TvObzor
JENNA COLEMAN

Zavoljela sam kraljicu Viktoriju jer se borila za žene koje nisu imale pravo glasa
Objavljeno 12. listopada, 2018.
Brak između Viktorije i Alberta na više je načina moderna priča, zapravo, to je jedna od najvećih ljubavnih priča koja je ikada postojala

Proslavile su ju sapunice, a onda je, zahvaljujući zapaženoj sporednoj ulozi u seriji “Dr. Who”, počela graditi ozbiljnu glumačku karijeru ulogama u britanskim hit-serijama kao što su “Viktorija” (2016.) i “Plač” (2018.). To bi, u jednoj proširenoj rečenici, bila priča glumice Jenne Coleman (32), koja je već za svoju prvu ulogu primila National Television Award za najbolju mladu glumicu.


Iako je poznatija kao televizijska glumica, Coleman je snimila i nekoliko filmova, među kojima je i romantična drama “Tu sam pred tobom”. U pauzi između druge i treće sezone “Viktorije” snimala je miniseriju “Plač”, u kojoj također tumači glavnu ulogu. Na snimanju “Viktorije” upoznala je Toma Hughesa, koji utjelovljuje princa Alberta, a koji joj je ubrzo postao partner i u stvarnom životu.

Impulzivna i strastvena


Jeste li znali mnogo toga o kraljici Viktoriji prije nego što ste dobili ulogu?
- Gledala sam Emily Blunt u filmu “Viktorija: Život mlade kraljice” i znala sam da je Viktorija poznata po tome što je bila impulzivna i strastvena, ali to je sve. Nikada nisam razmišljala o njezinoj priči – da je imala samo 18 godina kad je preko noći postala kraljica i da je bila najmoćnija žena na svijetu u vrijeme kad žene nisu ni imale pravo glasa! Kad pročitate njezine dnevnike i tuđe zapise o njoj, bila je tako bezgrešna i nije se bojala reći svoje mišljenje. Zbog toga sam ju zavoljela. Nije se ispričavala zbog toga tko je i što misli, bilo to ispravno ili pogrešno.

Što vas je najviše iznenadilo?
- To koliko je otvorena i strastvena. Nisam znala mnogo toga o njezinom odnosu s majkom, koliko je bio disfunkcionalan. Nije bila osobito pripremljena za tron, ali ga je preuzela. Hvala nebesima na lordu Melbourneu jer nije imala očinsku figuru. Nije imala ni majku koja je osobito brinula o njezinim interesima. Fascinirala me, pogotovo kad se prebacujemo u doba princa Alberta. Vodile su je emocije, a za nekoga tko je u središtu pozornosti i ima dužnost prema kruni, ni na koji način se nije ograničavala. Ponekad djeluje prije nego što promisli, što nije u skladu s očekivanjima nekih ljudi.

Postati kraljica s 18 čini se nezamislivo. Mislite li da je imala urođene instinkte kako bi se kretala kroz obmanu?
- Jedan od njezinih nedostataka postao je jedno od njezinih najvećih sredstava. Čitala sam mnogo o tome koliko je bila uporna i tvrdoglava. Jednom kad je iznijela svoj stav, to je bilo to! Niste mogli promijeniti njezino mišljenje. Da nije bila tako odlučna, vjerojatno bi više njome manipulirali.

Borba za neovisnost


U djetinjstvu je bila u skloništu. Odakle dolazi njezina snaga?
- Bila je jedino dijete, a najbolji prijatelj bio joj je pas Dash. Prije nego što je postala kraljica, nikada u sobi nije spavala sama. Jedini razlog zbog kojeg je vodila dnevnik bio je taj što joj je majka to zapovjedila, kako bi mogla čitati kćerina razmišljanja. Mislim da je ta razina manipulacije i kontrole samo otvrdnula njezinu volju da se bori za neovisnost. Vjerojatno otuda dolazi njezina snaga, koja je kasnije postala neprocjenjiva.

Serija pokriva Viktorijine odnose s dvojicom gospodara njezine rane vladavine: lorda Melbournea, a zatim i njezina supruga, princa Alberta. Što ste naučili o braku?

- Brak između Viktorije i Alberta na više je načina moderna priča. Jedna od najvećih ljubavnih priča koja je ikada postojala. Bili su gotovo polarne suprotnosti koje nisu trebale funkcionirati, ali su jedno drugome postali yin i yang. Zanimljivo, povrh ljubavne priče, imamo brak u kojemu je ona šefica. Nije spremna odreći se svoje moći, tako da borba između Viktorije i Alberta – kako upravljaju svojim dužnostima i bračnom srećom – postaje doista fascinantna.
Pripremio: Adrian ANDREJEK
Viktorija 2

HTV 2, nedjeljom u 20.20
OSOBNA ISKAZNICA
IME I PREZIME:

Jenna-Louise Coleman

DATUM ROĐENJA:

27. travnja 1986.

MJESTO ROĐENJA:

Blackpool, UK

LJUBAV:

dečko Tom Hughes
Možda ste propustili...

SATIRIČNA KOMEDIJA “IZA KULISA”

Jedinstven prikaz pandemije putem umjetnosti

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

SCOOP BIOGRAFSKA DRAMA. REŽIJA: PHILIP MARTIN. GLUME: GILLIAN ANDERSON, KEELEY HAWES, BILLIE PIPER, RUFUS SEWELL, ROMOLA GARAI...

O novinarskom timu koji je razotkrio princa Andrewa

Najčitanije iz rubrike