Regija
REKONSTRUKCIJA BOŠKOVIĆEVE ULICE KREĆE SLJEDEĆE GODINE

Manji promet, ograda na mostu i puno veća sigurnost
Objavljeno 11. listopada, 2018.
VINKOVCI

Već godinama stanovnici Ulice Ruđera Boškovića, trenutačno najprometnije vinkovačke ulice jer je dio Državne ceste D55 Županja-Vukovar kojom se odvija lokalni i tranzitni promet, ukazuju na opasnost zbog velikog i vrlo živog prometa, posebice teških kamiona u tranzitu jer ova ulica je i neka vrsta obilaznice vozilima koji, primjerice, iz Vukovara ili Iloka idu na autocestu i priključuju se kod Županje.


Posebice su zabrinuti roditelji osnovaca iz Radićeva bloka koji idu u OŠ Ivana Mažuranića jer moraju ili prolaziti pločnikom tik uz teretnjake ili prijeći ovu prometnicu, ali srećom, postavljen je semafor, pa je sigurnost osnovaca pojačana. Roditelji su tražili postavljanje rukohvata i ograde na dijelu trotoara preko mosta, ali do sada bez uspjeha. No, čini se da se nazire kraj njihovim mukama i strahovanjima jer je u tijeku izrada dokumentacije za rekonstrukciju Boškovićeve.
Iz Ureda za odnose s javnošću Hrvatskih cesta doznajemo kako je u tijeku izrada glavnog projekta rekonstrukcije Ulice Ruđera Boškovića i ishođenje građevinske dozvole. Također je ugovorena izrada glavnog projekta i ishođenje građevinske dozvole za gradnju kružnog toka na raskrižju D55 koja vodi prema izlazu Vinkovaca i dalje prema Županji i autocesti te Ulice Nikole Tordinca. Sukladno financijskom planu Hrvatskih cesta, rekonstrukcija Boškovićeve ulice planirana je za 2019. a gradnja kružnog toka za 2019. ili 2020., ovisno o izdavanju građevinske dozvole, stoji u kratkom priopćenju Hrvataskih cesta.
No, kako neslužbno doznajemo, dok se ne obavi rekonstrukcija ulice i ne sagradi istočna obilaznica, jer će se tada tranzitni promet usmjeriti na obilaznicu, a kako bi se ipak pojačala sigurnost svih sudionika u prometu, prije svega pješaka, posebice najmlađih sudionika u prometu, u planu je postavljanje nadzornih kamera, a nakon rekonstrukcije cesta bi, umjesto dosadašnje četiri vozne trake imala dvije, te bi se preostali dio ceste iskoristio za parkirališna mjesta. Kada je riječ o mostu preko Bosuta, jedan od prijedloga je postavljanje zaštitne ograde za pješake, kako bi školarci na putu u školu i iz škole bili što sigurniji. Stanovnici Boškovićeve predlažu, do uvođenja nadzornih kamera i rekonstrukcije ceste, da policija pojača kontrolu prometa i bude više nazočna na "crnim točkama", jer poznato je kako vidljiva i kontinuirana nazočnost policijskih službenika preventivno djeluje na vozače, a što znači i manje prometnih prekršaja, manje nesreća i teških posljedica.
U prometnoj policiji kažu kako roditelji i prije nego im djeca krenu u prvi razred, gdje će sustavnije učiti prometnu kulturu, nauče svoju djecu osnovama ponašanja u prometu, ali pritom valja imati na umu kako mališani, kao sudionici u prometu, ne mogu prepoznati složene prometne situacije.
- Dječji mozak je zaigran i često ne čuje zvuk približavanja automobila, u igri i jurnjavi dijete često neoprezno zakorači s nogostupa na kolničku traku, zbog svoje visine nema jasni pregled nad prometnicama kao što to imaju odrasli i djeca nisu svjesna svih opasnosti - upozoravaju u vinkovačkoj prometnoj policiji.
Sve će biti puno lakše, uvjerava vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, kada budu završeni radovi na istočnoj obilaznici (oni će biti završeni, kako je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obećao u lipnju, do jeseni sljedeće godine) jer će se promet teških kamiona, ali i ostalih vozila u tranzitu, koji sada prolaze Boškovićevom, izmjestiti na obilaznicu. Projekt je vrijedan 120 milijuna kuna, a najvećim se dijelom financira novcem iz EU fondova.
- Olakšat ćemo i rasteretiti promet u Vinkovcima i premjestiti teretni promet i kamione iz grada - rekao je Ivan Bosančić.
Miroslav Flego
Završetkom istočne obilaznice do jeseni sljedeće godine smanjit će se i promet u Boškovićevoj ulici
Možda ste propustili...

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike