Kultura
MJESEC HRVATSKE KNJIGE U VUKOVARSKOJ KNJIŽNICI

Osnovni motiv je glagoljica: Programima će afirmirati posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta
Objavljeno 12. listopada, 2018.
Manifestacija će započeti predavanjem na temu Glagoljica na tlu Slavonije
VUKOVAR

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je manifestacija posvećena promicanju čitanja. Svake godine ima određenu vodeću temu, prošle je godine tema bila enciklopedistika, dok je ove kulturna baština pod motom „Baš baština - (U)čitaj nasljeđe“, pri čemu je osnovni motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta. U Gradskoj su knjižnici Vukovar stoga odlučili kako će većina programa biti povezana upravo s glagoljicom, a cijeli su program plasirali na službenoj i facebook stranici knjižnice.
Jelena Miškić, ravnateljica vukovarske knjižnice, potvrdila je u razgovoru za Glas Slavonije kako će od 15. listopada do 15. studenoga imati cijeli niz različitih programa, namijenjenih svim sugrađanima, od najmlađe dobi do seniora.
„Iskoristili smo moto 'Baš baština' kako bi kroz određena predavanja pokazali i približili ljudima ono što nam je lokalno značajno. Pripremili smo doista bogat program i kao ravnatelju mi je drago što ćemo imati čak pet predstavljanja knjiga, jednu predstavu i veliki broj radionica i predavanja za djecu. Ukupno ćemo organizirati 30-ak programa u centralnoj knjižnici i našim ograncima“, rekla je Miškić, naglasivši kako će u ponedjeljak, 15. listopada, kada službeno počinje manifestacija, imati predavanje Milana Pauna na temu „Glagoljica na tlu Slavonije“, što drže iznimno značajnim, jer se prvi puta progovara na tu temu. Istodobno će biti postavljena i izložba knjiga na temu hrvatske kulturne baštine.
Već dva dana kasnije na rasporedu je predavanje o baštinskom nasljeđu Vukovara, a predavač će biti Mateo Žanić iz Područnog centra Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.
„Jako mi je drago što ćemo imati predstavljanje knjige Divlje guske Julijane Adamović, naše Vukovarke. Roman je sjajn, književna ga je kritika dočekala pozitivno i veselim se što ćemo ga predstaviti u našoj knjižnici. Ponosni smo kao kolektiv što ćemo imati predstavljanje zbirke poezije Doba bršljana i mraza našeg kolege Davora Ivankovca, nagrađenog pjesnika. Imat ćemo i predstavljanje knjige Udruge braniteljica Domovinskog rata Republike Hrvatske, odnosno Vesna Oršulić predstavlja knjigu Moja ratna priča“, najavila je ravnateljica.
Izrazila je zadovoljstvo što će imati gostovanje dva književnika za djecu: Želimira Hercigonje 30.listopada te Katije Romac koja 25. listopada dolazi sa svojom predstavom Ana u oblacima.
Bogati program obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige sadrži i niz radionica za predškolce i školarace na temu glagoljice.
„Nastojat ćemo kroz različite tehnike prezentirati djeci pismo glagoljice i baštinsko nasljeđe kroz lijepu priču koju smo uspjeli uokviriti tradicionalnim metodama predstavljanja. No, smo stavili naglasak i na nove tehnologije, pa ćemo imati kreativnu radionicu izrade glagoljskih slova 3D olovkama. Iznimno mi je drago što smo kao knjižnica uspjeli oformiti programske cikluse te prema njima funkcioniramo cijele godine. Mjesec hrvatske knjige smo dugo pripremali, a kvalitetna organizacija uvijek pokaže dobar rezultat, jer nema stresa i nema napetosti“, istaknula je Miškić.
U vukovarskoj su knjižnici ponosni što su treći u Hrvatskoj otvorili Ured za programska događanja, kao iskorak knjižnjičarstva prema marketingu i PR-u, odnosno iskorak prema krajnjem korisniku koji je prisutan i na društvenim mrežama. Ured intenzivno radi na plasiranju programa i vijesti kako bi i oni koji nisu stalni korisnici knjižnice bili upoznati s onim što se u njoj događa.
Kao i svake godine ovu će nacionalnu manifestaciju pratiti besplatno članstvo i vraćane knjiga bez naplate zakasnine.
„To je i naša obveza kao knjižnice, povodom Međunarodnih dana narodnih knjižnica koji se obilježava 11. studenoga.
Kako je to ove godine nedjelja, obilježavanje će biti dan kasnije i tada se u našu knjižnicu svi zainteresirani mogu besplatno učlaniti i bez naplate zakasnine vratiti knjige koje su zadržali duže od predviđenoga roka“, poručila je Miškić.
Dragana Korpoš

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

Najčitanije iz rubrike