Regija
U LOVASU

Obilježena 27. obljetnica
privremene okupacije
Objavljeno 10. listopada, 2018.
LOVAS - Lovašani su jučer obilježili tužnu, 27. godišnjicu privremene okupacije mjesta Lovas, dan je to kada je 1991. godine velikosprski agresor, praćen jugovojskom, ušao u selo i kada je ubijeno 22 mještana. Ujedno je to i dan kada su počeli zvjerski zločini, mučenja i ubijanja.
- Ubijali su sve što je hrvatsko, rušili su sve pred sobom, a najviše su pomogli domaći Srbi. Majke su izgubile sinove, obitelji su nestajale. Točno je u 7.30 bio napad. Zaboravit se ne smije, ali mi smo njima odmah oprostili, oni žive tu s nama. To što su radili s ljudima u Lovasu teško je uopće opisati - rekla Katica Filić-Gađina.
Prema riječima Tanje Cirbe, načelnice Općine Lovas, 18. listopada će biti promovirana knjiga ‘‘Krvava istina‘‘ koja svjedoči o stradanjima Hrvata i nesrpskoga stanovništva iz Lovasa i Opatovca.
- Ljudi koji su uspjeli preživjeti, doživjeli su brojne torture. Ono po čemu je Lovas nažalost poznat, to su bijele trake na rukama Hrvata i odvođenje na prisilni rad - rekla je Cirba.
Tijekom Domovinskog rata ukupno je 89 ubijenih i poginulih mještana Općine Lovas te jedna nestala osoba. U spomen na nedužne žrtve i branitelje koji su svoje ime uklesali u temelje slobodne Hrvatske, na spomen-obilježju masovne grobnice položeni su vijenci i zapaljene svijeće.M.Kokaj
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike