Novosti
EKSPLOZIJA U RAFINERIJI

Štern: Plinofikacija Rafinerije Brod neće u cijelosti riješiti problem onečišćenja
Objavljeno 11. listopada, 2018.
Radnici su spriječili još veću tragediju angažirajući se kako bi isključili dotok plina

U eksploziji koja se u utorak navečer oko 21.30 sati dogodila u Rafineriji nafte u Brodu u BiH jedna je osoba poginula, a deset ih je ozlijeđeno, potvrdila je uprava Optima grupe, koja upravlja tom rafinerijom nafte koja inače stanovnicima susjednog Slavonskog Broda, zbog onečišćavanja zraka, godinama zagorčava život.


Prema izvješću Optima grupe, eksplozija se dogodila u rafinerijskim pogonima i nije prouzročila onečišćenje zraka. "Mjerni pokazatelji kvalitete zraka u granicama su normale i nema opasnosti za zdravlje stanovnika Broda i susjednih općina", stoji u priopćenju tvrtke koja u ime ruskog diva Zarubežnjefta upravlja Rafinerijom nafte Brod i Rafinerijom motornih ulja u Modriči. Optima grupa je navela kako je osnovano posebno istražno povjerenstvo koje "otklanja posljedice havarije" i koje je u srijedu počelo istragu razloga incidenta i određivanje razmjera posljedica. Rezultati rada povjerenstva bit će objavljeni naknadno.

Uznemireni Slavonci

Eksplozija i požar koji se dobro vidio iz Slavonskog Broda uznemirili su njegove stanovnike. Nakon eksplozije, oko 22.30 sati, održana je hitna sjednica Stožera zaštite i spašavanja Brodsko-posavske županije, kojoj je nazočio i načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić. Nakon sjednice građanima Slavonskog Broda je preko medija poručeno da nema opasnosti te su demantirane glasine o evakuaciji stanovnika.
- Policajci su odmah poslani na tzv. viseći most na Savi, odnosno prometnicu uz Savu, od graničnog prijelaza Slavonski Brod do ‘visećeg‘ mosta, i smirivali građane, posebice one koji žive nasuprot rafineriji te u okolici spomenutog mosta. Policajci su demantirali netočne informacije o evakuaciji stanovnika, oštećenjima stakala na stanovima i kućama u Slavonskom Brodu te upozoravali građane da zatvore prozore na svojim stanovima i obiteljskim kućama - doznajemo od Kate Nujić, glasnogovornice PU brodsko-posavske.
U Slavonskom Brodu u srijedu poslijepodne održan je sastanak o brodskoj rafineriji. Sazvala ga je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a na njemu su sudjelovali predstavnici ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja i energetike, veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov, generalni direktor Zarubežnjefta Serger Kudrjašov, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić kao i predstavnici Plinacroa i Croduxa. Predsjednica je podsjetila na razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i dogovorom da će se plinofikacijom rafinerije velikim dijelom riješiti pitanje onečišćenja zraka, odnosno prepoloviti emisija štetnih plinova. Plin bi se trebao dovesti do određene točke u Hrvatskoj te bi se na taj plinovod priključila rafinerija. Podsjetila je i na potpisani protokol ministra Ćorića i njegova kolege iz Republike Srpske o realizaciji tog projekta u listopadu prošle godine. Grabar-Kitarović je kazala kako su potpisani i predugovori između Plinacroa i Croduxa te Optima grupe te se na sastanku razgovaralo o prijepornim pitanjima između ovih tvrtki koje treba riješiti i kako bi moglo "početi rješavanje ovog problema, odnosno implementacija toga dogovora, vodeći računa o interesima svih, prije svega stanovnika Slavonskog Broda i okolice, da im što prije omogućimo čisti zrak poštujući i komercijalne, ali i pozitivne propise Hrvatske".
Problematična nafta

