Regija
PRIJATELJI SVETOG MARTINA:

Police svih triju socijalnih samoposluga gotovo prazne
Objavljeno 11. listopada, 2018.
Vrata prve socijalne samoposluge u Belom Manastiru otvorena su u travnju 2015.
BELI MANASTIR - Udruga Prijatelji svetog Martina jedina je u Baranji koja se već više od tri godine, preko socijalnih samoposluga, skrbi o osobama teškog imovinskog stanja.
Sadašnji članovi udruge zaključili su 2013. da je gotovo trećina stanovnika Belog Manastira bez stalnog izvora primanja. U suradnji s Caritasom Župe sv. Martina počeli su prikupljati i dijeliti hranu. Skladište u koje su slagali donacije postalo je pretijesno, pa su zbog toga odlučili osnovati udrugu. Vrata prve socijalne samoposluge u Belom Manastiru otvorena su u travnju 2015., a nešto poslije istom su se djelatnošću počeli baviti u Popovcu i Donjem Miholjcu. Skrbe se o 250 obitelji, a potrebe su, tvrdi predsjednik udruge, Igor Jakobfi, dvostruke veće. Sezona godišnjih odmora učinila je svoje. Police njihovih trgovina gotovo su prazne, a novac potrošen.
- Tijekom ljetošnjih akcija prikupili smo artikala i novca u vrijednosti od nekoliko stotina kuna, što je malo. U ostalim dijelovima godine prosječno u akcijama prikupimo hrane i higijenskih potrepština u vrijednosti od 1000 kuna te 500-tiinjak kuna gotovine. Potrebe su 20-ak tisuća kuna mjesečno. Poseban problem bio je u Donjem Miholjcu, gdje je naša trgovina neko vrijeme bila zatvorena - kaže on. Završena je sezona odmora, počela je nova školska godina, a u listopadu će biti i Dani kruha, nakon kojih socijalne trgovine uvijek budu punije. Udruga se uključila u Inicijativu 72 sata bez kompromisa, pa će im volonteri iz drugih krajeva tri dana pomagati u prikupljanju hrane. Dosta očekuje i od akcije u subotu, 20. listopada.
- Odnedavno u našim prostorijama svaki radni dan imamo dežurstvo, pa svi koji žele mogu donijeti donaciju u namirnicama i higijenskim potrepštinama - kaže on. Vrijednost robe koju dijele 50 je kuna po obitelji te 20 kuna za svakog člana. Pravo na namirnice imaju samci ili dvočlane obitelji čija mjesečna primanja ne prelaze 700 kuna po osobi ili 500 kuna u višečlanim obiteljima.
Ivica Getto
Puno im pomogle jedinice lokalne samouprave
Jakobfi posebno zahvaljuje jedinicama lokalne samouprava na čijim područjima djeluju socijalne trgovine. Udruzi su omogućili besplatno korištenje prostora, bez plaćanja najma i režija, a Popovcu i Donjem Miholjcu odnedavno se priključio i Grad Beli Manastir. “Prostorije u Osječkoj ulici, gdje nam je ured i skladište, odnosno socijalna samoposluga, od Grada smo na korištenje dobili potpuno besplatno, što nam puno znači. Svaku kunu koju bismo potrošili na plaćanje režija tako možemo utrošiti na humanitarni način”, kaže Jakobfi. Socijalne samoposluge o kojima se skrbi udruga Prijatelji svetog Martina nalaze se u Belom Manastiru (Osječka ulica), Popovcu (Vladimira Nazora 32) i Donjem Miholjcu (Trg Ante Starčevića 2). Ako netko želi donirati novac, to može učiniti na IBAN: HR67 2500 0091 1014 1843 1 (PBZ), a više informacija može se dobiti na mobitel 098/190-69-59.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike