Novosti
U POŽEGI PREDSTAVLJENA ŠEKSOVA KNJIGA

Protiv krivotvorenja hrvatske povijesti
Objavljeno 11. listopada, 2018.
Knjiga Vladimira Šeksa "Državni udar - Kako su Manolić i Mesić rušili Tuđmana i hrvatska politika prema BiH" (I. I II. dio) predstavljena je i Požežanima. Riječ je o knjizi u kojoj Šeks rasvjetljava dva iznimno važna segmenta suvremene hrvatske povijesti, od kraja 1992. do sredine 1994.
Na predstavljanju svojih knjiga pred prepunom velikom dvoranom HGK-a u Požegi Vladimir Šeks naglasio je kako one svjedoče o borbi za istinu "u kojoj smo u krvavim i teškim okolnostima postigli svoju suverenost, neovisnost i državnost". Smatra da se zato takve knjige i trebaju pisati. "Iznoseći istinu treba sprječavati lažljivce, klevetnike i krivotvoritelje novije hrvatske povijesti, jer tisuću puta izrečena laž stječe legitimaciju istine", istaknuo je Šeks.
Uz autora, knjigu su predstavili recenzenti, doc. dr. sc. Ivica Miškulin s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Dinko Čutura, ravnatelj Državnog arhiva u Zagrebu.
- Ovdje se radi o možda najkorisnijem i najvrjednijem memoarskom prinosu koji je nastao u samostalnoj Hrvatskoj u posljednjih desetak godina. Radi se o dvije izuzetno dokumentirane knjige koje donose rasprave o ključnim problemima hrvatske države 1993./94., s fokusom na odnosu RH prema situaciji u Bosni i Hercegovini. To je tema koja i danas opterećuje hrvatsko društvo, a bez konzultacije ovih dviju knjiga ne može se donijeti objektivna ocjena, a iz njih proizlazi da Hrvatska nije aktivno sudjelovala u podjeli BiH - rekao je Miškulin. AGM Kruna
ISPRAVNA POLITIKA I ZAKULISNI POTEZI
- Vladimir Šeks na kraju poentira i dokazuje da je predsjednik Franjo Tuđman imao izuzetno ispravnu politiku prema BiH i da je svaki potez koji je povukao bio jedino moguć u takvim političkim okolnostima. Također govori o pokušaju državnog udara Mesića i Manolića i razobličuje jednu veliku grupu političara u zakulisnim igrama, te o pobjedi jedne velike većine u HDZ-u i njihovu konačnom porazu - istaknuo je Dinko Čutura.
Najčitanije iz rubrike