Sport
LINO ČERVAR OBJAVIO ŠIRI POPIS

Sa Švicarskom u Osijeku
Objavljeno 10. listopada, 2018.

Izbornik hrvatskih rukometaša Lino Červar objavio je širi popis za kvalifikacijske susrete za Europsko prvenstvo 2020. sa Švicarskom i Belgijom. Hrvatska će prvo ugostiti Švicarce, u osječkom Gradskom vrtu 25. listopada u 20.15, a tri dana poslije gostuje u belgijskom Leuvenu. U kvalifikacijskoj skupini 2 igra i Srbija, a prolazak na EHF EURO 2020 izborit će prve dvije momčadi iz svake skupine. Preostala četiri mjesta popunit će četiri najbolja treća, a izravan plasman osigurali su domaćini Austrija, Švedska i Norveška te branitelj naslova Španjolska. Europsko prvenstvo 2020. prvo je koje će se igrati s 24 momčadi.


Izbornik Lino Červar objasnio je svoj odabir i prokomentirao predstojeće suparnike. Prisjetio se kako je u Osijeku Hrvatska u lipnju uvjerljivom pobjedom nad Crnom Gorom prokrčila put prema Svjetskom prvenstvu, koje će se u siječnju održati u Danskoj i Njemačkoj.
- Prvi ovogodišnji zadatak bio nam je osigurati plasman na Svjetsko prvenstvo. Jednako važan zadatak su nam kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020., što također želimo apsolvirati. Vrlo brzo ćemo izići s 18 igrača koji će konkurirati za mečeve u Osijeku i u Belgiji. Smatram kako utakmica sa Švicarskom u Osijeku neće biti laka. Upravo u Osijeku odigrali smo odličnu utakmicu protiv Crne Gore. Od igrača ću tražiti maksimalno zalaganje, kao i u toj prvoj utakmici protiv Crne Gore. Švicarska je pokazala da je protivnik vrijedan poštovanja, jer je u kvalifikacijama pobijedila Norvešku. Vratio im se Andre Schmid i on je taj koji je bitno promijenio ekipu. Imaju odličnog pivota i lijevo krilo, koje je izrazit kontraš. Na vratima im je iskusni vratar Montpelliera Nikola Portner. Belgija puno igra sedam na šest, a njezin kapetan Qerimi igra kod nas u Zagrebu. Moramo se dobro pripremiti. Mi smo u obje utakmice na papiru favoriti, ali morat ćemo to pokazati na terenu - rekao je Červar.
Na širem popisu, uz uobičajena imena i standardne reprezentativce, našla su se i dva igrača NEXE-a, desno krilo Ivan Vida i pivot Marin Šipić. Na popisu je i Domagoj Duvnjak.
- Imam namjeru uključiti mlade igrače. Tarragona mi je to pokazala, jer smo bili najmlađa reprezentacija i nismo imali ni jedno zvučno ime. Ponosan sam na tu reprezentaciju jer je sve bilo pripremljeno da Španjolska igra u finalu. Pokazalo mi je da mladi ljudi mogu još nešto dati reprezentaciji. Oni imaju želju za afirmacijom i uvjeren sam da je jak potez dati priliku mladim igračima. U NEXE-u se nameću Vida i Šipić, Mandić u Zagrebu, a Ivan Martinović (desni vanjski, nap. a.) najbolji je strijelac njemačkog Gummersbacha. Drago mi je što se Duvnjak vraća jer sam i njega jako mladog uveo u reprezentaciju. Veselim se što nam se vraća naš kapetan i lider reprezentacije - rekao je Červar.
Određene promjene doživjet će i stručni stožer. Za trenera vratara tako je angažiran Marko Markiš.
- Ovim putem želim zahvaliti Mirku Bašiću, koji zbog privatnih obaveza ne može obnašati dužnost trenera vratara. Angažirali smo zato Marka Markiša. Željan je rada i dokazivanja. Izbornik je u njemu prepoznao da u budućnosti može pomoći radu s vratarima - rekao je sportski direktor reprezentacije Igor Vori, veseleći se novom dolasku u Osijek.
Reprezentacija se okuplja 22. listopada u 12 sati u Zagrebu, nakon čega će krenuti put Osijeka.
Ulaznice za utakmicu u Osijeku u prodaji su preko sustava ulaznice.hr te na Ininim benzinskim postajama Svačićeva i Trpimirova - istok u Osijeku po cijeni od 70 i 100 kuna.
Krešimir Lacković
ČERVAROV POPIS
Vratari: Marin Šego, Mate Šunjić, Ivan Stevanović, Filip Ivić

Desna krila: Zlatko Horvat, Josip Božić Pavletić, Ivan Vida

Lijeva krila: Manuel Štrlek, David Mandić, Lovro Mihić

Pivoti: Željko Musa, Kristian Bećiri, Marin Šipić, Marino Marić, Krešimir Kozina

Lijevi vanjski: Alen Blažević, Marko Mamić, Halil Jaganjac, Damir Bičanić

Srednji vanjski: Luka Cindrić, Domagoj Duvnjak, Domagoj Pavlović, Igor Karačić

Desni vanjski: Jakov Vranković, Luka Stepančić, Ivan Martinović, Luka Šebetić i Šime Ivić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike