, za scenografiju je bila zadužena Marta Crnobrnja, za kostime Marija Šarić Ban, a za glazbu Gordana i Miroslav Evačić.
Dječje kazalište na ovom festivalu nastupa od osnutka (2015.), a već su dva puta osječke predstave proglašene najboljima. Na prvom izdanju Deveta ovčica, a prošle godine Bijeli jelen. N.Vek.
Najčitanije iz rubrike