Osijek
UMJESTO SUŽIVOTA - PAKAO

Zbog susjeda na lošem glasu
ne mogu prodati stan
Objavljeno 11. listopada, 2018.
Susjeda je moguće isključiti iz zajednice - uz stopostotnu suglasnost suvlasnika, policiju i sud

Vezani članci

"ŽEŽELJ" STALNO U STRAHU

Susjeda s 11. kata baca noževe i staklenke na djecu!

Kako je živjeti pokraj problematičnog susjeda, najbolje znaju stanari Vijenca Ivana Meštrovića 48, koji godinama trpe ponašanje svoje susjede s 11. kata, o čemu je nedavno pisao i Glas Slavonije. Problemi su eskalirali do te mjere da zbog njezina ponašanja stanar koji živi na istome katu godinama nije mogao prodati svoj stan! Taj slučaj nije jedini u gradu, građani koji žive u neposrednoj blizini "susjeda iz pakla" gotovo nikako ne mogu prodati svoju nekretninu.


- Imam nekretninu za prodaju u kojoj se dogodilo ubojstvo i čak dvije trećine potencijalnih kupaca ne želi ni pogledati prostor. Takvi događaji, ali i problematični susjedi, mogu utjecati na prodaju. Ne toliko sama cijena nekretnine koliko okolina – posvjedočio je Zoran Barišić iz Nekretnina "Ljubek", dodavši da potecijalnom kupcu on kao posrednik mora predočiti cjelokupnu situaciju oko nekretnine. Isto godinama prolazi i Duško Grgur iz "German nekretnina", koji potvrđuje da ljudi ne žele kupiti stanove u višestambenim zgradama u kojima netko stvara probleme. Obično ga kupci pitaju kakvi su susjedi, jesu li dobri i slično, a dužnost je prodavatelja, kaže, predočiti stvarnu situaciju.
- Vjerujem da je razlog što me ovo pitate B. L. (podatci poznati redakciji) s Vijenca Ivana Meštrovića. Slične je probleme, koliko znam, pravila i na Sjenjaku, gdje je prolaznike zalijevala vrelom vodom. No mišljenja sam da takvim ljudima treba pomoći, bar da je predstavnik stanara prijavi i da ode na liječenje. Nitko ne zna što ga sutra čeka i ona osobno nije kriva, jer, očito, ima nekakav problem, koji je ipak nužno riješiti – zaključuje Grgur.
A mogu li se ostali stanari riješiti "susjeda iz pakla"? Mogu, ali na vrlo težak način, i to isključenjem iz zajednice. Potvrđuje to Vlasta Auguštin, predsjednica Udruženja stanara grada Osijeka, dodajući da je prethodno potrebno prikupiti stopostotnu suglasnost svih suvlasnika, i to nakon što isključenje zatraži policija preko suda. Auguštin kaže da je takvih ekstremnih situacija u Osijeku bilo, no naglašava da nitko osim policije ne smije djelovati protiv problematičnog susjeda.
- Mi u Udruženju apeliramo da se u Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima uključi odredba prema kojoj su kazne i sankcije za takvo ponašanje u suvlasništvu puno veće nego što trenutno jesu. Ako se netko kazni s 500 kuna, neće biti efekta, no ako mu odrežu 10.000 kuna, teško će se odvažiti na ponovno maltretiranje – smatra Auguštin. Dodaje kako se s pritužbama na problematične susjede u Udruženju susreću gotovo svakodnevno. Predsjednica Udruženja smatra da je jedino rješenje policijsko privođenje i kaže kako nema te ustanove koja osim policije može djelovati u takvoj situaciji.
- Policija može izići na teren, potom provesti sudski postupak, zatražiti liječenje, odnosno vještačenje, a sljedeći je korak isključenje iz zajednice. Nažalost, problematičnih susjeda koji remete suživot u zgradama, pa i u kućama, ima poprilično – zaključuje Auguštin.
U konkretnom slučaju, na Vijencu Ivana Meštrovića, kako doznajemo, situacija se ni nakon dolaska policije nije promijenila. Stanarka s 11. kata još uvijek s balkona baca razne predmete. Što će biti kada nekoga ozlijedi?
Marija Mihelić
PU: Moguće su privatne tužbe
Glasnogovornik PU osječko-baranjske Darijo Premec podsjeća i na čl. 29 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji predviđa novčanu kaznu u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 njemačkih maraka. Premec kaže i da u slučaju lakših odnosno težih ozljeda, ili čak i smrtnog ishoda, odnosno oštećenja vozila ili kakvih naprava kvalifikacija djela biva teža. Dodaje da su rješenje i privatne tužbe.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike