TvObzor
HRT: TREĆA SEZONA ŠVEDSKO-DANSKE KRIMISERIJE MOST

Prošlost sustiže Sagu Norén dok s novim kolegom rješava slučajeve ubojstva
Objavljeno 12. listopada, 2018.
Napeta priča treće sezone, koja je gledanošću nadmašila prethodne dvije, i dalje se odvija na mostu Oresund koji spaja Švedsku (Malmö) i Dansku (Kopenhagen), a zbiva se 13 mjeseci nakon završetka druge sezone

Uzbudljiva švedsko-danska kriminalistička serija "Most", koja je od početka emitiranja postigla veliki uspjeh u svijetu i osvojila nekoliko nagrada, nastavlja se na HTV-u premijerom 3. sezone koja će biti u srijedu 17.listopada u 22.45 na HRT-u 2.


Nakon što je istodobno emitirana u svih pet nordijskih zemalja, seriju su s oduševljenjem dočekali gledatelji i kritičari u cijelom svijetu. Prodana je u 157 zemalja, a čak je inspirirala i dvije slične serije, o tunelu između Velike Britanije i Francuske te mostu koji se proteže između SAD-a i Meksika. Napeta priča treće sezone, koja je gledanošću nadmašila prethodne dvije, i dalje se odvija na mostu Oresund, koji spaja Švedsku (Malmö) i Dansku (Kopenhagen), a zbiva se 13 mjeseci nakon završetka druge sezone.
Saga Norén radi u malmöškoj krimpoliciji, ali joj nedostaje jedini prijatelj Martin Rohde koji odslužuje zatvorsku kaznu od deset godina. Saga je ipak uvjerena da je postupila jedino kako je mogla. Kad se na gradilištu u Malmöu pojavi prvo tijelo, nakon kojeg će uslijediti još niz spektakularnih ubojstava, Saga mora surađivati s novim danskim kolegom. Suradnja u početku ne ide glatko, pa će se Saga zapitati hoće li moći izdržati istragu. Ustanovili su da je ubojica vodio računa o estetskim detaljima i da je htio da policija pronađe tijelo, ali pitanje je što želi postići ubojstvom. Prošlost će sustići Sagu kad joj se iznenada pojaviti majka koja želi obnoviti kontakt.
U središtu pozornosti serije su obiteljske vrijednosti, odnosno sukob tradicionalnih i suvremenih pogleda na obitelj.
U trećoj sezoni u glavnoj ulazi opet gledamo Sofiju Hellin (Saga Norén) i nekoliko glumaca iz prošle sezone: Sarah Boberg (Lillian), Dag Malmberg (Hans), Rafael Pettersson (John). Od novih glumaca pojavljuju se Anna Petrén (Marie-Louise), Maria Kulle (Linn), Adam Palsson (Emil), Reuben Sallmander (Claes), Louise Peterhoff (Annika), Kirsten Olesen (Hanne) i Sonja Richter (Lise).
Serija je osvojila prestižnu nagradu Zlatna nimfa za najbolju europsku dramu na televizijskom festivalu u Monte Carlu, u oštroj konkurenciji s ostalim ponajboljim europskim serijama. Godine 2012. osvojila je i nagradu TV Dagger za najbolju međunarodnu kriminalističku ili triler-seriju. Na Crime Thriller Awards i na Prix Europi 2014. osvojila je nagradu za najbolju kriminalističku TV seriju. Na festivalu Kristallen u Švedskoj 2014. osvojila je nagradu za najbolju seriju godine, a Sofia Hellin nagrađena je kao najbolja glumica. Bila je nominirana i kao najbolja serija za festival BAFTA. Kada je druga sezona premijerno prikazana u Velikoj Britaniji, osvojila je najviše mjesto po gledanosti u povijesti BBC4.
Nikola Kučar
Možda ste propustili...

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

Najčitanije iz rubrike