Ministar Ćorić istaknuo je da je nakon potpisivanja protokola došlo do promjene okolnosti koja se tiče komercijalnog interesa koji prati ovaj posao i to između hrvatske tvrtke i Optima grupe. Kazao je kako su na sastanku detektirane polazne točke za daljnje razgovore između ruske i hrvatske strane, naglašavajući da je Vladi u interesu da se problem riješi što je moguće prije. Ćorić je kazao kako Plinacro, kao vlasnik produktovoda i njegov operator te Crodux sada provode dijagnostiku produktovoda kojim bi se dovodio plin do rafinerije.
Naš naftni stručnjak, bivši predsjednik uprave Ine Davor Štern, za Rafineriju nafte u Brodu kaže da je zastarjela i da koristi tehnologiju iz 80-ih godina prošlog stoljeća. Štern je naglasio kako samo plinofikacija rafinerije, odnosno korištenje plina za zagrijavanje cijelog sustava umjesto mazuta, na čemu Hrvatska inzistira, neće u cijelosti riješiti problem onečišćenog zraka za građane oko rafinerije, odnosno Slavonskog Broda, jer će i dalje ostati problem velikih količina sumpora koji će završavati u zraku zbog nafte koju prerađuje. Naime, Zarubežnjeft u Brodu prerađuje naftu bogatu sumporom. Rafinerija donosi gubitke. Navodno su oni dosegnuli dvije milijarde konvertibilnih maraka ili više od milijardu eura. Štern nije ulazio u razloge vlasnika rafinerije što je održava u pogonu, s obzirom na negativne ekonomske pokazatelje, odnosno potrebu za modernizacijom i prilično limitirano tržište na kojem posluje. Naglasio je kako bi se količine sumpornih spojeva u zraku mogle smanjiti kada bi prerađivala naftu s manje sumpora, ali u takvom slučaju, drži, gubici rafinerije bili bi i veći, jer je nafta s manje sumpora skuplja. U slučaju da vlasnik rafinerije odluči investirati u njezinu modernizaciju i da nastavi prerađivati jeftiniju naftu bogatu sumporom, napominje Štern, postavlja se pitanje što će s tim sumporom, koji također treba zbrinuti, s obzirom na to da u okolici nema industrije poput gumarske, koja koristi sumpor kao sirovinu. Štern je kazao kako Hrvatska mora ozbiljno razgovarati s vlasnicima o namjerama vezanim uz rafineriju.
- Razgovor o modalitetima kako riješiti ekološko pitanje rafinerije trebaju voditi ponajprije stručnjaci, a tek potom trebaju to provesti političari - drži Štern.
Sandra LACIĆ/Igor MIKULIĆ
žrtve
JEDNA JE OSOBA POGINULA, A 10 OZLIJEĐENO
Davor Štern

naftni stručnjak

Razgovor o modalitetima kako riješiti ekološko pitanje Rafinerije Brod trebaju voditi ponajprije stručnjaci, a tek potom trebaju to provesti političari.
Razgovori o cijeni plina za rafineriju
Glavni direktor Zarubežnjefta Sergej Kudrjašov u srijedu je nakon sastanka u Slavonskom Brodu izjavio kako je za tu kompaniju prioritet popravljanje ekološke situacije u Rafineriji Brod. Pojasnio je kako taj projekt ima dvije komponente - modernizaciju samog postrojenja kako bi mogao koristiti plin i gradnju plinovoda kako bi rafinerija mogla primati plin. Kudrjašov je naglasio kako je kompanija već investirala šest milijuna dolara u modernizaciju postrojenja, a u prosincu će biti spreman i novi kotao te će biti moguće do dva puta smanjiti emisiju sumporovodika u zraku. Naglasio je da će rafinerija biti spremna na prelazak na plin do trećeg kvartala 2019. godine. Potvrdio je da je na sastanku bilo govora o načinu formiranja cijene plina. "Smatram da smo postigli ozbiljan pomak. Nadam se da ćemo uskoro potpisati komercijalni ugovor koji će zadovoljiti obje strane u procesu i da ćemo uskoro dobiti podatke dijagnoze postojećeg produktovoda i na temelju toga definirati neke vremenske okvire", kazao je Kudrjašov.
Mrlja na Savi
Rafinerija Brod počet će raditi već u četvrtak ujutro, kazao je glavni direktor Zarubežnjefta Sergej Kudrjašov. Eksploziju je najvjerojatnije izazvao kvar na postrojenju za proizvodnju dizelskog i benzinskog goriva i nema dokaza za nagađanja kako se radi o nekoj vrsti diverzije. Radnici koji su pritom stradali spriječili su još veću tragediju angažirajući se kako bi isključili dotok plina, informacije su koje su u srijedu novinarima prenijeli predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i zapovjednik policije u Brodu Slobodan Miličević. Na Savi je u srijedu nizvodno od rafinerije uočena naftna mrlja, koju se tijekom dana zapravo nije moglo vidjeti jer ju je odnijela Sava ili vjetar. Masna mrlja uočena je u noći s utorka na srijedu oko 23.30 sati i to su Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje prijavili granični policajci.
Možda ste propustili...